Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Svećenik Pavao Markač zlatnu misu slavio i u voljenoj Svetoj Mariji, gdje ga vjernici i danas s poštovanjem spominju

Datum objave: 11. kolovoza 2024.

S velikom radošću dočekali su vjernici Župe Uznesenja Blažene Djevice Marije u Svetoj Mariji nedjelju, 11. kolovoza i ponovni susret sa svojim negdašnjim župnikom Pavlom Markačem. Vlč. Pavao Markač danas je u svojoj voljenoj Svetoj Mariji slavio 50 godina svećeništva i služenja Božjem narodu.

„Žetva je velika, a radnika je malo“

Svečanu misu u Svetoj Mariji, gdje je vodio župu 22 godina, zlatomisnik je slavio uz geslo „Žetva je velika, a radnika je malo“, a suslavili su je, vlč. Antun Hoblaj, Josip Drvoderić, Tomislav Kos, Antun Štefan, Darko Kelemenić te domaći župnik Mirko Pilaj. A uz brojne župljane, vjernike, rodbine i prijatelja, svetoj misi prisustvovao i župan Međimurske županije Matija Posavec te predsjednica Općinskoga vijeća Svete Marije Gabrijela Jakupek Tokar.

Propovijed je održao vlč. Darko Kelemenić, iz župe Sveti Juraj u Trnju, koji nakon 25 godina vođenja ove župe, odlazi na novu dužnost u Pitomaču. Velečasni je  čestitao zlatomisniku te naglasio da je to prilika da svi zahvalimo Bogu na daru duhovnog poziva na koji poziva neke ljude da mu služe i da ga navještaju, također se prisjetio zlatomisnikov život kao i njegove roditelje- majku Barbaru i oca Pavla koji su mu u djetinjstvu usadili temeljne vrijednosti vjere i ljubavi prema Bogu. Velečasni Kelemenić je istaknuo kako je zlatomisnik kroz sve ove godine vjerno služio svojoj zajednici, uvijek stavljajući potrebe drugih ispred svojih. Njegov rad, žrtva i predanost bili su primjer svima, a njegov duh služenja trajno će ostati u srcima vjernika.

U ime župljana vlč. Markaču zahvalila je Anđela Frančić, koja je u svom govoru istaknula koliko je vlč. Markač bio važan za cijelu zajednicu. Naglasila je da je kroz sve ove godine vođenja njihove župe bio ne samo duhovni vođa, već i prijatelj, oslonac i osoba koja je uvijek bila tu za svakoga u potrebi. Podsjetila je prisutne na sve trenutke koje su zajedno proživjeli, od najradosnijih do onih najtežih, te je izrazila zahvalnost za svu ljubav, strpljenje i mudrost koje je velečasni Markač nesebično dijelio sa svojim župljanima.


“Kristu služiti – to je nad sve časti. Njega Ijubiti – nema veće slasti. Njega slijediti – to je veličina. Sve drugo je varka i taština!”

Na kraju misnog slavlja, velečasni Markač, obratio se okupljenim vjernicima s dubokim osjećajem zahvalnosti, a u svom emotivnom govoru, prisjetio se svojih pedeset godina svećeništva, naglašavajući koliko mu je značila svaka zajednica u kojoj je služio, a posebno Župa Sveta Marija, koja je zauzela posebno mjesto u njegovom srcu. Vlč. Markač, spomenuo je da, iako je službeno u mirovini, njegovo srce i dalje gori za služenje Bogu i ljudima, te da će, gdje god bio, uvijek nositi sve svoje župljane u molitvi. Završio je svoje obraćanje riječima. “Kristu služiti – to je nad sve časti. Njega Ijubiti – nema veće slasti. Njega slijediti – to je veličina. Sve drugo je varka i taština!”

Svećenik Pavao Markač tijekom 50 godina služenja ostavio je neizbrisiv trag gdje god ga je Crkva poslala. Rođen je 7. rujna 1948. godine u Goričanu, a 1974. zaređen je za svećenika. Bio je kapelan u Utrinama i Zapruđu, te u Hrnetiću i na Baniji. Kao župnik vodio je župe Imbriovec, Legrad, Sveti Đurđ, kao i Župu Presvetoga Trojstva u Nedelišću i Župu Uznesenja Blažene Djevice Marije u Svetoj Mariji i to od 1998. godine do odlaska u mirovinu 2020. godine.

Od 2020. godine vlč. Pavao Markač živi u svećeničkom domu u Varaždinu, a njegovo službovanje obilježilo je gorljivo zalaganje za gradnju i obnovu sakralnih objekata. Zaslugom Pavla Markača izgrađene su crkve i kapele, te tiskano nekoliko monografija župa, koje su ostale svjedočiti o životu tih sredina.

Tijekom srpnja, zlatne mise vlč. Markač služio je u Strugi, u kapeli posvećenoj svetoj Ani, u čijoj je izgradnji nekada sudjelovao, te u Imbriovcu, a 50. godina svećeništva proslavio je i u svom rodnom Goričanu.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content