IMG_4571volonter

U petak, 14. listopada, u sklopu Programa korporativnog volontiranja djelatnika Međimurske županije organizirana je prva volonterska akcija u suradnji s Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Međimurske županije i Općinom Nedelišće.

Volonterskoj akciji i svojevrsnom „team buildingu“ odazvalo se 15-ak djelatnika Županije i Javne ustanove, a cilj je bilo čišćenje okoliša, točnije šumskog puta unutar zaštićenog područje Regionalnog parka Mura-Drava na području Općine Nedelišće. Prikupljena je 1,5 tona otpada koji je na licu mjesta bio razvrstan te potom odvezen na deponij.

Iako je ovo bila tek prva akcija, planirano je da volonterska praksa prijeđe u redoviti godišnji plan aktivnosti Županije koji bi obuhvaćao različite oblike volontiranja. Na ovaj se način želi potaknuti građane da dio svog slobodnog vremena posvete napretku zajednice u kojoj živi.

Uvođenje Programa korporativnog volontiranja potaknuto je u sklopu obilježavanja Europske godine volontiranja. Županijski Odjel za gospodarstvo, promet i europske integracije proveo je tokom godine mnoge aktivnosti vezane uz volontiranje. Aktivnosti su započele predavanjima o volonterstvu u srednjim školama Međimurske županije. Nakon toga provedeno je anketno istraživanje o volontiranju srednjoškolaca što je činilo uvod u kreiranje baze volontera i baze institucija koje primaju volontere, a koje je preuzeo nedavno otvoren Volonterski ured Međimurja (VUM). Ujedno, održan je i Sajam volontiranja na kojem su se susreli volonteri i oni koji trebaju volontere.

Inače, u sklopu Europske godine volontiranja Županija će ove godine po prvi puta dodijeliti i nagradu „Najvolonter“ za one koji su u 2011. godini najviše doprinijeli razvoju lokalne zajednice, a biti će dodijeljena 5. prosinca povodom Dana volontera.