Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Tri zlatna međimurska bučina ulja na velikoj izložbi u Varaždinu

Datum objave: 25. svibnja 2024.

U Varaždinu su u subotu održane 13. Izložba bučinih ulja Hrvatske i 6. Međunarodna izložbu bučinih ulja ALPE-ADRIA, a u Županijskoj palači među najboljim proizvodima prezentirana su i tri zlatna bučina ulja iz Međimurja: zlatnu medalju za toplo prešano ulje dobilo je Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Dražena Perčića iz Svetog Martina na Muri, a za hladno prešano Uljara Šenkovec i OPG Zvonka Justa iz Vularije.

Nagrađena su i druga bučina ulja s našega područja, čiji su proizvođači ponovo pokazali da tehnologijom i znanjem spadaju u sam vrh proizvodnje. Riječ je o bučinim uljima OPG-a Vjerana Stričaka iz Čakovca, OPG-u Darka Tkaleca iz Čakovca, Mladena Dominića iz Kotoribe, Uslužne uljare Ivanuša iz Macinca, Uljare Mije Špoljara iz Donje Dubrave, OPG-a Josipa Cerovca iz Podturna, te OPG-a Ranka Branovića iz Orehovice.

Osvojene nagrade potvrđuju vrhunsku kvalitetu bučinog ulja koja dolaze iz obiteljskih gospodarstava koje generacijama njeguju tradiciju proizvodnje bučinog ulja. Međimurska županija poznata je po svojoj tradiciji proizvodnje bučinog ulja, a koja je duboko ukorijenjena i u našu gastronomiju.

Proces proizvodnje uključuje pažljivu selekciju sjemenki, tradicionalne metode prešanja te poseban način prženja koji daje ulju karakterističan okus i aromu. Međimursko bučino ulje prepoznatljivo po svojoj visokoj kvaliteti i nutritivnim vrijednostima, često se koristi u pripremi raznih jela.

Dodjelu medalja pratili su župan Međimurske županije Matija Posavec i pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam Darko Radanović, koji su poručili da su osvojene medalje dokaz predanosti međimurskih proizvođača i potvrda višegodišnjeg truda. „Naša ulja ne samo da predstavljaju vrhunsku kvalitetu, već i nose sa sobom priču o međimurskoj tradiciji, marljivosti i ljubavi prema zemlji.“

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content