Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Centar znanosti Međimurske županije jedinstven je projekt u Hrvatskoj

Datum objave: 29. srpnja 2024.

Međimurska županija objavila je rezultate projektnog natječaja, vrijednog 45.000 eura, za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja Centra znanosti u kompleksu bivše vojarne u Čakovcu. Centar znanosti Međimurske županije raste iz godine u godinu, te se promišlja njegov razvoj i umrežavanje s drugim ustanovama koje već uspješno djeluju na ovom području.

Natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja Centra provelo je Udruženje arhitekata Međimurja, a stručni ocjenjivački sud izlučio je najbolje radove koji su i nagrađeni iz fonda predviđenog u projektu. Cilj ovog natječaja bio je odabir funkcionalno i oblikovno najboljeg arhitektonsko-urbanističkog rješenja za realizaciju Centra znanosti. Zadatak je podrazumijevao visoku razinu oblikovne promišljenosti s jasno elaboriranim stavom prema prostornom kontekstu, uz uključivanje elemenata energetske učinkovitosti, te uvažavanje karakterističnih potreba različitih skupina budućih korisnika.

Treba imati na umu da je Centar znanja Međimurske županije već u svom dosadašnjem razvoju postao propulzivna točka, te stjecište velikog broja ljudi, među kojima je značajan broj mladih okrenutih tehnologijama budućnosti. Također, riječ o revitalizaciji starog vojnog kompleksa koji je Europska  komisija prepoznala kao jedinstven u našoj zemlji, te mu pružila podršku.  

Nakon natječaja za ovo idejno rješenje, slijedi izrada projektno-tehničke dokumentacije, te prateća interaktivna izložba kojom će budući Centar znanosti – prvi takve vrste u Hrvatskoj - biti pobliže predstavljen javnosti.

Na natječaj je pristiglo 27 radova, od kojih je 26 uzeto u razmatranje te izlučeno i novčano nagrađeno pet najuspješnijih rješenja.

Međimurska županija sklopit će ugovor o javnim uslugama s prvonagrađenim s natječaja, uz uvjet da ispunjava ostale tražene uvjete o sposobnosti, kako bi se izradila projektno-tehnička dokumentacija za koju je prema ovom projektu predviđeno 526.865 eura.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content