Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Mladi istraživači iz međimurskih škola po prvi puta nagrađeni novim priznanjem - Nagradom „Dragutin Feletar“

Datum objave: 3. lipnja 2024.

Ogranak Matice hrvatske u Čakovcu po prvi puta je najuspješnijim mladim istraživačima, učenicima osnovnih i srednjih škola s našega područja, dodijelio Nagradu „Dragutin Feletar“, ustanovljenu u spomen na velikog člana Ogranka, preminulog prije gotovo godinu dana. Istaknuti hrvatski geograf, akademik Dragutin Feletar,bio je redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, a svojim radom vezan i uz Međimurje, u kojem je proveo dio života.

Od 1965. do 1983. radio je kao profesionalni novinar i djelatnik u kulturi u Čakovcu i Koprivnici, a od 1983. do 2007. predavao je na Geografskom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta. Plodnim radom iz sebe je ostavio 300-tinjak znanstvenih djela, kako s područja geografije i demografije, tako i s područja povijesti, umjetnosti, etnologije i ekologije, te pokrenuo specijalizirana tiskana izdanja.

Na svečanosti Matice hrvatske Ogranka Čakovec izlučeni su najuspješniji autori istraživačkih radova pristiglih na javni poziv za ovu nagradu, te su na svečanosti pred publikom i prosudbenom komisijom predstavili svoje radove, a najbolja prezentacija je dobila posebnu nagradu. Ta je nagrada otišla u ruke Ele Karamarković i Zale Bedić iz III. Osnovne škole Čakovec.

Radove je ocijenila komisija u čijem sastavu su bili Anđelko Vlašić, Zoran Turk i Ivan Vuk, te najboljima proglasila sljedeće:  u kategoriji osnovnoškolskih radova prvo mjesto pripalo je Jakovu Virču iz III. OŠ Čakovec (mentorica Vesna Katuša), drugo mjesto Teni Brljak iz OŠ Donja Dubrava (mentorica Ana Lukša), a treće mjesto Larisi Logožar i Vidi Horvat iz III. OŠ Čakovec (mentorica Vesna Katuša).

U kategoriji učenika srednjih škola najupješniji je bio Karlo Košir iz Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec (mentorica Andreja Talan Gombar), drugo mjesto osvojila je Hana Jaušovec, a treće Martina Šestak, obje iz Srednje škole Čakovec (mentor Mladen Tota).

Župan Međimurske županije Matija Posavec i gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini uputili su čestitke nagrađenima i pohvalili Ogranak Matice hrvatske u Čakovcu na ovakvoj inicijativi kojom se potiču djeca i mladih na istraživanje te bavljenje ozbiljnim i zahtjevnim područjima. Svečanosti dodjele nagrade nazočio je i Petar Feletar, sin akademika Dragutina Feletara, koji je izrazio duboku zahvalnost na ukazanoj časti i priznanju koje nosi ime njegovog oca.

Nagrada nazvana po Dragutinu Feletaru predstavlja simbol izvrsnosti i predanosti, te je poticaj mladim talentima da slijede svoje ambicije i doprinose društvu na najbolji mogući način.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content