Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Na svečanosti povodom Dana Grada Čakovca dodijeljene nagrade zaslužnim Čakovčanima! Gradonačelnica:“ Čakovec je danas bolji grad nego je to bio do prije par godina“

Datum objave: 29. svibnja 2024.

U srijedu 29. svibnja, obilježen je Dan Grada Čakovca. Spomen je to na 29. svibnja 1579. godine, kada je Poveljom Jurja IV. Zrinskog, tadašnje naselje Čakovec dobilo status slobodnog trgovište, a s time i status grada. Tim povodom i ove je godine u Centru za kulturu održana središnja svečanost obilježavanja Dana Grada Čakovca. Kao uvod u svečanost održan je već tradicionalni mimohod koji su upriličili Gradski puhački orkestar te Čakovečke mažoretkinje. Prije toga, položeni su vijenci podno spomen obilježja Poginulim i nestalim braniteljima u Perivoju Zrinskih.

Predsjednik Gradskog vijeća Josip Varga: “Hrabro smo iskoristi sve mogućnosti koje su nam bile na raspolaganju“

Prigodnim je riječima samu  svečanost otvorio predsjednik Vijeća Grada Čakovca Josip Varga. On se osvrnuo na rad Gradskog vijeća u proteklih godinu dana te je, između ostalog rekao: „Proteklih godinu dana  između proslave najvećeg gradskog praznika bile su sve samo ne dosadne i jednolične. Čakovec kao najveća jedinica lokalne samouprave u Međimurju, kao njegov upravni, gospodarski i društveni centar, bogatiji je za nove zgrade i ceste, gradi se infrastruktura koja smo svi dugo čekali, a u svakom od trinaest mjesnih odbora u njegovom sastavu gradi se i radni nešto novom. Hrabro smo iskoristili sve mogućnosti koje su nam bile na raspolaganju te uspjeli privući velike iznose bespovratnih europskih sredstava. Shvatili smo da se na staroj slavi ne živi te da se, ako želimo uspjeti, moramo promijeniti. Čakovec je danas grad u koji se ljudi doseljavaju, u kojem se grade nove kuće i stanovi, koji podiže nove vrtiće i škole. Od Šandorovca do Mihovljana, od Štefanca do Žiškovca, Čakovec se razvija i raste, dobiva nove sadržaje i mogućnosti.“ Kazao  je Varga

Gradonačelnica  Ljerka Cividini: „Čakovec je danas bolji nego je bio prije par godina, a s razvojem nećemo stati“

Gradonačelnica Ljerka Cividini osvrnula se na sve ono što je napravljeno, ali i na projekte koji kreću, odnosno već su krenuli u realizaciju „ Trideset godina Grad Čakovec postoji u sadašnjem ustrojstvenom obliku, upravo je na današnji dan prije 70 godina ustanovljen Muzej Međimurja. Pola stoljeća broji Dječji odjel naše knjižnice, a 60-i put zaredom Turistička zajednica organizirat će Porcijunklovo.  Franjevcima ćemo uz njihov najveći blagdan čestitati i 365 godina kontinuiranog službenog prisustva u Gradu Čakovcu. Ove se godine navršilo i 690 godina prvog pisanog spomena stare čakovečke župe sv. Mihovila. Dakle, povoda za slavlje, ali i za osvrt unazad te pogled unaprijed, imamo više nego dovoljno.

