Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Ruža međimurska njeguje kajkavski dijalekt i stvaralaštvo djece

Datum objave: 20. travnja 2024.

I ove godine, u sklopu programa posvećenog proslavi Dana Međimurske županije, u društvenom domu u Donjem Vidovcu održana je manifestacija Ruža međimurska. Riječ je o programu koji okuplja mlade umjetnike osnovnih škola Međimurske županije na području likovnog i literarnog stvaralaštva s ciljem afirmiranja mladih te očuvanja kulturne i povijesne baštine kao i njegovanja kajkavskog dijalekta. Ovogodišnja manifestacija posvećena je međimurskom vizionaru i preporoditelju Luki Puriću koji je osobii obzir posvećivao radu s djecom i mladima, provodio je inicijativu otvaranja pučkih knjižnica u Međimurju i ustrajao u borbi za očuvanje materinskoga jezika.

Manifestacija je pokrenuta u spomen na pučku pjesnikinju Ružu Pokolić iz Donjeg Vidovca, te je od prvog izdanja posvećena i i svim pomalo zaboravljenim međimurskim pučkim pjesnicima.

Organizator je i ove godine bila III. osnovna škola Čakovec, uz podršku Međimurske županije, te Općine Donji Vidovec te uz sudjelovanje brojnih mladih umjetnika iz međimurskih osnovnih škola.

Sudionike Susreta pozdravili su zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec i načelnica Općine Donji Vidovec Bojana Petrić koji su pohvalili prezentirane radove te istaknuli važnost razvijanja kreativnih sposobnosti djece te poticanje na stvaralaštvo kojim grade put vlastite afirmacije.

Fotografije: List Međimurje

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content