Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Cirkovljan proslavio blagdan sv. Lovre – zaštitnika mjesta

Datum objave: 10. kolovoza 2024.

U Cirkovljan su se u subotu okupili mnogi gosti te mještani u lijepom ozračju blagdana svetog Lovre, zaštitnika ovoga mjesta. Mjesno proštenje dan je druženja i povezanosti, a ona se osjetila i u crkvi sv. Lovre, gdje je služeno i središnje misno slavlje koje je predvodio svećenik Ivica Cujzek, župnik Župe sv. Fabijana i Sebastijana iz Varaždina, te povjerenik za pastoral ministranata i duhovnih zvanja, uz koncelebraciju brojnih međimurskih svećenika.

Misi su, prisustvovali predsjednik županijske Skupštine Dragutin Glavina, predsjednik Mjesnog odbora Cirkovljana Božo Glavak, dogradonačelnik Grada Preloga Zdravko Kvakan, predsjednik Gradskog vijeća Grada Preloga Đuro Ujlaki, predsjednica Mjesnog odbora Prelog Anica Naranđa, počasni građanin Međimurske županije Antun Mikec te brojni vjernici iz Cirkovljana i okolice, zazivajući blagoslov zaštitnika.

Crkva svetog Lovre značajan je sakralni spomenik Međimurja i u prvim kanonskim spisima spominje se od 1334. godine, te je uvriježeno mišljenje da je mjesto upravo po cirkvi, koja je u davna vremena dominirala prostorom, dobilo ime. Na glavnom oltaru nalazi se ulje na platnu, velikog formata koje prikazuje svetoga Lovru, a uz sliku su smješteni drveni kipovi sv. Petra i Pavla, što je uobičajeno za stare crkve. Oltar je iz orahova drva izradio varaždinski stolar Antun Pitsch, a u središnjem dijelu nalazi se i oltarna pala koja prikazuje sveca zaštitnika. To djelo naslikao je poznati talijanski majstor Jakob Brollo.

Članovi udruga iz Cirkovljana i ove godine su se angažirali te osigurali ugodno druženje mještanima i gostima, uz mnoštvo sadržaja. Tijekom ovogodišnjeg proštenja, u narodu zvanog Lovreče, blagoslovljen je i novoobnovljen pil svetog Križa.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content