Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Čestitka župana Međimurske županije Matije Posavca povodom Dana državnosti

Datum objave: 30. svibnja 2024.

Snaga i oči Međimurja usmjereni su budućnosti

Poštovane Međimurke i Međimurci,

prije 34 godine, 30. svibnja 1990. godine konstituiran je demokratski, višestranački Hrvatski sabor, nagovijestivši doba suverenosti i samostalnosti. No, put do ostvarenja tog sna tada je još bio daleko i tražio je najveću žrtvu da bi se na povijesnom horizontu Hrvatske razvila zastava slobode. Zato ćemo svakom novom naraštaju vjerno prenositi poruku upisanu i u datum Dana državnosti Republike Hrvatske, povezujući ga s poštovanjem i pijetetom koji njegujemo prema braniteljima i njihovim obiteljima. Dali su najveći dar domovini i najmanje što možemo učiniti jest da cijenimo njihovu žrtvu koja nas uči kolika je čovjekova snaga kada brani najsvetije što ima – obitelj, dom i domovinu.

Naši Međimurci sudjelovali su obrani svakog kutka naše zemlje, vodili su najteže bitke, u čijim vihorima smo izgubili 78 branitelja iz našeg zavičaja. Koliko je suza, bola i gubitka u toj brojki, toliko je naše obaveze da ostanemo dostojni te žrtve. Međimurska županija dostojanstvo svakog branitelja domovine čuva sjećanjem, ali i odabirom svoga puta. U želji da Međimurje bude siguran dom svima, razvili smo snažnu mrežu podrške onima kojima je pomoć zajednice potrebna – od ljudi iz ranjivih skupina, poput djece s razvojnim poteškoćama, osoba s invalidnošću i naših starih, do duha tolerancije koji vlada ovim krajem i koji različitost smatra bogatstvom. Razvili smo modele podrške kakvih nema u drugim dijelovima naše zemlje te smo predvodnici i u stvaranju humane zajednice. Podupiremo djecu i mlade tijekom njihova obrazovanja, stavljajući ih u centar naših interesa. Istodobno, iznimno smo ponosni na svoje kulturno-povijesno nasljeđe, na naš identitet i na korijene čija snaga teče u našim venama. Dostojanstveno ističemo simbole identiteta zato što gajimo ljubav prema zavičajnoj baštini, ali i zato što smo svjesni svoga mjesta u današnjem svijetu. Međimurje ima snagu potencijale pretvarati u nova blaga i to nam daje pravo da se zauzmemo za položaj koji nam pripada kao najrazvijenijoj regiji Hrvatske i kao regiji koja hvata korak s ekonomski mnogo snažnijim područjima Europske unije. Naš glas mora se čuti i na najvišim instancama EU-a jer smo strelovitim razvojem dosegnuli rezultate koji su Međimurje u nekim područjima pretvorili u europsku učionicu napretka.

Svim Međimurkama i Međimurcima, svim građanima i građankama našeg lijepog zavičaja, čestitam Dan državnosti!

Župan

Matija Posavec, mag. ing.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content