Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

U mjestu Pustara u Mađarskoj, u suradnji s Međimurskom županijom postavljene dvojezične ploče s nazivima ulica i javnih zgrada

Datum objave: 15. lipnja 2024.

Danas je u mađarskom mjestu Pustara, u Zalskoj županiji, upriličena svečanost u čast novom projektu, nastalom dobrom suradnjom pomurskih Hrvata, Mađara i Međimurske županije koja zdušno podržava sunarodnjake u Mađarskoj, pomažući im u svim aktivnostima vezanima uz očuvanje identiteta.

Prema procjenama, u Mađarskoj živi oko 50 tisuća Hrvata, na području Zalske županije njih 6.000, a Međimurska županija već dugi niz godina radi na razvoju i očuvanju suradnje sa pograničnim županijama.

U pograničnom području Mađarske, već je ranije postavljen niz dvojezičnim ploča s nazivima ulica i javnih ustanova, a s velikom radošću svoj red dočekali su Hrvati iz Pustare. Dvojezične ploče postale su pečat dugog prijateljstva dviju zemalja i svjedoci njegovanja identiteta ovdašnjih ljudi, istaknuo je župan Međimurske županije Matija Posavec. „Raduje me što nastavljamo otkrivati nove dvojezične ploče, simbole našega prijateljstva i potpore našim sunarodnjacima u čuvanju materinjega jezika, jer jezik je najznačajnije obilježje jednog naroda, kojeg trebamo čuvati- pogotovo u mjestima gdje žive naši ljudi i naše manjine“, rekao je župan Posavec te izrazio zadovoljstvo što Međimurska županija na jedan simboličan način povezuje, brine, čuva i štiti identitet našim pomurskih Hrvata, „Ploče su simbol, no zapravo predstavljaju dodanu vrijednost za ono što je svima nama najvažnije – a to je izgradnja mosta koji će biti od iznimnog značaja za obje zemlje.“

Veleposlanik Republike Hrvatske u Budimpešti Mladen Andrlić pohvalio je predanost Međimurske županije u aktivnostima posvećenima pomurskim Hrvatima: „Time ste istaknuli sjajan primjer suradnje i brige za svoje sunarodnjake, ali i primjer suradnje s mađarskom državom o čemu svjedoče vrijedni prekogranični projekti“, rekao je veleposlanik te dodao kako je postavljanje dvojezičnih ploča naizgled mala stvar, no dvojezične ploče u mjestima gdje žive pomurski Hrvati- zaista puno znače.

„Današnji događaj govori o snažnim i dobrim odnosima koji jačaju vaš Hrvatski identitet, a veliku ulogu u tome ima Međimurska županija koja konstantnim i kontinuiranim djelovanjem svake godine ima novi projekt koji vas jača i koji vam daje onaj polet koji trebate imate na svom prostoru,“ rekla je prof. dr. sc. Vanda Babić Galić, izaslanica ministra vanjskih i europskih poslova Republike.

Iznimnu važnost dvojezičnih ploča, kao simbola suradnje i povezanosti, istaknuli su svi govornici. Počasni konzul Republike Hrvatske u Mađarskoj  Atila Kos, zahvalio je i u ovoj prilici Međimurskoj županiji i županu Matiji Posavcu na svestranoj pomoći koju kontinuirano pružaju pomurskim Hrvatima: „Naša suradnja osnažuje obje zemlje, i pomaže nam čuvanje našeg identiteta“, naglasio je počasni konzul Kos, te uputio inicijativu da se dvojezične ploče postave u mjestima Petriba i Fićehaz.

Zastupnik u mađarskom parlamentu Péter Cseresnyés je rekao da je otkrivanje ploča važan čin kojim se pomurskim Hrvatima daje do znanja da se cijeni njihovo porijeklo i bogatstvo raznolikosti koje donose Mađarskoj, dok je načelnik Pustare László Preksen izrazio zadovoljstvo što je Međimurska županija Općini Pustara donirala dvojezične ploče „Nama Hrvatima koji ovdje živimo, važni su nam naši korijeni, naš identitet i osjećaj pripadnosti. Svoj identitet čuvamo i prenosimo ga na nove generacije.“ Da je suradnja temelj razvoja ovih područja, složio se i dopredsjednik županije Zala Csaba Bene „Veseli me vidjeti kako se razvijaju naša naselja u kojima žive Hrvati, njihovo njegovanje vlastitih korijena zaista je vrijedno svake pohvale.“

Svečanosti u Pustari, uz brojne mještane i uzvanike, prisustvovao je i zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec, generalni konzulat Republike Hrvatske u Mađarskoj Drago Horvat, župnik Župe u Goričanu Josip Drvoderić, mjesni župnik Istvàn Martan, a u prigodnom programu nastupila su djeca iz pustarske škole i vrtića te članice Kulturno-umjetničkog društva Pustara.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content