Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Sprave za vježbanje na otvorenom za osobe s invaliditetom postavljene u Čakovcu i Podturnu

Datum objave: 27. svibnja 2024.

U sklopu projekta No boundaries, koji je Međimurska županija kao nositeljica provela s partnerima iz Slovenije i Mađarske, postavljene su sprave za vježbanje na otvorenom, u potpunosti prilagođene osobama s invaliditetom, na dvije lokacije – u Čakovcu (Ulica Rudolfa Horvata) te u Podturnu (kod Centra DOSTI). Time je zaokružen međunarodni projekt vrijedan 200.000 eura, tijekom kojeg je realiziran niz sadržaja u koji su uključene brojne osobe s tjelesnim oštećenjima, te im je omogućeno uključivanje u sportsko-rekreativne aktivnosti, a time i otvoren put prema zdravim životnim navikama.

Župan Međimurske županije Matija Posavec danas je na predstavljanju ove završne aktivnosti projekta u Čakovcu rekao da je riječ o projektu s porukom: “Osobno mi je ovo jedan od najdražih projekata realiziran u sklopu prekograničnih programa, projekt koji, uz dobrobiti koje ostaju zajednici, šalje snažnu poruku o empatiji i socijalnoj osjetljivosti i to na vrlo konkretan način. Postavljanjem sprava na dvije lokacije u Međimurju, a prije toga i podrškom pri izgradnji suvremenog centra za osobe s invalidnošću u Podturnu, pokazujemo koliko nam je uistinu stalo do ljudi s invaliditetom i koliko ih smatramo ravnopravnim članovima naše zajednice”, naglasio je župan Matija Posavec.

Gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini je dodala da je riječ o završnoj aktivnosti projekta iznimno važnog osobama s tjelesnim poteškoćama: “Integracija osoba s invaliditetom u društvo nam je važna, što Čakovec i Međimurska županija dokazuju svakim novim projektom namijenjenim upravo toj ranjivoj skupini ljudi”, rekla je gradonačelnica, zahvalivši svima koji su sudjelovali u projektu.

Pročelnica Upravnog odjela za civilno društvo i ljudska prava Maja Odrčić Mikulić pojašnjava da je riječ o multifunkcionalnim spravama: “Postavljene su dvije takve sprave čija ukupna vrijednost doseže 4.032 eura, a pripremni građevinski radovi su vrijedni 9.638 eura. Sprave su namijenjene osobama s tjelesnim poteškoćama, osobito ljudima u invalidskim kolicima koji na njima mogu izvoditi vježbe snage te kondicijske treninge”, rekla je pročelnica, a predstavnik predstavnik Društva osoba s tjelesnim invaliditetom Međimurske županije  Božidar Zimić zahvalio je u ime članova udruge, te naglasio da će nova sportska oprema dodatno motivirati osobe s invaliditetom na aktivan život.

Ideja za uključivanje u projekt No boundaries rođena je 2022. godine, kada je Međimurska županija kao prva u Hrvatskoj ponijela titulu Europske regije sporta, te kao odgovor na potrebu zajednice za proširenjem spektra sportskih aktivnosti namijenjenih i prilagođenih upravo osobama s invalidnošću. Osoba s invalidnošću u Međimurju ima oko 15 posto, te Županija o njima brine pružajući sveobuhvatnu podršku, od mjera u obrazovanju djece s poteškoćama i osiguravanja asistenata u vrtićima i školama, podrške izgradnji nove zgrade Centra za odgoj i obrazovanje, potpore brojnim udrugama koje okupljaju osobe s invalidnošću, sudjelovanja u projektu u kojem je nastao Centar DOSTI, do osiguravanja uvjeta za uključivanje te ranjive skupine u zajednici u život društva.

Predstavljanju novih sprava, tijekom kojeg su demonstrirane i vježbe, prisustvovali su članovi Društva osoba s tjelesnim invaliditetom Međimurske županije, te volonteri i zaposlenici te udruge, kineziolozi - provoditelji sportskih aktivnosti  Tanja Mesarić Novak, Natali Žigo Štefulj, Milivoj Bujanić, koordinatorica aktivnosti Ivana Mikac, voditeljica projekta No boundaries Ida Kovač, te predstavnici Javne ustanove za razvoj Međimurske županije REDEA.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content