Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Međimurska županija uložila 37.600 eura za stipendije učenika koji se obrazuju u obrtničkim zvanjima

Datum objave: 13. lipnja 2024.

Danas su župan Međimurske županije Matija Posavec i predsjednik Obrtničke komore Međimurja Dražen Novak potpisali sporazum o sufinanciranju stipendija za 94 učenika koji se obrazuju za deficitarna obrtnička zvanja. Međimurska županija ulaže 37.600 eura za stipendije u školskoj godini 2023./24., koje će Obrtnička komora, sukladno ovom sporazumu, isplatiti stipendistima i to u jednokratnom pojedinačnom iznosu od 800 eura, od čega je polovica pojedinačnog iznosa osigurana u županijskom proračunu, a drugu polovicu sufinanciraju općine i gradovi iz kojih učenici žive.

Riječ je o jednom od jedinstvenih primjera potpore u području obrazovanja u našoj zemlji, koji Međimurska županija provodi od 2003. godine, a danas su u model sufinanciranja stipendija uključeni međimurski gradovi i općine.

S obzirom na sjajne rezultate tog modela, koji se pozitivno održavaju na domaćem tržištu rada, raduje nas izniman porast interesa među učenicima ovu vrstu stipendije. Tijekom deset godina provođenja ove jedinstvene mjere u Hrvatskoj, više od 500 učenica i učenika steklo je zvanja u obrtništvu, u što je uloženo oko pola milijuna eura, a međimursko gospodarstvo osnaženo kvalitetnim domaćim kadrom“, istaknuo je župan Matija Posavec, pohvalivši angažiranost naše Obrtničke komore kao pouzdane podrške našim obrtnicima.

Dražen Novak naglašava da je ulaganje u obrtništvo, ulaganje u stabilnost gospodarstva, a ovakvim, konkretnim koracima u populariziranju obrazovanja za deficitarna obrtnička zvanja, osigurava se opstanak mnogih obrta, odnosno zanata na našem području.

Potpisivanju sporazuma prisustvovao je pročelnik županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam Darko Radanović.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content