Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Otvorena je izložba natječaja radova za budući Centar znanosti u Čakovcu

Datum objave: 26. kolovoza 2024.

U petak, 23. kolovoza 2024., svečano je otvorena izložba natječajnih radova za budući Centar znanosti u Čakovcu. Izložba je rezultat natječaja za idejno arhitektonsko-urbanističko rješenje, kojemu je cilj bio pronaći najbolje prijedloge za izgradnju ovog inovativnog centra.

Ana Kralj, zamjenica ravnateljice Javne ustanove za razvoj Međimurske županije REDEA, u svom je uvodnom govoru prisutne podsjetila na ideju koja je dovela do stvaranja Centra. Pitanje "Kako obrazovanje učiniti praktičnijim, stvoriti kreativno okruženje i pobuditi interes za znanost?" – potaknulo je razvoj projekta, a odgovor su pronašli u konceptu centara znanosti, koji predstavljaju mjesta na koja se ljudi vraćaju kako bi istraživali svijet oko sebe, pronašli nadahnuće i stvorili pozitivna iskustva. Primjeri iz San Francisca, Švicarske, Varšave i brojnih drugih centara poslužili su kao inspiracija, no ideja je prilagođena lokalnim potrebama i vremenu.

Centar znanosti u Čakovcu bit će usmjeren na tri ključne cjeline: klimatske promjene i njihov utjecaj, funkcioniranje svakodnevnih stvari te mozak i osjećaje. Uz ove cjeline, Centar će sadržavati vertikalni zračni tunel, edukativne laboratorije, prezentacijsku dvoranu, bistro i vanjske prostore sa STEAM parkom. Namijenjen je širokoj publici – od djece i mladih, nastavnika, obitelji s djecom, do turista i udruga koje promoviraju znanost i umjetnost.

Tibor Vegh, pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša Međimurske županije, naglasio je važnost Centra za obrazovni sustav i turizam. Posebno je istaknuo kako će Centar pružiti podršku učiteljima u razvoju novih metoda učenja te omogućiti učenicima stjecanje znanja na zabavan način.

Program natječaja predstavila je Marija Dekar, predsjednica Udruženja arhitekata Međimurja, koja je izrazila zahvalnost svim sudionicima na njihovim prijedlozima i naglasila visoku kvalitetu radova. Ocjenjivački sud, sastavljen od članova: prof. dr. sc. Mia Roth-Čerina, dipl. ing. arh., Davor Bušnja, dipl. ing. arh., ovl. arh., prof. dr. sc. Idis Turato, dipl. ing. arh., ovl. arh., mr. sc. Ana Kralj, dipl. oec., Mirjana Pintar, dipl. ing. arh., ovl. arh., ovl. arh. urb. Oliver Ilić, dipl. ing. arh., a u tehničkoj komisiji su Sanda Grgurić – Sovar, dipl. ing. arh., ovl. arh., ovl. arh. urb. i Blanka Levačić, dipl. ing. arh., ovl. arh. Tajnica natječaja bila je Marija Dekar. Navedeni ocjenjivački sud odabrao je najbolje radove među 27 pristiglih, a prvonagrađeni njiric+ arhitekti. istaknuli su važnost prilagodbe Centra identitetu Međimurske županije.

Izložba, koja će biti otvorena do 1. listopada 2024., postavljena je u u Metalskoj jezgri, Ulica bana Josipa Jelačića 22D, Čakovec (područje bivše vojarne), a prostor je otvoren radnim danom od 8 do 18 sati, svi zainteresirani pozvani su da je posjete i daju svoje prijedloge za naziv budućeg Centra.

Fotografije: Javna ustanova za razvoj Međimurske županije REDEA

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content