Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Prometna mreža Županijske uprave za ceste Međimurske županije povećana je za novih 8.708 metara           

Datum objave: 4. rujna 2024.

Novom Odlukom o razvrstavanju javnih cesta koju je donijelo Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture četiri dionice nerazvrstanih cesta iz nadležnosti jedinica lokalne samouprave prešle su u nadležnost Županijske uprave za ceste Međimurske županije.

Župan Međimurske županije Matija Posavec ističe da to konkretno znači da je prometna mreža Županijske uprave za ceste Međimurske županije povećana za novih 8.708 metara te sada ukupno iznosi 470 kilometara, „Stoga je s Općinama na koje se odnosi ova prekategorizacija bitno usuglasiti sve daljnje aktivnosti, promptno odraditi sve potrebne korake u pripremi projektne dokumentacije radi apliciranja na natječaje te izraditi  financijsku analizu potrebnih sredstava, sve kako bi se što prije krenulo u uređenje prekategoriziranih dionica“.

Upravo je tim povodom u Međimurskoj županiji održan radni sastanak na kojem su uz župana, pročelnika Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam Darka Radanovića te   ravnateljice Županijske uprave za ceste Đurđice Hamer sudjelovali načelnici Općine Štrigova, Svetog Jurja na Bregu, Donjeg Kraljevca i Donjeg Vidovca.

Naime, prva prekategorizirana dionica nalazi se na području Općine Štrigova, duljine je 1.986 metara, te se proteže od  lokalne ceste LC20046 u Robadju  do Granice Republike Slovenije u naselju Banfi. Načelnik Stanislav Rebernik istaknuo je da se radi o dionici ceste vezane uz jednu od najznačajnijih turističkih lokacija u Međimurskoj županiji – Vidikovca Mađerkin breg za koju će se sada konačno dogovoriti prometno rješenje i pitanje odvodnje oborinskih voda.

Druga dionica nalazi se većim dijelom na području Općine Sveti Juraj na Bregu i manjim dijelom na području Općine Selnica, a duga je 3.451 metara. Spaja postojeću županijsku cestu ŽC2253 u Frkanovcu sa lokalnom cestom LC20017 u Merhatovcu te vodi do Matulova grunta kao još jedne turističke atrakcije Međimurske županije. „Kako se predmetna dionica nalazi u području za koje Međimurske vode kreću u postupak aglomeracije Čakovec, isto će se uzeti u obzir prilikom planiranja uređenja navedene dionice“ nadodao je načelnik Anđelko Nagrajsalović.

Treća dionica nalazi se u Općini Donji Vidovec, duljine je 829 metra, te spaja državnu cestu D20 sa lokalnom cestom LC20039. Načelnica Bojana Petrić iskazala je zadovoljstvo prekategorizacijom navedene dionice „Ova cesta Općini je bitna jer dosta mještana gravitira prema Dravi a u planu je i proširenje ceste, izrada pješačko –biciklističke staze, postavljanje rasvjete i klupica“.

Četvrta dionica se nalazi na području Općine Donji Kraljevec. U dužini od 2.460 metara se proteže od postojeće županijske ceste ŽC2033 u Svetom Juraju u Trnju do lokalne ceste LC20058 u Donjem Kraljevcu. Načelnik Miljenko Horvat ističe kako je i ovdje u planu izrada pješačko-biciklističke staze.

Ravnateljica ŽUC-a pojasnila je da je u suradnji s Općinama završen proces primopredaje postojeće dokumentacije i stvarnog stanja javnih cesta nakon čega slijedi postupak evidentiranja tj. prijenosa preuzetih dionica u vlasništvo Republike Hrvatske s upravljačkim pravima ŽUC-a. Tako su ostvareni svi preduvjeti da nove dionice uđu u sustav redovnog održavanja i sveobuhvatnih stručnih procjena o realnim potrebama i prioritetima za planiranje budućih radova, kako je to definirano na ovom sastanku.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content