Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Međimurska zaklada za obrazovanje Dr. Vinko Žganec

[su_tabs vertical="yes"]
[su_tab title="Donatori"]DONATORI

1. INA-industrija nafte d.d. Zagreb
2. Međimurska županija
3. LPT d.o.o.
4. Hrvatski sabor
5. TMT d.o.o. Čakovec
6. Općina Orehovica
7. Grad Prelog
8. Općina Sveti Juraj na Bregu
9. Podzemna skladišta plina d.o.o. Zagreb
10. Jadranski naftovod d.o.o. Zagreb
11. Grad Čakovec
12. Upravno vijeće Zavoda za prostorno uređenje Međimurske županije: Tatjana Vadas, Robert Srpak, Marijan Marciuš
13. Upravno vijeće Muzeja Međimurja Čakovec:Vladimir Topolnjak, Ana Slamek, Maša Hrustek Sobočan
14. Upravno vijeće Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije:Željka Kotorac, Branko Liber,Tomislav Novinšćak, Milena Bogdanović
15. Branko Sušec, Orehovica

[/su_tab]
[su_tab title="O zakladi"]

Cilj osnivanja Zaklade je povećanje broja visokoobrazovanih osoba u Međimurskoj županiji. Razne potpore i novčane pomoći djeci, studentima i drugima imaju vrlo često ključnu ulogu u uklanjanju financijskih prepreka u obrazovanju i izravno utječu na povećanje obrazovanih osoba. Isto tako, ovim putem povećati će se i postotak izdvajanja za visoko obrazovanje u Međimurskoj županiji te unaprijediti standard učenika, studenata i drugih.

Kroz Zakladu pomagati će se nadarene i uspješne učenike, studente,pomagati će se postdiplomantima i doktorantima i isto na taj način promovirati obrazovanje i nagrađivati izvrsnost za vrijeme školovanja.

Iz Statuta:

II. SVRHA ZAKLADE I KRUG OSOBA KOJE SE ZAKLADOM POTPOMAŽU

Članak 7.

Svrha Zaklade je pružanja potpore, novčane i druge pomoći učenicima srednjih škola, studentima, postdiplomantima i doktorantima koji su državljani Republike Hrvatske i koji imaju mjesto prebivališta na području Međimurske županije.

III. PODUPIRATELJI ZAKLADE

Članak 8.

Zakladi mogu pristupiti kao članovi i podupiratelji pravne i fizičke osobe koje prihvati Upravni odbor Zaklade i koje potpisom pristupnice preuzmu prava i obveze utvrđene aktom o osnivanju, ovim statutom i drugim aktima Zaklade.

Članovi podupiratelji se obvezuju da će godišnje doprinositi i do 01. ožujka tekuće godine u korist Zaklade uplatiti:

-    pravne osobe kunsku protuvrijednost od najmanje 5.000,00 kuna,

-    fizičke osobe kunsku protuvrijednost od najmanje    500,00 kuna,

-  jedinice lokalne samouprave, klubovi, društva i udruženja građana, sindikalne i poslovničke udruge iznos od najmanje 1 kune po stanovniku, odnosno članu.

„Međimurska zaklada za obrazovanje dr. Vinko Žganec“

40000 Čakovec, R. Boškovića 2

Matični broj: 2954125

OIB: 20642469426

Tel: 040-374-020

Fax: 040-391-005

e-mail:matija.posavec @medjimurska-zupanija.hr

www.medjimurska-zupanija.hr

POSLOVNI RAČUN ZAKLADE:   2330003-1152495966    Splitska banka

Skupština Međimurske županije je na svojoj sjednici održanoj 23. veljače 2012. godine donijela Odluku o osnivanju "Međimurske zaklade za obrazovanje dr. Vinko Žganec". 17. Prosinca 2012. Godine Zaklada je započela svoju djelatnost.

Svrha Zaklade  je pružanje potpore srednjoškolcima, dodiplomskim i postdiplomskim studentima te doktorantima u financiranju školovanja i popratnih aktivnosti.  Želja nam je kroz "Zakladu dr. Vinko Žganec" pomagati nadarene i uspješne učenike i studente te i na taj način promovirati obrazovanje i nagrađivati izvrsnost za vrijeme školovanja.

