Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

U Bečkom Novom Mjestu obilježen spomendan pogibije Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana

Datum objave: 28. travnja 2024.

U sklopu obilježavanja Dana Međimurske županije, u Bečkom Novom Mjestu ove  godine okupio se veliki broj građana koji su pohodili mjesto gdje su hrvatski velikani Petar Zrinski i Fran Krsto Frankopan koji su u tom gradiću, 60-tak kilometara od Beča, prije 353 godine, dana 30. travnja 1671., nezakonito optuženi i osuđeni, tragično i mučki pogubljeni. 

Car Leopold I. doveo je hrvatske velikaše 1670. godine u Beč pod izgovorom pomirenja, ali ih je odmah dao uhititi i zatočiti u jednoj od kula zloglasne tamnice u Bečkome Novom Mjestu. Optužba je bila tako vješto sročena da su Zrinski i Frankopan 18. travnja 1671. godine osuđeni zbog uvrede kralja i izdaje zemlje na strašnu smrt odsijecanjem desne ruke i glave. Noć uoči pogubljenja, dvojica velikaša posljednji su se put sastala i oprostila te su napisali oproštajna pisma svojim suprugama, Ani Katarini Zrinski i Juliji Naro Frankopan. Oproštajno pismo Petra Zrinskoga ženi Katarini "Moje drago serce" koje je kasnije prevedeno na nekoliko svjetskih jezika te se smatra jednim od najljepših ljubavnih pisama na svijetu.

Toga 30. travnja 1671. godine sva su gradska vrata u Bečkome Novom Mjestu bila zatvorena, a stratište je okružila naoružana vojska. Prije smaknuća dvojici velikaša, kao i njihovim obiteljima oduzete su plemićke titule, a njihova imanja zaplijenila je država što je rezultiralo  zgražanjem i zaprepaštenjem Hrvatske i Ugarske te čitave Europe. 

Kako bi odali počast slavnim ličnostima naše povijesti, vijence su položili župan Međimurske županije Matija Posavec, gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini, veleposlanik Republike Hrvatske u Republici Austriji Danijrl Glunčić,  članovi Družbe „Braća Hrvatskog zmaja“ i Zmajskog stola Čakovec, Hrvatsko društvo u Gradišću uz Zrinsku gardu Čakovec,  dogradonačelnik Grada Bečki Novigrad Reiner Spenger, predstavnik Hrvatskog kulturnog društva u Gradišću Stanko Horvath.

Kako je naglašeno tijekom svečanosti, Zrinski i Frankopan izraz su povijesne istine te je njihova poruka kroz stoljeća vrijedna naše neprolazne zahvalnosti i sjećanja na velikane hrvatske povijesti koji su utrli put stvaranja današnje samostalne i europske Hrvatske.

U komemorativnim govorima, u ime domaćina se obratio zamjenik gradonačelnika Bečkog Novog mjesta Reiner Spenger izrazivši poštovanje prema Zrinskima i Frankopanima, što je pokazano gestom da su njihova poprsja postavljena u središnjem gradskom parku, mjestu susreta i druženja. Istaknuvši želju za povezivanjem dva grada, Čakovca i Wienerneustadta, održan je sastanak sa gradonačelnicom grada Čakovca Ljerkom Cividini na kojem je dogovoreno skoro potpisivanje Sporazuma o prijateljstvu.   Župan Matija Posavec  zahvalio je građanima Međimurja koji su osobno stigli u Bečko Novo Mjesto, istaknuvši kako je uvijek zadovoljstvo kada se Dan Međimurske županije obilježava i izvan njenih granica. „Danas slavimo žrtvu Zrinskih i Frankopana, a želja nam je da sve lokacije vezane uz Zrinske i Frankopane dobiju oznaku kulturnih ruta Vijeća Europe“. Komemorativnoj svečanosti nazočili su i predstavnici austrijsko hrvatske zajednice za kulturu i sport, gradišćanski Hrvati, predstavnici udruga iz Beča, Innsbrucka i Salzburga.

Spomenimo kako je misno slavlje u katedrali predvodio fra Ivan Herceg župnik župe Nedelišće, a misno slavlje uveličao je Župni zbor Župe Presvetog Trojstva Nedelišće uz vodstvo kantora Vladimira Mihaljevića.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content