Ove godine mi je uistinu teško u nekoliko rečenica rezimirati sve što se u posljednjoj godinu dana događalo u našem gradu. Zahvaljujući uspješnoj prijavi na europske fondove dograđujemo dva te ćemo početi graditi jedan novi dječji vrtić. Zahvaljujući suradnji s resornim ministarstvima i Međimurskom županijom gradimo novu školu. Posadili smo stotine novih stabala, uredili pješačke i biciklističke staze. Građevinski strojevi uređuju niz važnih prometnica i ulica, osvijetlili smo dosad mračne dijelove grada. Naši sportaši, kulturne udruge, obrazovne i znanstvene institucije mogu u svojim planovima računati na podršku grada, a sredstva koja izdvajamo za njihove potrebe su udvostručena. Prvi put nakon dugih 15 godina, u 2024. ušli smo neopterećeni dospjelim, a neplaćenim računima. Pripremili smo potrebnu dokumentaciju i ishodili dozvole za nove škole, parkove, trgove i ulice. 365 dana koliko je prošlo od  prošlogodišnjeg dana grada, svi zajedno u Gradskoj upravi nastojali smo naš grad učiniti uspješnijim. I bez lažne skromnosti, Čakovec je danas bolji nego što je bio prije par godina. Dio uspjeha leži i u tome što smo promijenili paradigmu po kojoj je Grad godinama radio i poslovao. Umjesto da se zatvorimo u svoje uske granice, oslanjamo samo na vlastite financijske mogućnosti te pasivno čekamo, učinili smo suprotno. I rezultati su tu. Zahvaljujući aktivnoj suradnji s resornim ministarstvima i Međimurskom županijom novi Regionalni edukacijski centar gradimo zajedno, europski novac čini ozbiljan dio našeg proračuna, a gotovo svaki natječaj dočekujemo s pripremljenim potrebnim papirima. Grad se iz neredovitog platiše pretvorio u pouzdanog poslovnog partnera. Više se o strateškim stvarima ne odlučuje iza zatvorenih vrata, već se o svakoj takvoj odluci konzultiraju i pitaju svi zainteresirani građani.

Ako me pitate je li bilo lako – nije. Svaka je promjena teška i zahtjeva odricanje. Najlakše je odustati i vratiti se na stare postavke. No, danas, nakon tri godine mogu reći da su krivine iza nas. Naravno, ne znači to da više neće biti izazova i prepreka. No, bit će ih puno lakše savladavati jer imamo čistu situaciju, realne planove i nakon dugo vremena jasnu viziju u što i kako ulagati. Stavljajući potrebe građana i grada ispred svega, Čakovec je ušao u novu etapu svog razvoja koja će, sigurna sam, biti jedna od uspješnijih.“

Čakovečka gradonačelnica  uputila je i  čestitku ovogodišnjim dobitnicima gradskih priznanja. „Današnji laureati čijim smo se rezultatima radovali, a uspjesima divili, čije je djelovanje obilježio dio povijesti grada ili koji su svojim radom zadužili sve nas. Svima njima i ovim putem čestitam, nagrade su svakako zaslužili te sam sigurna da će one mlađima među njima biti poticaj na nova postignuća. Onima pak koji su priznanja dobili za svoj rad, doprinos razvoju ili promociji Čakovca, u ime svih stanovnika našeg grada zahvaljujem. Bez vas i vašeg rada i doprinosa  bili bi siromašniji, budite sigurni da ćete još dugo godina biti inspiracija svima nama.“ istakla je Cividini.

Župan Posavec: „Čakovec je grad koncipiran po mjeri čovjeka u kojem ništa ne nedostaje“

 „Grad Čakovec je središte i sjedište Međimurske županije i u godinama otkada je Ljerka Cividini gradonačelnica napravili smo dosta u pripremi i provedbi  raznih projekata.“, istaknuo je na svečanosti župan Posavec. „Većina vas koji ste ovdje svjedoci ste tog vremena, i možete vidjeti razliku odnosu na neke druge gradove,  ne samo u Hrvatskoj nego diljem svijeta. Vi danas u Čakovcu, jednom malom  gradiću u europskim razmjerima  imate  koncipirani život u kojem vam je sve dostupno i na vrhunskoj razini . Kao Županija podržavamo sve one gradske projekte koji su vezani uz boljitak života građana i za još veći razvoj, kako Međimurske županije tako i Grada Čakovca.“ kazao je Posavec.

Sunčana Glavak: “Čakovec je oduvijek bio grad kulture, rocka i raznolikosti“

Prenijevši čestitke predsjednika Vlade RH na 30. obljetnici Grada Čakovca, Sunčana Glavak zastupnica u EU Parlamentu i izaslanica predsjednika Vlade RH  je između ostalog istakla: „Ovo je moj grad, grad koji je u mojim sjećanjima oduvijek bio grad rocka, kulture i raznolikosti i grad u kojem želim živjeti. Grad je to koji pruža velike mogućnosti našoj mladosti.“ Glavak se osvrnula i na ulaganja u Grad Čakovec i Međimursku županiju, koji doprinose razvoju. „Na ono što sam posebno ponosna i imam nekakvih zasluga u svemu tomu je Sjeverna zaobilaznica koja ulazi u treću fazu izgradnje, u trećem kvartalu ove godine.“ Glavak se osvrnula i na ovogodišnje dobitnike priznanja .“Grad čine ljudi, a to ste i svi vi koji ćete primiti zaslužena  priznanja i vama grad duguje dušu“ završila je  Glavak uz čestitku svim građanima povodom Dana Čakovca.“

