Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Tri velika projekta Međimurske županije u izboru za Najbolji županijski EU projekt, glasanje traje do 17. rujna

Datum objave: 10. rujna 2024.

Projekt Pruži ruku, zatim Centar DOSTI u Podturnu, te Regionalni centar kompetentnosti u strojarstvu Tehničke škole Čakovec u velikom su izboru Najboljeg županijskog EU projekta.

Tri vrijedna međimurska projekta natječu se u konkurenciji od čak 61 EU projekta za titulu najboljega u ovogodišnjem izboru za Najbolji županijski EU projekt kojeg organizira Hanza media u suradnji s Hrvatskom zajednicom županija, Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj te portalom župan.hr a uz pokroviteljstvo Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU.

PRVI U HRVATSKOJ!

U kategoriji Doprinos obrazovanju, znanosti i inovacijama kandidirali smo projekt uspostave Regionalnog centra kompetentnosti u strojarstvu, vrijedan 3.476.216 eura, koji je Međimurska županija s Tehničkom školom Čakovec dovršila prva u Hrvatskoj u tom projektnom ciklusu. Ovaj suvremeno opremljeni edukativni centar kompetentnosti značajno je unaprijedio strukovno obrazovanje i stručnu obuku u području strojarstva na sjeveru Hrvatske. Tehnička škola Čakovec u suradnji s partnerima ostavila je snažan utjecaj na podizanje kvalitete strukovnog obrazovanja i cjeloživotnog učenja kao i snažnije povezivanje s gospodarstvom, znanstvenim organizacijama i međunarodnim razvojnim centrima.

Učenici sada koriste devet suvremenih praktikuma, što im omogućuje stjecanje vrhunskih majstorskih vještina ili pripremu za daljnje obrazovanje. Centar je postao središte za testiranje razvojnih rješenja, mjesto suradnje poduzetnika, učenika i znanstvenika, potičući razvoj inovativnih ideja iz područja strojarstva.

RAVNOPRAVNOST U ZAJEDNICI

Projekt Pruži ruku, kandidiran je u kategoriji Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici, a njegovom provedbom osiguran je dnevni smještaj za 30 osoba oboljelih od Alzheimerove bolesti i drugih oblika demencije, čime je spriječena njihova prerana institucionalizacija te osnažene obitelji, a smještaj uz adekvatan program organizirani su u depadansi Doma za starije i nemoćne osobe Čakovec. Rad s ovom ciljnom skupinom je specifičan, pa je stručnim suradnicima (socijalnom radniku, radnom terapeutu, te njegovateljima i medicinskoj sestri) pomagao i psihijatar.

Za Međimursku županiju, ovaj projekt – vrijedan 199.066 eura – značio je promjenu poimanja politike upravljanja socijalnim sustavom koji skrbi o najpotrebitijima. Županijska vizija razvoja sadržana je u krilatici „Međimurska županija – županija mogućnosti“, što znači da svojim žiteljima otvara mogućnosti za postizanje osobnih ciljeva. Zahvaljujući ovom projektu, poduzet je i sljedeći korak – formiranje centra za starije Međimurske županije. Riječ je o novoj, velikoj investiciji Županije, vrijednoj 12 milijuna eura, kojom će u Nedelišću uskoro biti izgrađen centar s kapacitetom stacionara za otprilike 120 osoba, te mogućnošću pružanja izvaninstitucionalnih usluga za više od 300 korisnika.

Sljedeći projekt kandidiran(također u kategoriji Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici) je Centar DOSTI, vrijedan 2.154.846 eura, te otvoren krajem prošle godine u Podturnu. Izgradnja i opremanje suvremenog centra za osobe s invalidnošću unaprijedili su socijalnu infrastrukturu našega kraja te osigurale veliki korak prema stvaranju inkluzivne zajednice. Prostorije Centra su opremljene i funkcionalne za osobe s invalidnošću čime Centar unosi novu dimenziju razvoju i integraciji osoba s invalidnošću u lokalnu zajednicu. Centar DOSTI je objekt posebne namjene u kojem je na 800 kvadratnih metara prostora uređeno 29 infrastrukturnih jedinica - od dvorane za vježbanje, dnevnog boravka, do senzorne sobe i bazena.

Za naše projekte možete glasati na priloženoj poveznici: Glasajte za najbolji županijski EU projekt u Hrvatskoj: Rekordan 61 projekt ušao je ove godine u finale

Glasati možete do 17. rujna, a najbolji projekt EU prema glasovima čitatelja portala Jutarnji.hr dobiva posebnu nagradu u kategoriji: Najuspješniji projekt EU po izboru javnosti.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content