Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Održana završna radionica u sklopu inicijative "Integracija novog europskog Bauhausa u Hrvatskoj"

Datum objave: 18. srpnja 2024.

U utorak je u Zagrebu, u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU, održana završna radionica u sklopu inicijative „Integracija novog europskog Bauhausa u Hrvatskoj“.

Završna radionica okupila je brojne stručnjake i dionike iz cijele Hrvatske među kojima i predstavnike iz Međimurja.

Radionica je započela uvodnim obraćanjem, nakon čega su predstavljene smjernice za uvođenje i unapređenje novog europskog Bauhausa u Program Konkurentnost i kohezija te Integrirani teritorijalni program 2021.-2027. Republike Hrvatske. Također, predstavljeni su pilot projekti s NEB (novi europski Bauhaus) temeljnim vrijednostima i radnim principima, te su izloženi rezultati, poteškoće i daljnje preporuke.

Projekt daljnjeg razvoja Centra znanja Međimurske županije

Među predstavljenim pilot projektima predstavljen je i projekt daljnjeg razvoja Centra znanja Međimurske županije koji je bio odabran kao jedan od deset pilot projekata za tehničku pomoć Europske komisije, Opće uprave za regionalnu i urbanu politiku (DG REGIO). Projekt je prošle godine prijavila Javna ustanova za razvoj Međimurske županije REDEA.

Ovaj prestižni odabir omogućio je Međimurskoj županiji i njenim institucijama i poduzećima suradnju sa stručnjacima koji su davali konkretne smjernice kako bi pilot projekti bili usklađeni s principima i vrijednostima NEB-a te time imali veće mogućnosti financiranja iz EU fondova. Naime, novi europski Bauhaus kao interdisciplinarni i kreativni pokret spaja znanost, tehnologiju i inženjerstvo s kulturom i umjetnošću te nastoji motivirati sve građane Europe da zajedno zamisle i sudjeluju u stvaranju budućnosti u kojoj će održivost biti ostvarena sa stilom, u kojoj postoje rješenja za probleme i izazove svakodnevnice.

Tijekom rada na pilot projektima, stručnjaci su analizirali i ocjenjivali u kojoj mjeri se pilot projekti uklapaju u temeljne vrijednosti NEB-a, a to su održivost, uključivost i estetika. Također, vodili su računa o NEB-ovim radnim načelima participativnog dizajna, transdisciplinarnog pristupa i angažmana na više razina.

Projekt daljnjeg razvoja Centra znanja Međimurske županije ocijenjen je kao jedan od najboljih, s osvojenih 54 od ukupno 72 boda, što ga čini drugim najbolje ocijenjenim projektom. Stručnjaci su naglasili visoku usklađenost projekta s NEB temeljnim vrijednostima i radnim principima, te su dali preporuke za daljnje unaprjeđenje.

Ova suradnja omogućila je Međimurskoj županiji identifikaciju i prevladavanje potencijalnih prepreka kako bi se osiguralo da se Centar znanja Međimurske županije razvija u skladu s najvišim standardima NEB-a.Ova savjetodavna podrška stigla je u pravom trenutku kada se započelo s projektiranjem novih investicija na prostoru bivše vojarne i vojnog poligona: uspostava Centra znanosti Međimurske županije, izgradnja centralnog parka radnog naziva „Zelena oaza Čakovec“ te proširenje infrastrukture za podršku poslovanju kroz obnovu četiri preostala vojna objekta (skladišta).

Centar Znanja Međimurske Županije

Projekt revitalizacije kompleksa bivše vojarne Nikola Zrinski u Čakovcu, započet prijenosom vlasništva 2007. godine, postao je ključan za regionalni razvoj. Centar znanja okuplja brojne institucije, poput REDEA-e, Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje, Međimurske energetske agencije, Metalske jezgre Čakovec i drugih, te aktivno doprinosi gospodarskom napretku i povećanju kvalitete života u lokalnoj zajednici.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content