Predsjednik Zoran Milanović: „Želim vam da ostanete lojalni Europljani, da budete dobri susjedi sa svima onima koji su dio te iste zajednice, ali zajednice koja je tu jer se okupila radi interesa.“

U prigodnom obraćanju predsjednik Milanović rekao je da je činjenica što imamo hrvatsku državu velika stvar jer je nemaju svi narodi i sve nacije, a da našu pripadnost Europskoj uniji treba svjesno i trezveno sagledati jer tamo i pripadamo oduvijek. „Ništa se tu bitno nije promijenilo. Neke stvari jesu – ima više novca koji dolazi u europske projekte, ali bilo bi ga da je bilo tko premijer. Možda bi se prema novcu odnosilo malo ozbiljnije i odgovornije, ali novca bi bilo isto i projekti bi se realizirali. Međutim, to nije zauvijek. To vi koji radite i stvarate, imate industriju, jako dobro znate. Da bi novac bio dugotrajan, neupitan i stalan iza njega mora stajati ili zlato ili velika vojna sila, a to Europa nema“, naveo je predsjednik Milanović.

U tom smislu, kazao je da je vrijeme u kojem živimo posebno te da, od onoga što nam se nudi, moramo izvući maksimalno jer sutra dolazi kriza. Pojasnio je da ne misli da Hrvatskoj prijeti opasna, ratna i egzistencijalna kriza već da ne smijemo živjeti kao da će ovo što se trenutno događa trajati vječno. „Moramo uzeti sve što nam se nudi i biti svjesni iz iskustva hrvatskih pučkih tribuna, političara, lidera, velikaša, političara modernog doba da su centri odlučivanja izvan Hrvatske – daleki centri. Da nas se ne pita, ni kada je u pitanju obrana, ni novac“, rekao je i istaknuo da moramo biti lojalni onome na što smo pristali i u što smo ušli vlastitom voljom, „to je Europska unija i to je NATO, ali ne padati u trans, moramo ostati hladne i trezvene glave.“  Nadalje, rekao je da su Europa i svijet pred velikom ozbiljnom krizom u kojoj mi moramo gledati da sačuvamo svoje interese, svoje dobro i svoju dobrobit te da moramo biti svjesni da se vremena mijenjaju, ali da neki parametri ostaju isti. „Svi centri odlučivanja koji su izvan Hrvatske su centri koje treba gledati oprezno, pozorno i znatiželjno jer istina je ovdje kod nas, odlučuje se u Hrvatskoj i sve ono što nije u Hrvatskoj je izvan naše kontrole, kontrole nacionalnih interesa“, rekao je Predsjednik.

Bila je ovo prigoda da se u Centru za kulturu dodijele godišnja  priznanja zaslužnim građanima i udrugama za njihov doprinos i razvoj grada.

 Ovogodišnji dobitnici Zlatnika „Grb Grada Čakovca“ su Demoni, Dragutin Miholček i Inner Wheel klub Čakovec. Glazbeni sastav „Demoni“ iz Čakovca osnovan je 1961. godine, a u raznim inkarnacijama pod tim imenom trajao je do 1986. godine. U vrijeme aktivnog djelovanja, izdali su 5 singl ploča, 2 studijska albuma, od kojih jedan pod drugim imenom. Nastupali su diljem bivše države i Europe, bili su na turnejama po Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadi, Sovjetskom savezu. U svom rodnom gradu nastupali su nebrojeno puta, obilježivši mnoge večeri svojim izvedbama. Ukupno je kroz sastav prošlo preko 40 ljudi. Iako su tijekom postojanja nastupali pod raznim imenima i u raznim postavama, svi Čakovčani poznali su ih kao „Demone“. Demoni nisu samo muzički sastav kroz koji su prošli mnogi poznati Čakovčani, od Tonija Sabola do Željka Thesa. Oni su simbol jednog bezbrižnijeg, poletnijeg i drugačijeg vremena, razdoblja u kojem je Čakovec postao moderni gradić u kojem ljudi prate svjetske kulturne i glazbene trendove. Pjesme i snimke „Demona“ trajno su svjedočanstvo jednog razdoblja u životu našeg grada.

