Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Muzej Međimurja Čakovec na konferenciji u Portugalu svrstan među najbolje muzeje Europe

Datum objave: 6. svibnja 2024.

Povodom nedavne konferencije i završnice izbora u portugalskom gradu  Portimãu, gdje je Muzej Međimurja Čakovec struka svrstala među najbolje muzeje Europe, u Riznici je danas održana konferencija za medije na kojoj je ravnateljica MMČ-a Maša Hrustek Sobočan pojasnila da je naš Muzej bio nominiran za najstariju europsku muzejsku nagradu iznimnog renomea - nagradu Europski muzej godine (European Museum of the Year Award – EMYA) - koju dodjeljuje Europski muzejski forum. U konkurenciji 150 muzeja iz 27 zemalja, Muzej Međimurja plasirao se u finale izbora, što je izniman uspjeh: „U finalu smo bili jedini predstavnici Hrvatske, te smo primili priznanje i pohvale za izniman trud, za revitalizaciju utvrde Staroga grada u Muzej nematerijalne baštine, te za prezentaciju baštine, kao i edukativne programe, radionice“, pojasnila je Maša Hrustek Sobočan te najavila i novu izložbu koja će se  - povodom 70. obljetnice osnutka Muzeja – otvoriti 10. svibnja.

Podsjetimo, ovo  je drugi puta da struka prepoznaje vrijednost koncepta prezentacije i cjelokupan rad u Muzeju Međimurja Čakovec jer Riznicu Međimurja Hrvatsko muzejsko društvo proglasilo je najboljim stalnim postavom ove zemlje za 2022. godinu.

Ravnateljica je istaknula da je priznanje iz Portugala veliki doseg, ali iz zadovoljstvo i čast: „Ulazak u finale pokazuje da radimo i razvijamo se po europskim standardima te da stojimo uz bok mnogo većim europskim i svjetskim muzejima“, rekla je ravnateljica MMČ-a Maša Hrustek Sobočan, dodavši da je glavnu nagradu osvojio laponski muzej Sami Museum SIIDA.

Župan Međimurske županije Matija Posavec ističe da je lijepo bilo čuti odjek naših vrijednosti daleko od Međimurja, u Portugalu: „Značaj rezultata koji je Muzej Međimurja postigao u ovom izboru govori da je struka i na europskoj razini prepoznala trud i znanje naše stručnjaka, vrijednost i uspješnu izvedbu naših projekata posvećenih njegovanju i prezentaciji zavičajne kulturno-povijesne i nematerijalne baštine.  Energija i predanost koju stručnjaci našega Muzeja svakodnevno unose u rad, govori s koliko volje čuvamo blago na kojem leži naš identitet“, kaže župan Posavec dodavši da je obnovom utvrde i formiranjem Muzeja nematerijalne baštine – Riznice Međimurja pokrenuto mnogo aktivnosti, osobito onih edukativnih, posvećenih novim naraštajima. „Taj prostor danas diše kulturom i predstavlja centar u kojem se prezentira cjelokupno nasljeđe Međimurja. Priznanje Europskog muzejskog foruma je poticaj i obveza da još snažnije razvijamo modele vrhunske prezentacije našega kraja s naglaskom na ulaganja u kulturu što i činimo: od skorog uslaska u revitalizaciju Feštetićeva kaštela u Pribislavcu do  uređenje parkirališta kod Staroga grada te novog projekta Muzeja - obnove Zavičajne zbirke Ladislava Kralja Međimurca. Među najvećim blagom našega Muzeja su vrijedni i stručni zaposlenici pokraj čijih dosega je ponos predstavljati osnivača  ustanove“, dodaje župan.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content