Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Obilježena 33. obljetnica osnutka 54. samostalne pješačke bojne

Datum objave: 6. listopada 2024.

Krovna udruga veterana 54. samostalne pješačke bojne Međimurske županije i ove je godine organizirala svečanost povodom 33. obljetnice osnutka ove postrojbe koja je ostavila dubok trag u povijesti naše domovine. Tijekom Domovinskog rata, ova se postrojba istaknula hrabrošću i predanošću, njihova borba za slobodu domovine odrazila se u 23 poginulih branitelja i 60 ranjenih. Ove brojke svjedoče o velikim žrtvama koje su pripadnici 54. samostalne pješačke bojne podnijeli kako bi osigurali mir i slobodu koju danas uživamo.

Svečanost je započela polaganjem vijenaca kod spomenika poginulim braniteljima u Perivoju Zrinskih, nakon čega je uslijedila svečana akademija u dvorani Riznice Međimurja gdje su dobrodošlicu brojnim uzvanicima zaželjeli tajnik Vinko Grgić i predsjednik udruge Mladen Magdalenić koji su se osvrnuli na rad i važnost ove udruge u Domovinskom ratu te sjećanja na ratni put 54. samostalne pješačke bojne, ističući kako je njihova žrtva trajni podsjetnik na to što znači voljeti svoju zemlju. „Mi smo prva međimurska ratna postrojba, a jedna od najvažnijih akcija 54. samostalne bojne je sudjelovanje u akciji oslobađanja Lipika, gdje smo odigrali važnu ulogu u držanju grada, a kasnije s drugim jedinicama u pružanju otpora neprijateljima.“

Krovna udrugu veterana 54. samostalne pješačke bojne Međimurske županije dugogodišnja je članica Zajednice udruga postrojbi Zbora narodne garde Republike Hrvatske i Hrvatske vojske. Zajednicu čini 16 brigada, dvije pukovnije te 54. samostalna pješačka bojna Međimurske županije.

Župan Međimurske županije, Matija Posavec, istaknuo je važnost poštovanja prema braniteljima i njihovim žrtvama, naglašavajući da je naša dužnost čuvati uspomenu na heroje koji su se borili za našu slobodu. „Prije 33 godine, kao mladići ste otišli u rat braniti svoju domovinu, a danas kroz edukaciju i promicanje istine doprinosite zajednici,“ kazao je župan te dodao je kako se trajno moramo podsjećati i cijeniti slobodu koju imamo, a koja je stečena velikim žrtvama. „Nikada ne smijemo zaboraviti naše heroje i njihovu predanost. Bili ste spremni odgovoriti na poziv, odlazeći na bojišta s velikim srcem i osjećajem zajedništva,“ rekao je župan.

Župan Posavec najavio je da će, u suradnji s gradonačelnikom Vodica i županom Šibensko-kninske županije, poduzeti sve potrebne korake kako bi se ime Ivana Vurušića postavilo na spomenik braniteljima kod pošte u Vodicama, čime će se trajno sačuvati uspomena na njegovu žrtvu.

28. rujna 1991. godine, zapovjednik Ivan Vurušić i njegovi suborci krenuli su iz Čakovca na bojište, gdje su se suočili s teškim izazovima. Nažalost, 30. rujna, Ivan Vurušić izgubio je život u blizini Vodica, naletjevši na minu tijekom vojne akcije u kojoj su sudjelovali njegovi suborci iz 34. inženjerijske bojne.

„Bili ste prvi u obrani domovine i među posljednjima koji su skinuli uniformu. Nedavno smo obilježili Dan oslobođenja Međimurja, kad smo u rujnu 1991. oslobodili našu županiju bez žrtava, postavši prvi potpuno oslobođeni kraj u Hrvatskoj. Mnogi od vas nastavili su braniti domovinu do kraja rata. Vaša 34. inženjerijska bojna, osnovana nakon oslobođenja čakovečke vojarne, prošla je mnoga ratišta i donijela važne pobjede. U ime građana Čakovca, hvala vam na hrabrosti i žrtvi. Vaše sudjelovanje u Domovinskom ratu dio je najsvetijih stranica naše povijesti. Na to možete biti ponosni,“ kazala je gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini.

Na značaj 54. samostalne pješačke bojne Međimurske županije u Domovinskom ratu osvrnuli su se Ivan Krčmar, ratni načelnik Uprave za obranu Čakovec te Željko Tomašić, umirovljeni pukovnik Hrvatske vojske i predsjednik Zajednice braniteljskih udruga Međimurske županije, koji su u svojim govorima istaknuli kako im je u ono teško vrijeme zajedništvo bilo najvažnije, te da su s ponosom i spremno stavili na raspolaganje svoje živote Domovini i stali na prvu crtu obrane.  

Među brojnim uzvanicima bili su prvi međimurski župan Marijan Ramuščak, voditeljica područnog ureda Ministarstva hrvatskih branitelja Sanja Jakopec, državni tajnik i izaslanik ministra hrvatskih branitelja Darko Nekić, ondašnji predsjednik Kriznog stožera Antun Jurinec, predsjednik Zrinske garde Čakovec Đuro Bel, potpredsjednik Ogranka MH u Čakovcu Krunoslav Mikulan, te predsjednici braniteljskih udruga proizašlih iz Domovinskog rata.

Na samom početku svečanosti himnu Republike Hrvatske izveo je Mirko Švenda Žiga, a brojni uzvanici imali su prilike razgledati izložbu ratnih fotografija 54. samostalne pješačke bojne Čakovec.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content