Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Mursko Središće proslavilo svoj dan uz otvorenje Sokolskog doma, novog ponosa grada

Datum objave: 28. lipnja 2024.

Brojni uzvanici i građani okupili su se danas u Murskom Središću povodom proslave Dana grada, a domaćini su istaknuli osobit ponos zbog završetka velikog projekta – rekonstrukcije povijesnog zdanja - Sokolskog doma uz rijeku Muru. Sokolski dom u novom ruhu simboličnim presijecanjem vrpce otvorio je najstariji mještanin ovoga grada, 96-togodišnji Josip Krištofić  te učenici OŠ Mursko Središće.

Predsjednik Gradskoga vijeća Miljenko Cmrečak u pozdravnom govoru osvrnuo se na konstruktivan rad tijela kojim predsjedava, čiji se rezultati vide i u nizu odluka koje potiču razvoj: „Mala gradska vijeća, poput našeg, su mjesta gdje se osluškuju želje i potrebe građana u cilju djelovanja koje će donijeti sklad i prosperitet našem čovjeku“, naglasio je Cmrečak, pozvavši ministra Butkovića da i dalje pomaže ljudima ovoga grada u ostvarivanju važnih investicija u prometnoj infrastrukturi.

Uzvanike je pozdravio i gradonačelnik grada Murskoga Središća Dražen Srpak istaknuvši veliko zadovoljstvo što se grad zadnjih godina naočigled mijenjao: „Imamo  uspješan grad, uspješne učenike i studente, uspješne poduzetnike i udruge. Otvorili smo i Sokolski dom, trajni spomenik kulturnom i sportskom životu grada, od danas ponovo stavljen u službu naših građana. Na sve dosege smo ponosni, a najviše što smo promijenili društvenu klimu te od grada-slučaja postali grad-primjer“, istaknuo je gradonačelnik Srpak, zahvalivši svima koji su pridonijeli postignućima.

Župan Međimurske županije Matija Posavec čestitao je građanima i rukovodstvu Dan grada, poželjevši im još mnoge uspješne projekte: „Grad Mursko Središće onakav je kakvo je cijelo naše Međimurje – napredan i razvijen. U vašem gradu su vrata Hrvatske, mjesto na kojem turistima naša zemlja kaže dobar dan i dobrodošli i zato svako ulaganje kod vas ima i tu razinu važnosti“, rekao je župan Posavec, naglasivši važnost prometne infrastrukture u razvoju svake sredine: „Zato je danas veliki dan za Međimurje jer je potpisan ugovor za dionicu Nedelišće-Pušćine, obilaznica Preloga se gradi, a nadam se uskoro i drugi vitalni pravci, kao i pruga, s kojima će Međimurje još brže trčati prema rezultatima.“

Na svečanoj sjednici prisutnima se obratio i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, koji je ranije toga dana, sa županom Matijom Posavcem prisustvovao potpisivanju spomenutog ugovora za izgradnju obilaznice Nedelišće-Pušćine:

Čestitam vam na svim projektima koje ste ostvarili. Vaš grad krasi prošlost po kojoj ste prepoznatljivi, između ostalog i rudarska povijest. Rudari su bili požrtvovni, hrabri i solidarni ljudi, a te osobine danas žive u vama i pokazuju način na koji volite i gradite svoj kraj“, poručio je ministar Butković građanima i rukovodstvu Grada.

Saborski zastupnik i gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek na svečanoj sjednici bio je i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, a u čestitki kolegama i građanima je istaknuo: „Želim vam pune škole i vrtiće, te gradonačelniku ostvarenje svih planova“, rekao je Ljubomir Kolarek.

U nastavku svečanosti gradski čelnici dodijelili su najviša gradska priznanja zaslužnim udrugama i građanima. Povelja Počasni građanin grada Murskog Središća otišla je u ruke Željka Medveda za iznimne zasluge u promicanju tehničke kulture, a Nagrada Grada za životno djelo dr. Jakov Kostović  - Košarkaškom klubu Rudar koji je desetljećima ispisivao povijest sporta Murskoga Središća. Povelja Lapornik ove je godine dodijeljena Branku Srpaku i Nogometnom klubu Hajduk Štrukovec za izniman doprinos razvoju sporta. Nagradu Magna cum laude primio je svestrani učenik David Pahor za sjajne rezultate na školskim natjecanjima te angažman na brojnim poljima, te Ivan Majsen za dobar plasman na državnom natjecanju mladih automehaničara. Zahvalnicu gradonačelnika za predan rad i promicanje vrijednosti u zajednici primili su: Dragutin Balaž, Vladimir Kukovec, Damir Vrančić, Društvo žena Hlapičina, Društvo žena Mursko Središće, Jurica Novak, Marija Sakač i Bojan Kodba.

Svečanosti Dana grada Murskoga Središća odazvali su se brojni uzvanici među kojima načelnici međimurskih općina kao i onih i susjedne Slovenije, Mađarske, gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini, predstavnici javnih poduzeća, ustanova…

NOVO RUHO STAROG SOKOLSKOG DOMA

Poseban dodatak ovogodišnjoj proslavi Dana grada Murskog Središća dalo je otvorenje preuređenog Sokolskog doma, povijesnog zdanja nadomak Mure, koje od 1933. godine krasi ovaj grad.

Još 2021.godine prostor negdašnjeg Sokolskog doma, tj.stare sportske dvorane, država je darovala Gradu, te se krenulo putem revitalizacije. Početkom ožujka 2023. Grad kandidiranjem projekta dobiva gotovo 400.000 eura za rekonstrukciju ovog objekta koji čuva povijest grada, ali -obnovljen - daje novi vjetar u jedra mnogim sportskim i drugim udrugama te predstavlja još jedan reprezentativni prostor za društvene aktivnosti. U konačnici, rekonstrukcija Sokolskog doma premašila je 570.000 eura, a radove su izveli djelatnici domaće tvrtke Tekeli projekt-inženjering.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content