Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Obilježen Dan Hrvatske obrtničke komore - Amos Novak primio priznanje u ime majstora i majstorica

Datum objave: 2. srpnja 2024.

Svečanom akademijom, najvećom godišnjom svečanošću te dodjelom najviših priznanja, Statua i Plaketa „Zlatne ruke“, tradicionalno je i ove godine obilježen Dan Hrvatske obrtničke komore

Svečanom Akademijom na kojoj su najzaslužnijim hrvatskim obrtnicama i obrtnicima dodijeljena najviša priznanja, Statua i Plaketa „Zlatne ruke“, obilježen je 30. Dan Hrvatske obrtničke komore, strukovne organizacije koja okuplja više od 118 tisuća obrtnika koji zapošljavaju oko 231 tisuću ljudi.

Dan hrvatske obrtničke komore spomen je na dan održavanja obnoviteljske Skupštine 1. srpnja 1994. godine, kada su hrvatski obrtnici prvi put dobili svoj zakon – Zakon o obrtu, ali i svoju Komoru. 

Veliki doprinos radu Hrvatske obrtničke komore daju županijske komore iz cijele Hrvatske, među kojima se posebno ističe Obrtnička komora Međimurske županije, koja uz potporu Međimurske županije te općina i gradova provodi niz projekata pomoći i potpore obrtnicima.

Predsjednik HOK-a, Dalibor Kratohvil , u svom je govoru istaknuo važnost obrtnika za gospodarski razvoj Hrvatske te naglasio kako je obrtništvo temelj održivog razvoja i zapošljavanja. "U godini dana imamo 10.841 obrt više nego prošle godine, što je rast od deset posto, no to ne znači da nam je lako, nego da smo borbeni, da ustrajemo i ne odustajemo što je i razlog zašto rastemo,“ rekao je Kratohvil.

Amos Novak primio priznanje u ime majstora i majstorica

U sklopu programa svečane Akademije odaje se priznanje i novim majstorima i majstoricama koji su u proteklih godinu dana položili majstorski ispit, a u njihovo ime nagradu je preuzeo majstor kuhar Amos Novak iz Dragoslavca te se obratio nazočnima, „Hvala svima koji su nam omogućili da postanemo dio obitelji obrtnika. Diploma nije samo priznanje za rad, već inspiracija za daljnji napredak.“

Amos Novak primjer je uspješnog i marljivog učenika koji je, između ostalog, predstavljao međimursko kulinarstvo na Svjetskom natjecanju mladih kuhara. Na njegov uspjeh ponosan je i predsjednik Obrtničke komore Međimurja Dražen Novak, koji je naglasio kako je Obrtnička komora organizirala polaganje majstorskih ispita za više od 950 majstora, čime prednjači u Hrvatskoj. U Međimurju je registrirano gotovo 1 800 obrta uz kontinuirani rast, te će komora u suradnji sa Županijom nastaviti sufinancirati nastupe obrtnika na sajmovima, stipendirati deficitarna zanimanja zbog potreba tržišta rada, te biti aktivni promotori tradicije obrtništva.  

Poštovanje i podršku međimurskim i hrvatskim obrtnicima svojom je nazočnošću dao i župan Međimurske županije Matija Posavec.  

Na svečanoj Akademiji dodijeljene su Nagrade „Šegrt Hlapić“ najboljem učeniku, najboljoj školi izvođaču obrazovnog programa te najboljem mentoru, a nagradu HOK dodjeljuje u suradnji s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja, dodijeljena su priznanja najzaslužnijim obrtnicima za razvoj obrta i obrtničkih institucija, Statua, Plaketa „Zlatne ruke“ kao i najprestižnije priznanje Hrvatske obrtničke komore – Statua „Zlatne ruke“ s poveljom.

Na rastu broja obrtnika te njihovom utjecaju na hrvatsko gospodarstvo čestitao je predsjednik Vlade Andrej Plenković pritom ističući kako su se sinergijskim djelovanjem premostile neviđene krize proteklih godina.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content