Naime, Međimurskoj županiji ali i Hrvatskoj u cjelini nedostaju visokoobrazovani stručnjaci iz praktički svih područja. Deklarativna podrška društva obrazovanju nije dovoljan poticaj za nastavak školovanja, a novac odnosno njegov nedostatak često je razlog odustajanja od obrazovanja. Upravo zato osnivanjem Zaklade direktno nastojimo povećati broj Međimuraca koji se školuju te koji će, što je najvažnije, u budućnosti biti temelj razvoja naše regije i cijele domovine.

Uplatom članarine možete postati član podupiratelj „Zaklade dr. Vinko Žganec".
Prema odluci  pravne osobe status člana podupiratelja stječu uplatom od 5.000,00 kuna, a jedinice lokalne samouprave uplatom od najmanje 1 kune po stanovniku. Fizičke osobe status člana podupiratelja stječu uplatom od 500,00 kuna.

Tvrtke,  jedinica lokalne samouprave ili fizičke osobe  mogu  biti i donator te uplatom određenog iznosa direktno poduprijeti školovanje međimurskih srednjoškolaca, studenata i doktoranata.

Molim Vas da svojim uplatama potpomognete rad "Međimurske zaklade za obrazovanje dr. Vinko Žganec", te nas poduprete u namjeri da na ovaj način povećamo sredstva koja kao zajednica ulažemo u obrazovanje mladih naraštaja te našoj djeci i svima onima koji će u budućnosti živjeti i raditi u Međimurju osiguramo prosperitet.

[/su_tab]
[su_tab title="Dr. Vinko Žganec"]Dr. Vinko Žganec

Dr. Vinko Žganec rođen je u Vratišinec, 20. siječnja 1890. Jedan je od najvećih hrvatskih muzikologa, muzikologa, etnomuzikologa, zapisivača narodnih plesova, obreda i običaja. U Zagrebu polazi od 4. do 6. razreda klasičnu gimnaziju na Gornjem gradu, a 7. i 8. razred završava u nadbiskupskom liceju. Maturirao je 1910. godine a nakon mature upisao se na Teološki falultet, koji je završio 1914. godine. Uz studij je učio i glazbu, nauk o harmoniji, kontrapunkt, glazbene oblike i poznavanje glazbala. U Zagrebu je 1917. upisao Pravni fakultet, koji je kao doktor prava završio 31. srpnja 1921. godine.

Svoju prvu pučku međimursku popijevku zabilježio je u rodnom Vratišnicu 1908. godine, kad je kao gimnazijalac došao na školske praznike u rodni dom. Od tog trenutka pa do 1973. Vinko Žganec zabilježio je ili snimio na magnetofonsku vrpcu preko 25.000 pučkih popijevaka, melodija za razna glazbala, plesova i kola te raznih narodnih običaja diljem naše zemlje a i u susjednim državama gdje žive Hrvati. Za svoje prve zapisane i za zborno pjevanje harmonizirane i obrađene popijevke dobiva 1912. godine nagradu Saveza pjevačkih društava Hrvatske. Kao aktivni glazbeni pedagog na Muzičkoj akademiji u Zagrebu prenio je na brojne generacije studenata ljubav za naše narodno blago i kulturnu baštinu naših predaka.Umro je u Zagrebu 12. prosinca 1976. godine.

[/su_tab]
[su_tab title="Članovi upravnog odbora zaklade"]

Članovi Upravnog odbora „Međimurske zaklade za obrazovanje dr. Vinko Žganec“

1. HALUGA VESNA
2. VIDOVIĆ ZORAN
3. BACINGER ZLATKO
4. HERMAN SANDRA
5. FRIC DIJANA
6. DRAŽEN RUŽIĆ
7. JELAŠ NADICA

UPRAVITELJ „Zaklade dr. Vinko Žganec“ – Matija Posavec

[/su_tab]
[/su_tabs]

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content