Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Svečanom sjednicom obilježen Dan Općine Kotoriba: „Planova i ideja ne nedostaje!“

Datum objave: 14. rujna 2024.

Do 15. rujna Kotoripčanke i Kotoripčani slavit će Dane svoje općine uz obilje zabave za sve generacije te uz manifestacije posvećene baštini. Centralni dio proslave održan je u petak u domu kulture, gdje se na svečanoj sjednici Općinskoga vijeća Općine Kotoriba okupio velik broj uzvanika i mještana.

Kotoriba danas živi svoje razvojne dosege koje osjećaju svi žitelji, istaknuli su načelnik Dario Friščić te predsjednik Općinskoga vijeća Hinko Virgej, poželjevši dobrodošlicu uzvanicima: ,,Danas s ponosom ističemo postignute rezultate u prethodnom razdoblju koji nas raduju, ali i potiču na daljnje planove i napredak. Zahvaljujem vijećnicima na dobroj suradnji u zajedničkom interesu daljnjeg razvoja naše Općine“ rekao je Hinko Virgej, dok je načelnik općine Kotoriba Dario Friščić naglasio: „Ove godine obilježavamo 300 godina vrijednog povijesnog zapisnika Kotoripskog protokola, dokumenta čiji spisi svjedoče o Kotoribi kao tadašnjem središtu gospodarskog razvoja, s razvijenom i uređenom samoupravom. Tako bogata povijest zadužuje nas da i budućim generacijama ostavimo trag na koji će biti ponosni“, rekao je Friščić pritom zahvalivši na podršci vijećnicima Općinskog vijeća, predstavnicima gospodarskih subjekata koji doprinose razvoju Kotoribe te svim udrugama koje djeluju na području Općine i koje očuvanjem tradicije život u Kotoribi čine bogatijim. Načelnik Friščić istaknuo je i aktualne projekte od značaja za Općinu: dogradnju stubišta Knjižnice i čitaonice, početak sanacije nerazvrstanih cesta, završetak projektne dokumentacije za uređenje obale Šudergrabe, obnovu fasade na Vatrogasnom domu te izmjene i dopune projekta obnove zgrade stare škole u svrhu prijave na novi natječaj, nakon čega je uslijedio kratki film kojim je prezentiran rad Općine u proteklih godinu dana.

Svečanoj sjednici prisustvovali su predsjednik Skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina i zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec koji je poželio Kotoripčanima ostvarenje zacrtanih planove te prenio čestitke župana Matije Posavca: „Čestitam vam na svemu postignutome, na realizaciji svakog projekta, svakog plana i svake želje, te da uspješno realizirate sve buduće planove. Potpora Međimurske županije pritom neće izostati jer Međimurska županija i financijski podupire ustanove i službe na području Kotoribe, vodeći računa o dobrobiti žitelja Kotoribe i okolnih mjesta“. Naime, zahvaljujući činjenici da je Međimurska županija, u ime sigurnosti mještana ovog dijela našega kraja, uporno financijski podržavala rad stanice hitne pomoći u Kotoribi - ispostava je napokon ušla u nacionalnu mrežu te je država preuzela financiranje, podsjetio je zamjenik župana Josip Grivec, te završno čestitao svim dobitnicima javih priznanja Općine Kotoriba.

Čestitku Općini Kotoriba uputio je i izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske, saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek istaknuvši: „Kotoriba je danas gospodarski stabilna sredina s više od 1000 radnih mjesta, sredina gdje se vodi briga o svakom stanovniku“, istaknuo je.

U ime predsjednika Republike Hrvatske nazočnima se obratio Julije Domac, posebni savjetnik predsjednika za energiju i klimu: „Ulažete znanje i trud u sve ono što je bitno za ljude, stoga i imate karakteristike uspješne i napredne europske regije u kojoj je lijepo živjeti“.

Završno, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i saborski zastupnik Darko Klasić čestitao je riječima: „Vidi se da znate što radite i koji vam je cilj jer gdje ima volje puno se može učiniti. Čestitam jer ste mala općina s velikim rezultatima.“

Uz zamjenika ravnatelja Fonda za zaštitu okoliša Miroslava Budišu, svečanoj sjednici u ispunjenoj dvorani doma kulture nazočili su i ostali brojni uvaženi gosti: načelnice i načelnici općina, predstavnici susjednih jedinica iz Mađarske, te predstavnici javnih poduzeća i ustanova.

U nastavku svečane sjednice dodijeljena su priznanja zaslužnim građanima, udrugama i poduzećima. Najviše općinsko javno priznanje – Medalju Općine Kotoriba – primile su Ljiljana Marđetko i Katica Marđetko, za dugogodišnji angažman u Društvu žena Kotoribe, zatim Drago Pintarić, za dugogodišnji angažman u TK-u Kotoripski begači, te Josipa Dornik, za predan rad u DVD-u Kotoriba. Medalja Općine dodijeljena je i poduzeću Lug d.o.o., obitelji Plačko, za dugi niz godina uspješnoga poslovanja.

Zahvalnice Općine primili su: Josip Forauer i Anica Škoda,  za angažman u općinskom Socijalnom vijeću,zatim Matej Hertelendi, Ivan Markan, Jan Špiranec i Mihael Hederić za osvojeno prvo mjesto na 68. Kupu Hrvatske za kadete i kadetkinje u ribolovu udicom na plovak, te Rebeka Bogomolec i Eva Lukša, za zlatnu medalju na 23. Europskom prvenstvu mažoretkinja.

Povelje Općine Kotoriba dodijeljene su udrugama Kotoripski begači te općinskoj Limenoj glazbi za deset godina djelovanja i obogaćivanja sportske, odnosno kulturne scene Kotoribe.

U ime svih dobitnika javnih priznanja prigodno se zahvalila Katica Marđetko, jedna od osnivačica Etno zbirke koja u Starom farofu postoji već 20 godina.

Prigodni program izveli su učenici Osnovne škole Jože Horvata iz Kotoribe, kao i članovi tamošnjeg Kulturno-umjetničkog društva Kotoriba. Bogat program obilježavanja Dana Općine nastavlja se danas svetom misom, tradicionalnim kuhanjem jela udruga u šumici pored stare škole, predstavom dječjeg vrtića i igre za najmlađe u zabavnom parku za djecu te nastupom grupe Dobre vibracije. U nedjelju je planirana izložba u Starom farofu, zabavni program ispod šatora, animatori za djecu, nastup KUD-a Kotoriba, nastup mažoretkinja Kotoriba, Limene glazbe Općine Kotoriba te završno nastup TS-a Frikovi.

Izvor fotografija: Općina Kotoriba

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content