Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

O ostavštini obitelji Legenstein Čakovcu svjedočit će i spomen-ploča postavljena na pročelju Gradske kavane

Datum objave: 28. svibnja 2024.

Povijest često spominjemo, no kada povijest ima lica ljudi, koji su pisali njezine stranice, snažnije i upečatljivije svjedoči o našoj ostavštini. Danas je u ime ostavštine gradu Čakovcu - uz njegov dan - Muzej Međimurja Čakovec organizirao postavljanje spomen-ploče obitelji Legenstein na zgradu Gradske kavane. Geza i Elizabeta Legenstein, u periodu između dva svjetska rata, bili su prvi vlasnici Gradske kavane, koju su nazvali Kavana Royal, i pretvorili je u živo vrelo društvenih događanja grada te unaprijedili njegovu kulturnu i sportsku scenu.

Spomen-ploča nastavak je naše priče o Legensteinima nakon velike izložbe u Muzeju te plod inicijative Zlatka Bacingera da im se za zasluge ostavi i ovakav spomen“, rekla je ravnateljica Muzeja Međimurja Čakovec Maša Hrustek Sobočan, zahvalivši gradonačelnici Čakovca Ljerki Cividini na sluhu za ovu inicijativu, Međimurskoj županiji i županu Matiji Posavcu, Bioinstitutu koji je sadašnji vlasnik zgrade i koji je dao suglasnost za postavljanje spomen-ploče izlivene u tvornici umjetnina na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti, te dizajnerici ploče Dunji Dobranić.

Mr. sc. Zlatko Bacinger iz Muzeja Međimurja Čakovec istaknuo je da sada svi možemo svi biti zadovoljni što je i ovom spomen-pločom oživljeno sjećanje na građanski duh Čakovca koji se polako ponovo vraća, te izrazio zadovoljstvo što je Muzej mogao pomoći u realizaciji postavljanja spomen-ploče.

Naš Muzej slavi 70 godina djelovanja te je i ova aktivnost posvećena velikoj obljetnici našeg najznačajnijeg čuvara povijesnog nasljeđa. Ostavštinu obitelji Legenstein Muzej je prikazao i nedavnom, dojmljivom izložbom, postavljenom povodom 100. godišnjice rođenja Lili Čaki Legenstein, kćeri Geze i Elizabete, koja se tijekom tijekom života često vraćala svom Čakovcu i svjedočila o svojoj obitelji u kojoj je s mlađim bratom Ladislavom – kako je sama govorila – odgajana za uspjeh. Na utjecaj Legensteina osvrnula se kustosica MMČ-a Ana Šestak, naglasivši da se radilo o ljudima s idejom, energijom i utjecajem koji su društvenom životu Čakovca dali sadržaj, a svojim sportskim uspjesima ispisali i važne stranice tog dijela povijesti Međimurja. „Legensteini su doselili iz Murske Sobote jer je Geza u Čakovcu vidio i budućnost svoje obitelji te gradsku Kavanu Royal pretvorio u stjecište elitnog dijela tadašnjeg građanstva, dakle bogatih ljudi, uspješnih sportaša, te visokih časnika. Obitelj je imala afinitet prema glazbi i sportu te je Kavana Royal bila i sjedište čakovečkog Sportskog kluba, i njegove stolnoteniske sekcije, tu su se održavali šahovski i biljarski turniri te dodjeljivale najviše nagrade sportašima“, podsjetila je Ana Šestak te dodala da će Muzej nastaviti govoriti o Legensteinima.

Zamjenik župana Josip Grivec istaknuo je su članovi obitelji Legenestein bili su nadahnuće Čakovčanima i Čakovčankama u dobu između dva svjetska rata: „Ova spomen-ploča bit će podsjetnik i novim generacijama na nasljeđe koje je ova obitelj ostavila gradu, darujući mu inspirativno poglavlje njegove povijesti“, rekao je Josip Grivec.

Gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini ističe da su Legensteini bili uzori svoga doba, spomenuvši Elizabetu koja je bila višestruka prvakinja tadašnje države u stolnom tenisu: „Grad koji nema povijest, grad je bez budućnosti i ovo je jedan od načina na koji mi svoju povijest njegujemo i dajemo značaj ljudima koji su u njoj ostavili trag“, naglasila je gradonačelnica te s ravnateljicom Muzeja Mašom Hrustek Sobočan otkrila spomen-ploču na pročelju Gradske kavane.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content