Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Počinje uređenje parkova kod Županijske bolnice Čakovec te Gimnazije i Ekonomske i trgovačke škole, vrijednih 725.255 eura

Datum objave: 12. rujna 2024.

Župan Međimurske županije Matija Posavec danas je s direktorom tvrtke Vodogradnja iz Varaždina Marijem Lackovićem potpisao ugovore o uređenju dvaju novih parkova u Čakovcu - u krugu Županijske bolnice Čakovec te kod Gimnazije Josipa Slavenskog i Ekonomske i trgovačke škole, ukupne vrijednosti 725.255 eura.

Radi se o projektima sufinanciranima iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za koje Međimurska županija osigurava 20 posto sredstava, a u novi park kod Županijske bolnice bit će uloženo ukupno 390.332,26 eura, dok će se u uređenje parka kod spomenutih srednjoškolskih ustanova investirati 334.922,08 eura.

Župan Matija Posavec na današnjoj konferenciji za medije je istaknuo da je riječ o krajobraznim uređenjima koji će potpuno promijeniti vizuru navedenih prostora: „Počinjemo s novim investicijskim ciklusom, kao rezultatom višemjesečnog, nevidljivog rada, te ćemo u narednim tjednima nizati potpisivanja ugovora za investicijske projekte vezane uz sva područja u ingerenciji Županije. Jedno od područja iz naših razvojnih strategija je i zelena tranzicija, osobito projekti iz domene otpornosti na klimatske promjene te smo iskoristili mogućnost privlačenja sredstava te osigurali krajobrazno uređenje čak 30 lokacija diljem Međimurja koje  ćemo ozeleniti, obnoviti i urediti dati im nove namjene. Za mnoge lokacije se priprema dokumentacija ili su u tijeku postupci javne nabave, a  projekte uređenja dva velika parka u Čakovcu započinjemo ovim potpisivanjem ugovora - park u krugu naših zdravstvenih ustanova te park kod Ekonomske i trgovačke škole, odnosno Gimnazije Josipa Slavenskog“, rekao je župan, te dodao da će novi izgled navedenih prostora biti uistinu impresivan uzme li se u obzir sadnja velikog broja stabala, te postavljanje pergola i prskalica.  Uz parkove, Županija će urediti i prostore parkirališta, a projekt uređenja u krugu zdravstvenih ustanova uključuje i postavljanje novog spremišta za bicikle u cilju poticanja zaposlenika na korištenje bicikala kao ekološki prihvatljivog prijevoznog sredstva.

Uređenje zelene površine uz Gimnaziju i ETŠ otvara zapravo novi, veliki projekt obnavljanja vanjskih sportskih terena koji nam je vezan uz projekt dogradnje Gimnazije Josipa Slavenskog te stvaranja uvjeta za jednosmjensku nastavu u toj školi, za koji još čekamo odgovor po prijavi“, pojasnio je župan Posavec, naglasivši da će krajobrazno uređenje obuhvatiti i park u Centru znanja Međimurske županije, zatim kod Tehničke i Graditeljske škole, kao i na prilazu Starom gradu iz pravca Trga Republike. Također, uredit će se park kod Matulovog grunta u Frkanovcu, te površine ispred ambulanti u Murskom Središću, Goričanu i Svetoj Mariji, kao i kod Doma za odrasle osobe u Orehovici, dok se parkovi kod Doma za starije i nemoćne u Čakovcu te pripadajuće depadanse već uređuju.

MEĐIMURJE - ZELENA OAZA U SRCU EUROPE

„Novo, zeleno ruho dobit će i okoliš 13 naših škola – u Pribislavcu, Donjem Kraljevcu, Prelogu , Donjoj Dubravi, Draškovcu, Hodošanu, Kotoribi, Orehovici, Selnici, Goričanu, Svetom Jurju na Bregu, te Podturnu i Štrigovi. Cjelinom ovih brojnih krajobraznih zahvata naše Međimurje će još snažnije opravdati naziv zelene oaze u srcu Europe“, naglasio je župan.

Voditeljica projekta iz županijske Javne ustanove za razvoj REDEA Sandra Majsan pojasnila je da je riječ o projektima prijavljenima Fondu za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti te da podrazumijevaju sadnju stotinu stabala uz postavljanje sjenica i izvora vode, odnosno prskalica, uređenje staza, a kada je riječ o parku kod srednjih škola – uredit će se i dva amfiteatra za izvođenje nastave na otvorenom: „Veliki broj stabala koja će biti posađena tijekom uređenja ključna su za smanjenje temperature zraka na tim prostorima i predstavljaju zapravo ključni cilj i vrijednost projekta. Iz Fonda je najavljeno da će ovakvih natječaja biti još, a mi smo pripremljeni i imat ćemo što prijaviti i u novom ciklusu“, istaknula je Sandra Majsan.

Direktor tvrtke Vodogradnja Mario Lacković najavio je početak radova za 15-ak dana: „Tada ćemo započeti pripremne radove koji podrazumijevaju uređenje staza te sadnju stotinu stabala i ukrasnog grmlja, kasnije i gradnju pergola i amfiteatara, te vjerujem da ćemo projekt okončati u roku – za sedam mjeseci – usprkos kišnom periodu koji je pred nama“, rekao je Lacković.

Pomoćnik ravnatelja za kvalitetu u Županijskoj bolnici Čakovec dr. Sven Pal naglasio je da se novi park u krugu zdravstvenih ustanova izvrsno uklapa u recentne investicije kao i buduće, poput uređenja palijativnog centra i novog prostora za laboratorije: „Veseli nas pokretanje novog projekta koji će direktno utjecati na poboljšanje uvjeta boravka djelatnika i pacijenata naše ustanove, kao i svih korisnika, pacijenata te djelatnika ostalih zdravstvenih ustanova“, rekao je doktor Sven Pal, uz kojeg je na ovoj konferenciji bila i glavna sestra Županijske bolnice Dijana Farkaš.

Ravnateljice Gimnazije i Ekonomske škole  Sandra Breka Ovčar i Bosiljka Vinković Kukolić  također su zahvalile Međimurskoj županiji i županu na dosadašnjim ulaganjima: „Ponosne smo i zadovoljne zbog krajobrazonog uređenja prostora uz naše škole jer projekt simbolizira i ono što prezentiramo našim učenicima. Ovim ulaganjem podižemo standard izvođenja nastave jer će nam na raspolaganju biti i vanjske učionice, a uz oplemenjivanje prostora ovo je najveće ulaganje od 1967. u okoliš naših škola“, kaže ravnateljica Breka Ovčar.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content