Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Study visit i uvodni sastanak projekta EMV-LII u Grazu

Datum objave: 30. svibnja 2024.

U sklopu EU projekta EMV-LII „Jačanje glasova migranata za lokalnu integraciju i inkluziju“ sufinanciranog iz Fonda za azil i migraciju, od 14. i 16. svibnja 2024. godine održan je uvodni kick-off sastanak i studijski posjet Grazu u Austriji. Na događanjima su sudjelovali predstavnici Međimurske županije, pročelnica Maja Odrčić Mikulić i Ida Kovač iz Upravnog odjela za civilno društvo i ljudska prava te pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam Darko Radanović uz Mateju Živčec iz Javne ustanove za razvoj Međimurske županije REDEA-e.

U projektu EMV-LII sudjeluje 19 partnera (nevladine organizacije, migrantske organizacije te lokalne i regionalne vlasti) iz 7 zemalja (Austrija, Italija, Grčka, Slovenija, Njemačka, Luksemburg i Hrvatska). Nositelj projekta je austrijska neprofitna nevladina organizacija Südwind, a Međimurska županija kao projektni partner iz Hrvatske djelovat će u suradnji s nevladinom organizacijom Centrom za mirovne studije.

Na uvodnom sastanku prisutne je pozdravila gradonačelnica Graza Elke Kahr koja je izrazila dobrodošlicu u UN-ov grad ljudskih prava, multikulturalni grad u kojem žive i rade osobe čak 160 zemalja. Grad Graz je razvio i aktivno provodi integracijsku strategiju za promicanje sudjelovanja svih građana, a narednih dana bili su predstavljeni primjeri dobre prakse u ostvarivanju prava migranata, kao što su Migrantsko savjetodavno vijeće u Grazu, organizacija Chiala koju vodi afrička zajednica u Grazu te Međunarodni ured za dobrodošlicu i Seddwell Centar. U obilasku grada predstavljeni su primjeri projekata za povećanje vidljivosti migranata u Grazu, poput festivala udruga migranata i izložbe fotografija „We have a Dream“.

Glavni cilj projekta EMV-LII je podržati razvoj i provedbu lokalnih integracijskih strategija jačanjem sudjelovanja organizacija migranata za učinkovitiju integraciju na lokalnoj i regionalnoj razini. Poseban naglasak stavljen je na osobe kojima je potrebna međunarodna zaštita te mlade migrante i žene. Tijekom provedbe projektnih aktivnosti radit će se na osnaživanju i jačanju sudjelovanja migranata u lokalnoj integraciji putem treninga i edukacija, a istovremeno će poticati volja lokalnih i regionalnih javnih tijela za angažiranje migranata u izradu i implementaciju lokalnih integracijskih strategija.

Ciljana skupina u Međimurskoj županiji su strani radnici koji većinom dolaze iz Filipina, Nepala i Indije -  oko 3.600 državljana tzv. trećih zemalja trenutno zaposlenih na području Međimurske županije, što predstavlja 6,5% radne snage u Međimurju. Kroz participativne i inovativne pristupe radit će se na poboljšanju kvalitete njihova života i integraciji.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content