Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Diljem Međimurja misna slavlja za blagdan Velike Gospe

Datum objave: 15. kolovoza 2024.

Diljem Hrvatske danas se obilježava blagdan Velike Gospe kada mnoštvo vjernika hodočasti u mnogobrojna marijanska svetišta u čast Blažene Djevice Marije, zaštitnice hrvatskog naroda. Taj dio kulture i prakse u kršćanskoj crkvi svečano se slavi i u Međimurju. Diljem naše županije svetkovina Velike Gospe slavi se koncertima marijanskih pjesama, proštenjima i koncelebriranim svetim misama na otvorenom. 

Jaka marijanska pobožnost u povijesti Međimurja odredilo je brojna mjesta kao hodočašća vjernika. Iako je nauk o Marijinu uznesenju na nebo proglasio papa Pio XII. tek 1950.godine, tradicija je stara gotovo kao i samo kršćanstvo. Svjedoči tome i stih jedne od najsvečanijih međimurskih pjesama „Međimurje kak si lepo zeleno“. (Tu me moja draga majka rodila, tu me ona prva v'cirkvu vodila, Boga molit, bližnjeg ljubit vučila, Boga molit, bližnjeg ljubit navčila).

Svečano u Svetoj Mariji, Belici i Svetom Martinu na Muri

Posebno svečano danas je bilo u Svetištu Uznesenja Blažene Djevice Marije u Svetoj Mariji jednom od najstarijih svetišta u Međimurskoj županiji gdje se okupio najveći broj hodočasnika da se poklone Mariji u svome duhovnom miru i molitvi. Dan Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo u Svetoj Mariji započeo je petodnevnom duhovnom obnovom. Dan uoči blagdana večernju svetu misu predslavio je generalni vikar Varaždinske biskupije msgr. Antun Perčić nakon čega je mjestom krenula procesija sa svijećama. Jutarnju svetu misu na sam blagdan predslavio je župnik vlč. Mirko Pilaj dok je središnje misno slavlje predslavio prečasni Antun Štefan, župnik u Štefancu. 


Svečano je bilo i u Belici gdje je središnje misno slavlje predslavio vicekancelar Zagrebačke biskupije vlč. Dario Kral uz koncelebraciju brojnih župnika iz međimurskih dekanata. I u Belici su pripreme za blagdan Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo počele trodnevnom duhovnom obnovom kako bi se vjernici duhovno pripremili za najvažniji marijanski blagdan u godini, a dan uoči blagdana održana je večernja sveta misa koju je predslavio fra Franjo Jesenović, župni vikar župe sv. Antuna Padovanskog Čakovec nakon čega je mjestom krenula procesija sa svijećama.

Blagdan Velike Gospe, proštenjem i koncelebriranom svetom misom proslavljen je i u Općini Sveti Martin na Muri.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content