Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

U osmišljavanje sadržaja i izgleda buduća četiri objekta u Centru znanja Međimurske županije uključena struka i potencijalni korisnici

Datum objave: 30. srpnja 2024.

Inicijativa Novi europski Bauhaus (NEB) usmjerena je poticanju kreativnog i interdisciplinarnog pokreta povezivanja europskog zelenog plana sa svakodnevnim životom građana Europske unije. Inicijativom se želi odgovoriti na globalne izazove primjenom lokalnih rješenja za postizanje klimatskih ciljeva te zelene i digitalne transformacije, a kako bi se osigurao što kvalitetniji život. U fokusu su ulaganja koja imaju tri temeljne vrijednosti: održivost, estetiku i uključivanje. Participativan pristup podrazumijeva uključivanje pojedinaca svih dobi u svoj njihovoj raznolikosti vodeći se misli da najkreativnija rješenja proizlaze iz kolektivnog razmišljanja.

Kako bi se osigurali preduvjeti za kasnije financiranje izgradnje iz različitih Programa Unije (uključujući onih koji primjenjuju načela NEB-a), u odlučivanje o izgledu i sadržaju četiri buduća objekta u Centru znanja Međimurske županije uključene su stručne službe Međimurske županije i Grada Čakovca te predstavnici Udruženja arhitekata Međimurja. Rasprava navedenih dionika s projektnim timom iz TICM-a i MENEA-e te projektantima iz Zelene gradnje održana je u petak, 12. srpnja 2024.g. u prostorima TICM-a. Podsjetimo, u okviru projekta izrade projektno-tehničke dokumentacija za sanaciju bivših vojnih objekata u Centru znanja, korisnika Međimurske županije, izradit će se idejni, glavni i izvedbeni projekt s projektom interijera za buduće objekte javne i društvene namjene: Inspiracijski centar kreativnosti ICeK, zgrade inkubatora za digitalnu i kreativnu industriju – TICM4 i TICM5 te Klimatski i energetski centar KEC.


Sastanak je bio izvrsna prilika da se na jednom mjestu nađu stručnjaci koji će kroz razmjenu znanja i razmišljanja nove objekte oblikovati sadržajno i estetski privlačno za sve buduće korisnikena način da se u potpunosti uklope u vizualni identitet Centra znanja u kojem se nalaze.


U proces osmišljavanja sadržaja budućih objekata od samog su početka projektiranja uključeni brojni predstavnici struke i potencijalni korisnici. Sportsko-penjačke udruge, speleolozi, članovi HGSS-a, hobisti i drugi zainteresirani pojedinci svojim su prijedlozima pridonijeli razvoju sportsko-rekreativnog sadržaja ICeK-a. U planiranju rasporeda i opreme multifunkcionalnog izvedbenog prostora istog objekta sudjelovale su kulturne udruge, likovni i dramski umjetnici te glazbenici, dok su svoj doprinos u oblikovanju studija dali glazbeni umjetnici, producenti i drugi zainteresirani pojedinci. Prihvaćeni su i korisni savjeti likovnih umjetnika i akademskih slikara za izgradnju ateljea. Nadalje, tlocrti objekata, veličina uredskih prostora te dodatni sadržaji u buduće dvije zgrade poduzetničkog inkubatora proizašli su iz potreba poduzetnika, STEM udruga i drugih potencijalnih korisnika prostora. Razvoj KEC-a pak primarno počiva na polazištu da će budući objekt biti ogledni primjer energetske izvrsnosti i spoja najsuvremenijih rješenja iz područja zelenih tehnologija i održivog razvoja. Iz tog razloga, u projektiranje su uključeni eksperti iz području energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije.

Vjerujemo da će splet multidisciplinarnog znanja, iskustva i vizije projektnog tima rezultirati objektima koji će osim svoje primarne funkcije biti primjeri najbolje prakse na međunarodnoj razini. Europska komisija prepoznala je potencijal daljnjeg razvoja Centra znanja  te je istoimeni projekt 2023.g. odabran kao jedan od deset pilot projekata za tehničku pomoć Europske komisije. Ova suradnja omogućuje Međimurskoj županiji razvoj Centra znanja i svih njegovih elemenata u skladu s najvišim standardima Novog europskog Bauhausa što je glavni preduvjet za financiranje bespovratnim sredstvima u skorijoj budućnosti.

Dosad je u Centar znanja uloženo više od 15 mil. EUR, što bespovratnih sredstava što sredstava Međimurske županije i organizacija koje u njemu djeluju. Investicije tu ne staju – trenutno se provodi sveobuhvatni projekt ozelenjavanja, uskoro slijedi sanacija parkirališne infrastrukture te realizacija mnogih drugih planova.

 „Financira Europska unija – NextGenerationEU. Izneseni stavovi i mišljenja samo su autorova i ne odražavaju nužno službena stajališta Europske unije ili Europske komisije. Ni Europska unija ni Europska komisija ne mogu se smatrati odgovornim za njih”.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content