Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

U Nedelišću predstavljena knjiga “Antologija međimurske popijevke”

Datum objave: 7. lipnja 2024.

U Nedelišću je u petak, 7. lipnja, u prostorijama KUD-a Seljačka sloga  predstavljena knjiga “Antologija međimurske popijevke”, autora dr. sc. Stjepana Hranjeca, prof.emer. te prof. Branimira Magdalenića, koja se već sada smatra jedinim od kapitalnih djela u povijesti Međimurja.

Predstavljanje knjige započelo je taktovima pjesme “Međimurje kak si lepo zeleno”, u izvedbi Cecilije Merkač Hudopisk, najvrjednije čuvarice međimurske popoevke koja je odmah stvorila posebno emotivnu atmosferu.

Knjiga “Antologija međimurske popijevke” rezultat je višegodišnjeg istraživanja i prikupljanja glazbenog materijala, a autori su se posebno potrudili da svaki zapis bude što autentičniji. Djelo na 600- tinjak stranica obuhvaća više od 300 pjesama kao i dječje popevke.

Knjiga je važan doprinos očuvanju nematerijalne kulturne baštine Međimurja, jer međimurske popevke nisu samo glazbeni izrazi, one su priče naših predaka, odraz njihovih radosti, tuge, ljubavi i patnje, a ova knjiga zasigurno će čuvati te priče za buduće generacije.

Predsjednik  Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu Zoran Turk,  zahvalio je svima koji su pomogli u izradi i tiskanju ove vrijedne građe te pritom dodao kako knjiga predstavlja kapitalno djelo velike vrijednosti. „Ova knjiga će svake godine biti još vrijednija, jer će s vremenom postati sve značajniji izvor za sve ljubitelje međimurske popevke,“ rekao je Turk te dodao da se nada nagradi za najbolju knjigu u Hrvatskoj jer ona to zaslužuje.  

Autori knjige dr. sc. Stjepan Hranjec, prof.emer. i prof. Branimir Magdalenić, dali su svoj uvid u pisanje ove jedinstvene knjige. „Naša popevka je naša osobna iskaznica – to smo mi. I zato je ona ima nacionalnu vrijednost jer predstavlja nas. Međimurska popevka umjetnost je riječi i melodija, a u ovoj knjizi nalaze se najbolje popevke koje je naš narod pjevao unatrag pedeset godina na najpoznatijoj smotri međimurske popevke u Nedelišću,“ rekao je Hranjec.

Profesor Branimir Magdalenić, je kazao kako je njegov zadatak bio da se sačuva izvornost napjeva na način da se odredi za koju skupinu pjevača i ansambla je poveka te je pokušao odrediti tonalitete koji će odgovarati velikoj većini. „Tonalitet, melodija, harmonija i arhaičnost bio je moj glavni zadatak, bilo je zahtjevno, ali smatram da smo odraditi dobar posao,“ kazao je.

Predstavljanju su uz brojne ljubitelje međimurske popevke nazočili župan Međimurske županije Matija Posavec, načelnik Općine Nedelišće Nikola Novak, te predsjednica KUD-a Seljačka sloga Nedelišće Jasna Hajdinjak.

Načelnik Nikola Novak zahvalio je autorima na iznimnom trudu koji su uložili u stvaranju ove vrijedne knjige za čitavo Međimurje, te istaknuo kako je posebno važnu međimursku popevku čuvati i prenositi je na mlađe generacije.

„Mi smo čuvari svoje tradicije, svoje baštine, svoje povijesti i svojeg bogatstva – svojeg identiteta, a to ljubomorno čuvamo kroz naša kulturno-umjetnička društva i obrazovne ustanove koji tu našu bogatu baštinu prenose na generacije koje dolaze,“ rekao je župan Međimurske županije Matija Posavec te dodao kako upravo kroz ovakva dijela u naslijeđe ostavljamo vrijedne zapise koji su naš identitet. „Cilj naše generacije je da u naslijeđe budućim generacijama ostavimo ovo naše blago koje je na UNESCO-ovoj reprezentativni listi nematerijalnih kulturnih dobara čovječanstva i kojoj smo darovali njezin dan u godini- naime 28. studenog proglasili smo Danom međimurske popevke, i taj dan ćemo u svim školama i ustanovama kulture potaknuti organiziranje prigodnih sadržaja u čast međimurske popevke“, rekao je župan.

U prigodnom programu promocije, nastupili su Ivan Brljak uz pratnju tamburaškog sastava KUD-a Seljačka sloga Donja Dubrava te Vladimir Mihaljević- kantor.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content