Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Odjel pedijatrije u Županijskoj bolnici Čakovec potpuno rekonstruiran

Datum objave: 30. kolovoza 2024.

Županijska bolnica Čakovec, posvećena zdravlju i dobrobiti svojih pacijenata, sada može ponosno predstaviti potpuno obnovljeni Odjel pedijatrije. Ova opsežna rekonstrukcija, koja je završena ovog mjeseca, donosi novu razinu skrbi za djecu i mlade do 18 godina.

Nakon prethodnih ulaganja, uključujući obnovu dijela odjela za bebe do 18 mjeseci, nova faza projekta uključivala je modernizaciju preostalog dijela odjela. S novim ulaganjem, bolnica je unaprijedila medicinsku opremu i prilagodila prostore kako bi zadovoljila najviše standarde zdravstvene zaštite.

Podsjetimo, 2022. godine, Međimurska županija započela je s velikim projektom obnove Odjela pedijatrije, ulaganjem od više od 570.000 eura. Tada je obnovljen dio odjela za najmlađe pacijente, do 18 mjeseci starosti, čime su stvoreni sigurni i ugodni uvjeti za najmlađe pacijente. Ovaj projekt, koji je već tada bio prepoznat kao značajan korak naprijed, sada je dobio svoju punu realizaciju kroz rekonstrukciju preostalog dijela odjela.

Odjel pedijatrije II, izgrađen je 1973. godine,  do sada neobnavljan, dobio je suvremene sobe za pacijente, nove sanitarne čvorove, te poboljšanu rasvjetu i grijanje. Građevinske, strojarske i elektroinstalaterske radove izvodila je tvrtka Đurkin d.o.o., a vrijednost radova iznosila je gotovo 848 tisuća eura.

Svečanu vrpcu prerezala najiskusnija sestra odjela – Sidonija Velbe

Ravnatelj županijske bolnice dr. Igor Šegović izrazio je posebno zadovoljstvo završetkom obnove odjela pedijatrije, što mu je osobno vrlo značajno s obzirom na to da je i sam pedijatar. "Ovom obnovom završili smo kompletnu obnovu odjela pedijatrije. Sada su ovo potpuno novi prostori, opremljeni najsuvremenijom medicinskom opremom i dizajnirani tako da zadovolje sve potrebe naših najmlađih pacijenata", rekao je ravnatelj te dodao, "Kao pedijatar, posebno sam vezan uz ovaj odjel i svjestan sam koliko je važno pružiti djeci i njihovim obiteljima najbolje moguće uvjete za liječenje. Ovo nije samo ulaganje u infrastrukturu, već i u budućnost našeg zdravstva." Istaknuo je da su obnovljeni prostori sada ne samo funkcionalniji, već i mnogo ugodniji, čime se dodatno podiže kvaliteta skrbi koju bolnica pruža.

„Čestitam svima na još jednom projektu kojim pokazujemo brigu za najmlađe pacijente jer i ova Bolnica ali i cijela Županija - Prijatelj djece. Ovo ulaganje je ujedno i još jedno ulaganje u razvoj naše bolnice koja je ponos našeg Međimurja i ponos svakog međimurskog čovjeka“, istaknuo je župan Međimurske županije Matija Posavec te dodao kako je izuzetno  ponosan što je uspješno proveden još jedan projekt u razvoju našeg zdravstvenog sustava, u skladu s ciljevima koji su bili zacrtani. „Čestitam ravnatelju dr. Šegoviću na vrlo uspješnoj suradnji s Međimurskom županijom, jer jedino tako možemo osigurati najbolje za naše pacijente. To se jasno vidi kroz projekte u koje smo u proteklih pet godina uložili preko 30 milijuna eura u razvoj svih naših zdravstvenih ustanova. Za naredno razdoblje dogovorili smo početak izgradnje Centra za palijativnu medicinu i novih laboratorija za vađenje krvi, za što se snažno zalažemo zajedno s ravnateljem Šegovićem. Vjerujem da odluke novog upravnog vijeća neće zaustaviti ove projekte“, izjavio je župan.

Odjel pedijatrije sada je opremljen modernom medicinskom opremom, a prostori su pažljivo dizajnirani kako bi pružili što bolju podršku i udobnost malim pacijentima i njihovim obiteljima. Od svijetlih i ugodnih soba do prostora za igru i druženje, svaki detalj je promišljen s ciljem da djeci olakša boravak u bolnici.

„Nadam se da će novi prostori, koje smo izgradili s posebnom pažnjom, značajno doprinijeti kvaliteti skrbi koju bolnica pruža,“ rekla je Maja Đurkin, predstavnica tvrtke Đurkin d.o.o. „Zahvaljujemo Županijskoj bolnici Čakovec na suradnji i povjerenju. Veselimo se što smo mogli doprinijeti stvaranju boljih uvjeta za djecu i njihove obitelji.“

Zahvalu u realizaciji obnove odjela uputili su glavna sestra odjela Dijana Farkaš i dr. Dejan Balažin, voditelj Odjela pedijatrije. „Na odjelu za djecu od 18 mjeseci do 18 godina starosti imamo 24 kreveta. Omogućujemo da roditelji cijelo vrijeme budu uz hospitalizirano dijete, sami u sobi, budući da obnovom sada svaka soba ima sanitarni čvor, a za ugodniji boravak i televizor i Internet. Želimo da se djeca osjećaju kao kod svoje kuće, a istodobno implementiramo najviše svjetske standarde koji podrazumijevaju najkraći mogu boravak djece u bolnici i vrhunsku dijagnostiku,“ rekao je Balažin.

Svečanom otvorenju u ime Ministarstva zdravstva nazočila je ravnateljica Uprave za bolničku zdravstvenu zaštitu, transplantaciju, biomedicinu i kvalitetu zdravstvene zaštite, dr. med. Jasmina Hlupić, koja je kazala da ovaj projekt donosi nadstandard koji će koristiti ne samo pacijentima i njihovim roditeljima, već i zaposlenicima, te dodala kako će Ministarstvo zdravstva nastaviti podržavati suradnju sa Županijom i Županijskom bolnicom Čakovec.

U prigodnom programu svečanosti nastupili su „Čakovečki mališani“ pod vodstvom voditeljice Maje Magdalenić Barić.

Danas, Odjel pedijatrije Županijske bolnice Čakovec obuhvaća 5 subspecijalističkih ambulanti, 1 opću pedijatrijsku ambulantu, dnevnu bolnicu s 6 kreveta, hitnu pedijatrijsku ambulantu, te odjel s 23 kreveta i 1 kroničnim krevetom. U 2023. godini ukupno je s Odjela pedijatrije otpušteno čak 1.942 djece, što predstavlja povećanje od 15% u odnosu na 2020. godinu. Samo u prvih 7 mjeseci 2024. godine ostvareno je 10.162 posjeta kroz polikliničku djelatnost, dok je u cijeloj 2023. godini broj posjeta iznosio 15.386.

Svečanom otvorenju nazočili su, predsjednik Skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina, gradonačelnici Grada Čakovca, Mursko Središće i Preloga Ljerka Cividini, Dražen Srpak i Ljubomir Kolarek, saborski zastupnici Boška Ban Vlahek i Ivica Baksa, županijska pročelnica za zdravstvo i socijalnu skrb dr. sc. Sonja Tošić Grlač, ravnateljice županijskih zdravstvenih ustanova te brojni djelatnici Bolnice.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content