Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Na međunarodnoj konferenciji predstavljeni projekti Međimurske županije na području civilne zaštite

Datum objave: 3. listopada 2024.

Danas je Međimurska županija bila domaćin međunarodne konferencije o kriznom upravljanju i jačanju sustava civilne zaštite, održane u dvorani Riznice Međimurja, na kojoj su predstavljeni i projekti s ovog područja u kojima je sudjelovala naša Županija.

Župan Međimurske županije Matija Posavec pozdravio je sudionike i uzvanike međunarodne konferencije, naglasivši njezinu važnost u svjetlu činjenice da broj rizika i prijetnji od katastrofa raste: „U proteklom razdoblju snage naše civilne zaštite imale su priliku dokazati svoju spremnost u uistinu velikim izazovima, stoga svako ulaganje u civilnu zaštitu nosi benefite za sve naše građane. Prošle godine, u kolovozu, vodostaj Mure u Murskom Središću dosegnuo je 543 centimetra. Pravovremena reakcija, koordiniranost, spremnost te preventivne radnje, dokazali su da smo dorasli izazovu i kriza je prošla bez većih šteta, na čemu ponovo svima čestitam. Naš vatrogasni sustav je jedan od najorganiziranijih u zemlji. Uz Javnu vatrogasnu postrojbu grada Čakovca, te više od 7000 vatrogasaca u 85 dobrovoljnih društava uvijek su tu, spremni sudjelovati, ne samo u ugrozama, već u svim društvenim aktivnostima diljem našega kraja. Klizišta u gornjem Međimurju su nam također izazov na koji odgovaramo sanacijskim projektima koje provodimo u suradnji s našom Županijskom upravom za ceste, Hrvatskim vodama te Ministarstvom prometa. Pohvalit ću i pripadnike HGSS-a Stanice Čakovec, kao važnu sastavnicu naše civilne zaštite, kojima pomažemo podići centar za obuku u Čakovcu koji će danas-sutra možda biti nacionalni centar za spašavanje na vodi“, rekao je župan Posavec, zahvalivši ravnatelju Ravnateljstva civilne zaštite Republike Hrvatske Damiru Trutu na dolasku i interesu za naše dosege u ovom području. Župan je istaknuo i važnost projekata kao bitne potpore jačanju civilne zaštite. „Projekt MEDEA, vezan uz procjenu rizika od potresa, proveli smo na području općine Sveti   Martin na Muri i proširit ćemo ga i na druga područja, stoga pozivam naše projektne partnere iz Italije i Slovenije na daljnju suradnju“, dodao je župan.

Ravnatelj dr. sc. Damir Trut u izlaganju je naglasio da se sustav civilne zaštite gradi u ime zaštite naših ljudi i imovine. „Ravnateljstvo civilne zaštite i Ravnateljstvo policije pokrivaju najveći dio delikatnog područja rizika. Najveći izazov je implementacija ideja i to je ono čime se intenzivno bavimo“, rekao je dr. sc. Trut, naglasivši i projektnu aktivnost svog Ravnateljstva. U nastavku je ravnatelj predstavio nacionalne strategije razvoja sustava civilne zaštite u našoj zemlji, temeljene na jačanju kapaciteta operativnih snaga, sustavnom pristupu upravljanjem rizicima, jačanju međunarodne suradnje, te implementaciji najboljih praksi zemalja Europske unije. Zbog sve izraženijih klimatskih promjena, kao i iskustava iz recentnih događaja poput pandemije, katastrofalnih potresa, ratova i posljedične raseljenosti, neophodno je donošenje novog zakona o sustavu civilne zaštite, rekao je ravnatelj Trut.

Tijekom konferencije predstavljena su dva projekta u kojima sudjeluje Međimurska županija, projekt MEDEA i SAFE-LAND, sufinancirani sredstvima EU-a, kojima je cilj olakšati suradnju država članica u intervencijama civilne zaštite u slučaju katastrofa i oba se temelje na primjeni umjetne inteligencije.Projekt MEDEA je netom završen i podrazumijevao je višedimenzionalnu procjenu rizika od potresa uzimajući u obzir procjene strukturnih oštećenja i psiholoških posljedica za ljude. Proveden je na području općine Sveti Martin na Muri.  U trećem, prekograničnom INTERREG projektu Hrvatska – Slovenija, nazvanom Odziv, partneri su Javna ustanova za razvoj Međimurske županije REDEA i Gradsko društvo crvenog križa Čakovec, također je riječ o unaprjeđenju kapaciteta civilne zaštite te boljom pripremom za prirodne katastrofe osiguravanje preciznih alata za procjenu rizika i jačanjem suradnje na nacionalnoj, lokalnoj te međunarodnoj razini. Navedene projekte predstavili su Alan Resman, te Ida Kovač iz Međimurske županije, Sandra Majsan iz REDEA-e, Vlatka Vincetić iz Gradskog društva Crvenog križa Čakovec, kao i predstavnici partnera iz Italije i Slovenije Francesco Focacci, Elisabetta Cattoni, te Borut Jurišič

Na skupu je istaknuto da civilna zaštita u Međimurskoj županiji ima ključnu ulogu u upravljanju rizicima i reagiranju na prirodne i tehnološke katastrofe, oslanjajući se na niz institucionalnih, tehničkih i operativnih mehanizama kako bi se zaštitilo stanovništvo, okoliš i imovina. Iz županijskog proračuna za ovu godinu, 225.000 eura namijenjeno je  funkcioniranju, ali i razvoju područja civilne zaštite.

Konferenciju je pratila i panel rasprava u kojoj je bilo riječi o smanjenu rizika od katastrofa, te smjernicama Ravnateljstva civilne zaštite Republike Hrvatske i Platforme županija i gradova za smanjenje rizika od katastrofa. U panel raspravi su, uz ravnatelja Ravnateljstva civilne zaštite Republike Hrvatske dr. sc. Damira Truta, sudjelovali Damir Gabrić, predsjednik Platforme, Filip Jalušić, predstavnik HGSS-a Stanice Čakovec, te Primož Štraus, predstavnik Slovenske gasilske zveze.

Konferenciju su pratili brojni uzvanici i predstavnici sastavnica civilne zaštite, među kojima i Marijana Klanac, pomoćnica ravnatelja Ravnateljstva civilne zaštite RH, zamjenik župana i načelnik Stožera civilne zaštite naše Međimurske županije Josip Grivec, Neven Putar, pročelnik HGSS-a Stanice Čakovec, Robert Meglić, zapovjednik Vatrogasne zajednice Međimurske županije, Ladislav Söke voditelj Službe civilne zaštite Čakovec, Kristijan Valkaj, ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Čakovec, Goran Đurašin, voditelj Operativno-komunikacijskog centra Policijske uprave Međimurske, zatim ravnateljica županijskog Zavoda za hitnu medicinu Vladimira Križaj Grabant, Igor Šegović, ravnatelj Županijske bolnice Čakovec, Đurđica Slamek, načelnica Općine Sveta Marija, Sandra Polanec Marinović, ravnateljica Javne ustanove za razvoj REDEA-e, predstavnici Slovenske gasilske zveze, Međimurskog veleučilišta i mnogi drugi.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content