Inner Wheel klub Čakovec, sa ostalih 12 Inner Wheel klubova iz Hrvatske udružen je u Distrikt 191 čije sjedište je u Zagrebu. Od 20. siječnja 1999. godine, Inner Wheel klub Čakovec uključen je u međunarodnu krovnu organizaciju International Inner Wheel te ove godine slavi 25 godina članstva. International Inner Wheel samostalna je i najveća ženska dobrotvorna organizacija u svijetu sa 120.000 članica, više od 4000 klubova u 100 zemalja svijeta sa 7 predstavnica u UN. Organizacija Inner Wheel ove godine slavi 100 godina od osnivanja.

Dobitnik Zlatnika je i Dragutin Miholček. Izabran je za tajnika SIZ-a Međimurja te je bio uključen u organizaciju i pripremu brojnih sportskih događaja i aktivnosti. Jedan je od inicijatora uključivanja Čakovca u krug gradova domaćina Univerzijade 87, zahvaljujući kojoj je Čakovec dobio SRC Mladost te je uređena dvorana Graditeljske škole, koji objekti su i nakon 35 godina najreprezentativniji sportski objekti u Čakovcu i Međimurju. Pomagao je u radu brojnim klubovima prije svega nogometnih. Bio je direktor tvrtke Mladost (preteče današnjeg EKOM-a) koja tvrtka je tada upravljala stadionom, Macanovim domom i starim kupalištem. Bio je član upravnog odbora NK MTČ, kasnije NK Čakovca, a u tom klubu je bio tajnik, kasnije i sportski direktor. Od osnivanja NK Međimurje 2003. vezan je uz taj klub te i danas obnaša funkciju tajnika

Nagradama za životno djelo nagrađeni prof. Ivan Pranjić i Đuro Bel

Svojim višedesetljetnim radom na području obrazovanja i kulture, prof. Ivan Pranjić zadužio je ne samo Ogranak Matice u Čakovcu, na čijem se čelu nalazio do 2014. – 2023. da bi danas obavljao funkciju potpredsjednika, već i Čakovec i čitavo Međimurje, o čemu najbolje svjedoči njegova bogata biografija. O obrazovnim aktivnostima najbolje svjedoči niz generacija koje je prof. Pranjić kao djelatnik Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec, ali i drugih obrazovnih ustanova, oblikovao, trudeći se da svom radu, osim propisane obrazovne, uvijek pridoda i dodatnu, odgojnu i ljudsku dimenziju

Đuro Bel istaknuti je i dugogodišnji aktivni član Ogranka Matice hrvatske Čakovec je je godinama bio u upravljačkim tijelima Ogranka. Član je Družbe „Braća Hrvatskog Zmaja“ Zagreb, Zmajskog stola Čakovec gdje je djelatan u kulturnim aktivnostima. Posebno je aktivan u Udruzi građana „Zrinska garda Čakovec“ gdje je sedmu godinu na dužnosti predsjednika Udruge..

Godišnje nagrade Grada Čakovca pripale su „Udruzi sport za sve“ Mačkovec, KUD-U Mihovljan i Muzeju Međimurja

Godišnja nagrada Grada Čakovca dodijeljena je „Udruzi sport za sve“ Mačkovec povodom dugogodišnjeg aktivnog rada u području sporta na području Grada Čakovca. Udruga „Sport za sve“ Mačkovec osnovana je 2003. godine. Temeljni cilj i zadatak udruge je poboljšanje zdravlja i aktivan život njenih članica, ali i međusobna povezanost i osjećaj zajedništva u udruzi. Udrugu danas čini 35 članica koje redovno dolaze na rekreacijske vježbe u Društveni dom Mačkovec, aktivno sudjeluju na svim sportskim natjecanjima koje organizira Međimurski savez sportske rekreacije. Članice se redovno odazivaju na sve sportske aktivnosti koje organiziraju ostale Udruge na području Međimurske županije.

Godišnja nagrada grada Čakovca dodijeljena je i KUD-U Mihovljan. KUD Mihovljan osnovan je 1999. godine pod sloganom „Čim si zapopevlem, mom ozdrovim“ te od tada već 25 godina neprekidno djeluje. KUD Mihovljan ima 30-ak folklornih i tamburaških nastupa u Hrvatskoj i inozemstvu te su sudionici brojnih manifestacija vezanih uz Grad Čakovec i mjesto Mihovljan. Svoji nesebičnim angažmanom članova KUD Mihovljan radi na očuvanju kulturne baštine međimurske popevke, plesova i međimurskih običaja. Svojim aktivnostima KUD Mihovljan u posljednje dvije godine pridonio je promociji Grada Čakovca ne samo u Hrvatskoj već i u inozemstvu.

