Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Festival pušipela ostavio dobar okus u sjećanjima 3.000 posjetitelja

Datum objave: 20. svibnja 2024.

Ovogodišnje otvorenje Urbanova 2024., 14. Festivalom pušipela, pokazalo je koliko se širi eho dobroga glasa o jednoj od najvećih manifestacija Međimurja. Trodnevni festival u domu kulture u Štrigovi, posjetilo je oko 3.000 ljudi koji su imali priliku kušati najbolje od najboljega što međimurski bregovi nude. Festival pušipela slavi našu autohtonu sortu, a Udruga vinara Hortus Coratiae, uz snažnu potporu Međimurske županije, njezine Turističke zajednice te Općine Štrigova, priređuje manifestaciju u čast marljivosti, predanosti i znanja naših vinogradara.

Vinska cesta Međimurja bila je krcata posjetiteljima koji su u imali prigode kušati 170 etiketa od 30-ak domaćih vinara i vinogradara, kao i gostiju iz Primorsko-goranske županije. Također, u suradnji Državnog arhiva za Međimurje u Štrigovi i Državnog arhiva u Rijeci priređena je izložba o povijesti vinarstva u Liburniji.

Novi Festival pušipela s ponosom je predstavio i šest novih šampiona među vinima: najbolja vina prema sudu stručnjaka s 8. Međunarodnog ocjenjivanja vina, održanog uoči Urbanova, proizveli su obitelj Jakopić iz Železne Gore, Puklavec iz Ormoža, te obitelji Cmrečnjak i Preiner iz Svetog Urbana,  dok je nagradu „Franjo Lebar“ za najbolji sauvignon osvojila obitelji Žnidarić iz Marije Gorice.

Predsjednica stručne komisije dr. sc. Ivana Alpeza, naglasila je da su međimurski vinari, usprkos izazovima u 2023., kvalitetom vina dokazali da su dorasli i „škakljivim godinama“.

NITKO NIJE OSTAO GLADAN

Vino sljubljeno s odgovarajućim jelom, osobito ako to jelo predstavlja autentičan gastronomski zapis kraja, poseban je užitak, pa su Festival pušipela pratile i kulinarske priredbe. Terme sv. Martin uključile su se s predstavljanjem svojih specijaliteta te prodajom vrhunskih međimurskih vina po promotivnim cijenama, a Bajzovi dvori i majstor kulinarstva Marko Palfi priredili su Cooking show.

Ritam Festivalu pušipela davala je dobra glazba za sve ukuse, a posjetitelji su se mogli zabaviti i u kvizu o vinu i vinskoj kulturi u Termama sv. Martin, a za sportaše i rekreativce priređena je utrka nazvana Wine run.

Festival pušipela pratio je i velik broj specijaliziranih novinara i blogera iz cijele Hrvatske koji će lijepu riječi i fotografiju Međimurja prenijeti dalje.

Mnoge posjetitelje put je odveo do najpopularnijeg vidikovca u ovom dijelu Europe, na Mađerkin breg, gdje su u mogli srediti dojmove i u nezaboravnom pogledu doživjeti snagu i ljepotu Međimurja.

Urbanovo 2024. nastavlja se već idućeg vikenda Danima otvorenih podruma.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content