Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Za najbolji projekt UNICEF-ovog programa nagrađeni učenici Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec

Datum objave: 26. siječnja 2024.

UNICEF u sklopu programa posvećenog mladima provodi projekt nazvan UPSHIFT kojim potiče razvoj poduzetničkih vještina i osnažuje mlade, pripremajući ih za ulogu nositelja društvenih promjena. Nakon što je u školskoj godini 2021./22. najboljim projektom proglašen rad učenika OŠ Tomaša Goričanca Mala Subotica, i u školskoj godini 2022./23. – nagrada stiže u Međimurje. Ovoga puta najbolji projekt osmislili su i realizirali učenici Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec, škole koja je danas bila domaćin svečane dodjele priznanja i čija je ravnateljica Sandra Breka Ovčar u pozdravnom govoru istaknula ponos na učenice i učenike koji su ponovo pokazali s koliko predanosti i ozbiljnosti ulaze u svaki zadatak i koliko imaju zrela razmišljanja o promicanju vrijednosti u svojoj zajednici.

Učenici Žana Marie Munda, Margareta Kamenar, Niko Tučić, Barbara Vrčić, Magdalena Palašek i Timon Kozar pod mentorstvom profesorice filozofije i sociologije Helenom Zečar Lajtman razvili su u ožujku 2023. godine projekt kojem su nadjenuli ime Klub unuka Čakovec. U projektu im je bila osigurana financijska i mentorska podrška, a mladi su je sjajno iskoristili te se posvetili međugeneracijskoj solidarnosti te organizirali niz susreta srednjoškolaca i korisnika Doma za starije i nemoćne Novinščak.

Uz najbolji UPSHIFT projekt, priznanje UNICEF-a „Mlade nade“ dodijeljeno je ove godine učenicima Osnovne škole Vladimira Nazora Pribislavec za projekt Umjetnost kamišibaja: pripovijedanje pomoću slika, kojim su vršnjake potaknuli na kreativnost te razvoj komunikacijskih vještina.

Župan Međimurske županije Matija Posavec, uz čestitke nagrađenim učenicima obiju škola, naglasio je da je se svako ulaganje u mlade višestruko vraća, a ovo je sjajan primjer koliko su u stanju pridonijeti zajednici, a da još nisu ni ušli u svijet odraslih: „Na jednoj plemenitoj aktivnosti pokazali ste da ste najbolji. Od ideje do realizacije proveli ste ovaj nagrađeni projekt, učinivši našu zajednicu boljom, učinivši ponosnim sve nas, kao i svoje roditelje, prijatelje i profesorice i profesore. Nasljeđe je to i Gimnazije Josip Slavenski koja prednjači u volonterskim aktivnostima nemjerljive vrijednosti“, rekao je župan, dodavši da snaga zajednice ogleda u količini solidarnosti i humanosti koju smo kadri pružiti, a svakim takvim davanjem naše društvo jača: „Zato mi je drago je tako respektabilna institucija, kakav je UNICEF, prepoznala i nagradila znanje i predanost učenika naši škola“, kazao je župan Matija Posavec.

Pohvale mladima i njihovim mentorima je uputila i Ana Dautović, zamjenica predstojnice Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, te gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini: „Ovo je projekt koji nas ohrabruje jer pokazuje empatičnost mladih i njihovu spremnost za preuzmu zadaće u zajednici“, istaknula je gradonačelnica dodavši da vjeruje da je projekt usrećio mnoge korisnike Doma Novinšćak.

Tijekom svečane dodjele nagrada, prikazan je video o inspirativnom pobjedničkom projektu mladog tima čakovečke Gimnazije Josip Slavenski.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content