Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Međimurska županija deset godina pomaže svoje OPG-ove, obrtnike i zadruge projektom Kontrole plodnosti tla

Datum objave: 3. srpnja 2024.

S ciljem ostvarenja visokog i kvalitetnog prinosa svake kulture na poljoprivrednim površinama u Međimurskoj županiji, te u svrhu praćenja stanja poljoprivrednog zemljišta i utvrđivanja preporuka za gnojidbu, Međimurska županija od 2014. godine provodi projekt „Kontrola plodnosti tla u Međimurskoj županiji“.  Kako bi pomogla krajnjim korisnicima ovog projekta vrijednog više od 35 tisuća eura, obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, obrtnicima, zadrugama i trgovačkim društvima, svake godine okuplja veći broj jedinica lokalne samouprave u nadi da se briga za poljoprivredu proširi diljem županije.

Ove su se godine u projekt uključili grad Čakovec, te općine Belica, Domašinec, Orehovica, Mala Subotica, Gornji Mihaljevec, Nedelišće, Kotoriba i Donja Dubrava, uz dakako tvrtku Labosan d.o.o. pod čijom se ingerencijom projekt provodi.

Cilj programa je unaprjeđenje ruralnog prostora, poticanja konkurentnosti poljoprivrede i postizanja održivog razvoja ruralnih zajednica, povećanje vrijednosti proizvoda iz primarne poljoprivredne proizvodnje kroz ulaganje u preradu i razvoj poljoprivrednih proizvoda.

Krajem 2023. godine u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava iz Međimurske županije bilo je upisano 4.214 poljoprivrednih gospodarstava, od čega 4.125 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, a raspolagali su s 30.530 hektara poljoprivrednih površina. Zbog važnosti poljoprivrednog sektora i postojećih problema te novih izazova Međimurska županija je izradila Program potpora poljoprivredi za razdoblje od 2021. do 2027. godine koji obuhvaća 14 mjera koje su usklađene s uredbama Europske komisije koje uređuju državne potpore.

U djelokrugu rada svake lokalne i regionalne samouprave je briga o proizvodnji i proizvođačima te poljoprivredi i svojim poljoprivrednicima, na što je skrenuo pozornost župan Međimurske županije Matija Posavec pritom dodavši kako je ovo jedan u nizu brojnih potpora i projekata koje Međimurska županija sustavno provodi s ciljem poticanja razvoja poljoprivrede, unaprjeđenja ruralnog prostora, poticanja konkurentnosti poljoprivrede i postizanja održivog razvoja ruralnih zajednica. „Našim vrijednim poljoprivrednicima želimo omogućiti plasman na tržište i biti primjer dobre prakse u zaštiti poljoprivrednih proizvoda, ali i županijskih marki koje nas pozicioniraju kao regiju koja brine o poljoprivrednim proizvođačima,“ kazao je župan te dodao kako je tijekom provođenja projekta posljednjih deset godina uzeto više od 4.700 uzorka tla te je obuhvaćeno više od 7.093 hektara poljoprivrednih površina.

Vrijednost jedne analize iznosi 52,50 eura, a projekt će obuhvatiti uzimanje uzoraka i podataka na terenu, dostavu uzoraka u laboratorij, analizu tla, interpretaciju rezultata kao i ustrojavanje baze podataka o stanju plodnosti tla i izdavanje preporuke gnojidbe krajnjim korisnicima usluga.

Sredstva za provođenje osiguravaju Županija (40%), općine (40%) i poljoprivrednici (20%). „Važno nam je da zbog svih izazova s kojima se susreće poljoprivredna proizvodnja nastavimo s ovim projektom te damo podršku poljoprivrednicima koji ne moraju sami snositi sav trošak analize.“, dodao je župan Posavec.

 „Nastavkom provođenja kontrole plodnosti tla, pridonijet će se da sve veći broj poljoprivrednih proizvođača bude upoznat s pravilnim korištenjem gnojiva i pesticida, te na taj način smanjiti opterećenost na okoliš,“ naglasio je direktor Branko Dobravc.

Već su prošlogodišnje analize pokazale trend smanjivanja negativnog utjecaja na poljoprivredna zemljišta. Laboratorijska analiza tla koja se odrađuje obuhvaća najvažnije parametre, poput kiselosti tla i humusa.  Smanjenjem kiselosti tla znatno se povećavaju prinosi i smanjuje trošak gnojidbe. Projekt, uz glavni cilj povećanja kvalitete hrane, ima dodatne vrijednosti te će se zahvaljujući kvalitetnim agrotehničkim preporukama i savjetima, smanjiti zagađenje vode i tla, povećati konkurentnost međimurskim proizvođača hrane, a baza podataka omogućit će uvid u stanje tla s ciljem donošenja daljnjih smjernica za primarnu proizvodnju hrane u Međimurju. 

Potpisani Sporazum je ogledni primjer kako Županija mora surađivati s gradovima i općinama

 „Ispitivanje kontrole plodnosti tla važno je za Čakovec, ali i za čitavo Međimurje, ovo je hvalevrijedan projekt uz višestruke koristi,“ kazala je gradonačelnica Čakovca, Ljerka Cividini, te dodala da će Grad Čakovec tijekom srpnja raspisati Javni poziv na koji se mogu javiti svi poljoprivredni proizvođači koji imaju poljoprivredno zemljište na području Grada Čakovca.

Načelnik Belice, općine koja je od samih početaka u projektu, naglasio kako više od polovice uzoraka uzorkovano na području Belice, te da interes ne jenjava ni dalje, „Poljoprivrednici iz godine u godinu pokazuju interes za testiranje uzorka, jer im ono olakšava rad, ali i dobivaju informaciju kvalitete svog tla na kojem proizvode,“ rekao je Taradi.

Ono što se ujedno dobiva ovim projektom, osim osnovne je i dodana vrijednost, smanjenje zagađenja voda i tla uzrokovanih intenzivnom poljoprivrednom proizvodnjom, ali i povećana konkurentnost proizvođača hrane.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content