Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

DVD Draškovec svečano proslavio 100 godina djelovanja

Datum objave: 31. kolovoza 2024.

Dobrovoljno vatrogasno društvo Draškovec danas je, 31. kolovoza, svečano obilježilo stotu obljetnicu svog postojanja, slaveći ne samo dugogodišnji rad i predanost svojoj zajednici, već i bogatu tradiciju vatrogastva u Međimurju, koje je jedno od najbrojnijih u Republici Hrvatskoj. Proslavi su, uz brojne članove društva i mještane, nazočili i predstavnici vatrogasnih društava iz cijele Međimurske županije.

Svečanost je započela mimohodom vatrogasaca kroz mjesto, nakon čega je uslijedila središnja svečanost na nogometnom stadionu u Draškovcu. Na početku svečanosti okupljenima se obratio predsjednik DVD-a Draškovec, Nenad Tota, dok je kroz bogatu povijest i vrijedan rad društva sve nazočne upoznala potpredsjednica DVD-a, Monika Repalust.

Dobrovoljno vatrogasno društvo Draškovec osnovano je 15. lipnja 1924. godine, kada je u društvo upisano 35 članova. U svojim počecima društvo nije imalo opremu, no uz veliku pomoć mještana već u rujnu iste godine nabavljena je zaprežna vatrogasna štrcaljka, a u idućim godinama i ostatak potrebne opreme. Tijekom sto godina postojanja, DVD Draškovec se neprestano razvijao i danas broji 121 član, od kojih su čak 43 člana vatrogasnog pomlatka i mladeži, a društvo svojim marljivim radom redovito postiže izvrsne rezultate na gradskim, županijskim i državnim natjecanjima.

Čestitke povodom obilježavanja stotinu godina postojanja uputio je župan Međimurske županije Matija Posavec, koji je u svom govoru naglasio: „Vatrogastvo u Međimurju je poštovanje, ponos, ljubav i tradicija. Ali, najviše od svega, vatrogastvo je način života. Upravo zbog toga, Međimurje se s ponosom ističe kao kraj koji ima najorganiziranije i najbrojnije vatrogasce po glavi stanovnika. To se vidi ne samo u rezultatima, već i u temeljnim ljudskim vrijednostima na kojima Međimurje počiva – solidarnosti, humanosti i pomoći bližnjemu. Te vrijednosti krase naše vatrogasce i to treba uvijek i svugdje isticati,“ kazao je te naglasio kako vatrogastvo ima, imalo je i uvijek će imati punu podršku svakog našeg mjesta, ali i županije u cjelini.

Čestitke vatrogascima uputili su i ostali gosti, među kojima potpredsjednik Hrvatskog sabora i predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader. Sanader je izrazio ponos na dugu i bogatu tradiciju vatrogastva u Hrvatskoj te podsjetio okupljene na važnost ove obljetnice. „Ove godine obilježavamo 160 godina vatrogastva u Hrvatskoj, što je neizmjerno značajan jubilej. Vatrogastvo je duboko ukorijenjeno u našu povijest, to je naša tradicija i naš ponos, i to je ono po čemu se možemo predstaviti svijetu – kao jedan od najstarijih organiziranih sustava vatrogastva.“ Sanader je također naglasio kako je stoljetna povijest DVD-a Draškovec dokaz predanosti i zajedništva koje su kroz desetljeća izgradile generacije vatrogasaca. „Kroz ovih 100 godina postojanja, kroz redove ovog društva prošle su brojne generacije vatrogasaca. Svaka od njih dala je svoj doprinos, ostavljajući čvrste temelje na kojima društvo danas počiva.“

Čestitke su uputili i gradonačelnik Grada Preloga i saborski zastupnik Ljubomir Kolarek, tajnik Kluba vatrogasnih veterana Međimurske županije Vladimir Jambor, zapovjednik Vatrogasne zajednice Međimurske županije Robert Meglić, predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Preloga Slavko Štefan, predsjednik VMO Draškovec Nino Marđetko te predsjednica VMO Hemuševec Jacinta Matjačić.

Vatrogasna društva obično prigodom svečanog obilježavanja obljetnica koriste prigodu za primanje nove zastave, koja je simbol humanosti, hrabrosti, pomoći bližnjem u nevolji, poštenja, iskrenosti i požrtvovnosti. Takvu zastavu na svečanosti je primio predsjednik DVD-a Draškovec, Nenad Tota, a predao mu ju je kum zastave, Nenad Matjačić.

DVD Draškovec primio je priznanje Vatrogasne zajednice Međimurske županije za 100 godina humanog rada i postojanja, a dodijeljena su i vatrogasna odlikovanja te priznanja zaslužnim članovima društva.

Vatrogasni simbol za poseban doprinos i rad u društvu primili su Ivan Mirić, Đuro Ivančok, Ivan Slaviček i Ivan Horvat. Brončane plamenice primili su Ivan Verli, Filip Repalust, Tomislav Kovač, Dino Peklar, Zlatko Balent i Ivan Slaviček. Brončane vatrogasne medalje dodijeljene su Josipu Črepu, Jurici Židovu, Željku Škodi, Moniki Repalust, Stjepanu Repalustu i Zvonku Lipiću. Srebrnu vatrogasnu medalju primio je Mario Slaviček, a srebrne vatrogasne plamenice Nikola Vlah, Kristijan Taradi i Mihajlo Pongrac. Zlatne vatrogasne medalje dodijeljene su Đuri Mikecu i Nenadu Toti, dok je zlatnu plamenicu primio Stjepan Matjačić. Diplome za zvanje počasnog časnika dobili su Valent Mikec i Dragutin Taradi.

Svečanosti su, uz brojne mještane, nazočili predsjednik Skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina, saborski zastupnik i potpredsjednik Skupštine Međimurske županije Ivica Baksa, počasni predsjednik Vatrogasne zajednice Međimurske županije Zlatko Orsag te mnogi drugi uvaženi gosti.

Glazbenim izvedbama svečanost je uljepšao Mješoviti pjevački zbor Udruge „Prijatelji sv. Roka.“

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content