Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Sastanak župana Matije Posavca i gradonačelnice Ljerke Cividini s izaslanstvom iz Kine otvorio nove perspektive suradnje

Datum objave: 10. rujna 2024.

Danas je u posjetu Međimurskoj županiji boravilo izaslanstvo iz kineskog grada Chengdua, jednog od najvećih gradova te mnogoljudne zemlje, kojima su u dvorani Riznice Međimurja dobrodošlicu poželjeli župan Matija Posavec i gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini.  Iako se Chengdu – koji broji gotovo 21 milijun stanovnika – suočava s drugačijim razvojnim izazovima od onih u našem kraju, postoje poveznice koje otvaraju mogućnosti suradnje te su upravo one bile teme razgovora tijekom ovog susreta. Chengdu bilježi i značajne turističke uspjehe, a jedna od svjetski poznatih atrakcija je rezervat posvećen zaštiti panda. Riječ je gradu u kojem se mnogo pažnje polaže konceptima korištenja zelene, obnovljive energije, te zaštiti okoliša, a gospodarska okosnica je snažna industrija, osobito usmjerena IT tehnologiji. I u Chengduu, kao i u Međimurju stvara se pogodna poslovna klima za otvaranje novih poduzeća te je u svojoj zemlji upravo Chengdu proglašen vrlo privlačnim za život i poslovanje, baš kao i u Međimurska županije u ovom dijelu Europe.

Župan Matija Posavec goste je upoznao s rezultatima projektne aktivnosti Međimurske županije, po kojoj smo najefikasniji u zemlji, te pomacima koje nam je korištenje EU fondova donijelo na mnogim područjima, kao i sa smjernicama gospodarskog razvoja naše regije: „Međimursku županiju na nacionalnoj razini izdvajaju značajni gospodarski rezultati, odnosno činjenica da nam izvoz dvostruko veći od uvoza. Lani je iz našega kraja izvezeno roba i usluga u vrijednosti od 1.06 milijardi eura, dok je uvoz bio upola manji, kontinuitet porasta broja poduzetnika ne pada od 2014. godine“, rekao je župan, dodavši da Međimursku županiju i Kinu povezuje višegodišnje prijateljstvo s nekoliko tamošnjih pokrajina i gradova, poput grada Yangchenga. Gostima su bili zanimljivi i podaci o prirodnim resursima Međimurja, sjajno uklopljenima u turističku ponudu, te projektima vezanima uz korištenje geotermalnih izvora.

„Njegovanjem prijateljstva otvaramo nove perspektive za naše regije i drago mi je da gradom Chengduom dijelimo orijentiranost održivom razvoju i stvaranju pogodne poslovne klime za poduzetništvo, osobito ono okrenuto tehnologijama budućnosti. Povezuje nas i usmjerenost proizvodnji zdrave hrane te zaštiti poljoprivrede od negativnih utjecaja klimatskih promjena“, dodao je župan.

Gradonačelnica Ljerka Cividini podsjetila je na sporazum o suradnji koji je još 2022. godine povezao Grad Čakovec i Yangcheng, te naglasila da su vrata Međimurske županije i Čakovca širom otvorena za suradnju: „Svaki susret, poput ovog, nova je prilika da jedni od drugih nešto naučimo i pronađemo modele suradnje koja će nas još snažnije povezati“, dodala je gradonačelnica.

U ime izaslanstva, potpredsjednik općinskog kominteta Chengdua Zuo Zheng zahvalio je domaćinima na toploj dobrodošlici te istaknuo da ih je Međimurje osvojilo ljepotom: „Dolazimo iz grada koji se iznimno brzo razvija te u njemu djeluje najveća IT tvrtka Kine. Uz poticanje IT industrije, podjednaku pozornost, kao i vi, posvećujemo razvoju održivog turizma, te zaštiti proizvodnje hrane“,predstavio je gost svoj kraj te dodao: „Svjedočimo činjenici da sve veći broj turista iz naše zemlje posjećuje vaše krajeve i da se vraćaju s lijepim dojmovima i željom da još više upoznaju vašu kulturu. Zato bi mi bilo drago da Međimurje upravo u Chengduu našem narodu predstavi dio svoje bogate baštine“, rekao je Zuo Zheng.

U kineskom izaslanstvu, uz potpredsjednika općinskog kominteta Chengdua Zuo Zhenga, bili su zamjenik ministra sindikalnog odjela u općinskom komitetu Chengdua Liao Jun, direktor radničkog komiteta Li Wensheng, te predsjednici i direktor ureda komiteta He Xin, Tang Jinsong i Zhao Guohui.Uz župana i gradonačelnicu, susretu su prisustvovali pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam Darko Radanović, direktor Međimurske energetske agencije – MENEA Alen Višnjić, direktor Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula i zamjenica ravnateljice Javne ustanove za razvoj Međimurske županije REDEA-e Ana Kralj.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content