Treću dodijeljenu  godišnja nagradu Grada Čakovca primila je u ime Muzeja Međimurja je Maš Hrustek Sobočan, ravnateljice Muzeja Međimurja Čakovec. Naime, nazad desetljeće i pol, zahvaljujući mogućnosti korištenja financijskih sredstava iz EU fondova, Stari grad Čakovec u graditeljskom smislu, kao i sam Muzej u strukovnom smislu, prošao je pravu transformaciju izgleda i rada, uz najvažniji projekt vrijedan više od 5,4 milijuna eura – Rekonstrukcija i revitalizacija fortifikacije Starog grada Čakovec u Muzej nematerijalne baštine „Riznica Međimurja“. Dobitnici su mnogobrojnih nagrada i priznanja, od kojih je u 2022. Hrvatsko muzejsko društvo dodijelilo Riznici Međimurja Godišnju nagradu u kategoriji najboljeg stalnog postava. 2023. Stari grad Čakovec primio je nagradu „Zlatni pin” koju Google dodjeljuje u kategoriji „Dvorci i palače“. Odabrani su oni koji su dobili najvišu ocjenu korisnika Google Mapsa. Iste godine, 2023., Muzej je bio nominiran u finale za Europski muzej godine, najstariju i najugledniju europsku muzejsku nagradu.

Nagrada Adam Zrinski ide Školskom volonterskom klubu čakovečke Gimnazije

Školski volonterski klub čakovečke Gimnazije postoji od 2022. godine od kada aktivno djeluje, s ciljem da volontiranje razvije znanja i vještine, potakne mlade na djelovanje u zajednici, pokrene u njima osjećaj pripadnosti zajednici te donese nemjerljive prednosti školi, učenicima, ali i lokalnoj zajednici. Pritom su ovi mladi dvije godine zaredom u moru mogućnosti i ideja, za sufinanciranje i podršku Grada Čakovca, nesebično prijavili upravo svoje projekte volontiranja kako bi pomogli zajednici i doprinijeli podizanju kvalitete života naših sugrađana. Putem Javnog poziva u 2022. godini u okviru projekta Europe Goes Local najuspješniji projekt bio je upravo njihov – Volonterskim klubom do volonterske zajednice, čime su širili volontersku mrežu u Čakovcu, ali i šire, dok su u 2023. s ciljem donošenja participativnog proračuna za mlade zajedno s Gradom osigurali učinkovitiju potrošnju proračunskih sredstava i pokazali da su mladi vrlo važni dionici u zajednici projektom „Školsko volontiranje”. U ime svih nagrađenih zahvalio se Ivan Pranjić, prof.

Svečanosti su uz domaćine gradonačelnicu Ljerku Cividini, predsjednika Gradskog vijeća Josipa Vargu i gradske vijećnike nazočili i predsjednik RH Zoran Milanović,  savjetnica Predsjednika za ljudska prava i civilno društvo  Melita Mulić bivši predsjednik Stipe Mesić, saborski zastupnici Boška Ban Vlahek, Ivica Baksa, župan Međimurske županije sa svojim suradnicima, gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak, gvardijan čakovečkog franjevačkog samostan fra. Filip Đurđević, kao i mnogobrojni gradonačelnici susjednih gradova, i načelnici općina te uzvanici iz kulturnog, gospodarskog  i vjerskog života.

Spomenimo kako su se u popratnom programu koji je pratio svečanost obilježavanja Dana Grada sudjelovali Ivana Medić, Tamara Korunek Lesar, Marko Žerjav, te Studio suvremenog plesa Teuta i Čakovečke mažoretkinje. U jednom, za naš kraj neuobičajenom nastupu čakovečkoj publici predstavile su se u  glazbenoj izvedbi članice CHINESSE HUA OPERE, Xia Shiya i Xhia Rong iz kineskog  Yangchenga čija delegacija ovih dana boravi u Čakovcu.

Program obilježavanja Dana Grada Čakovca nastavit će se koncertom posvećeno čakovečkim rock legendama Demonima, večeras u 20 sati u Centru za kulturu.

Izvor: Grad Čakovec

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content