Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Kotoriba proslavila Dane šibe i ribe u znaku svoje tradicije

Datum objave: 3. lipnja 2024.

Dani šibe i ribe sve su popularnija kotoripska manifestacija koja iz godine u godinu okuplja veliki broj ljudi, a jubilarno – 20. izdanje – oborilo je rekord posjećenosti. Bila je ovo nova prigoda da Kotoripčani prezentiraju blago svoje tradicije, osobito košaraštvo, i gostima izvan Međimurja. Zato je za ovogodišnje Dane šibe i ribe organizirana i posebna željeznička linija iz Varaždina, a na prvoj pruzi Hrvatske, gdje je 1. svibnja 1860. godine prva cug mašina fučnula, goste su dočekivali članovi Limene glazbe, omogućivši im da mjesto u koje su stigli dožive svim čulima već na prvom koraku.

Kotoripčani drže do svoje tradicije, a ove godine su poštovanje prema starom zanatu koji je u prošlosti hranio mnoge obitelji ovoga kraja pokazali Kotoripskim korpaškim selom, posebnim kutkom Dana šibe i ribe, u kojem su posjetitelji mogli uživo vidjeti umijeće izrade košara i drugih predmeta od vrbove šibe. U holu Osnovne škole Jože Horvata postavljena je izložba posvećena stoljeću košaraštva u Kotoribi. Udruge i mještani dali su svoj doprinos te pomogli Općini Kotoriba u organizaciji ove velike manifestacije, poput članica tamošnjeg Društva žena koje su goste dočekivale u bogatoj etnozbirci u župnom dvoru.

Umijeće i vještinu pletenja upotrebnih predmeta i suvenira od vrbove šibe Općina Kotoriba je prijavila za upis u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske te se očekuje pozitivan odgovor.

U zabavnom dijelu manifestacije nastupili su brojni izvođači među kojima i Mažoretkinje Kotoribe, članovi KUD-a Kotoriba te finalistica Supertalenta 2023. Kiara Cenko.

Posjetitelji su bili zadovoljni i gastronomskom ponudom, čiji je „kralj“ bio šaran na rašljama, a Kotoribu i njezine znamenitosti mogle su razgledati i u panoramskoj vožnji turističkim vlakićem.

Fotografije: Kotoriba Info-KM Photography

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content