Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Galia Zinko svoje prvo književno djelo posvetila Zrinskima

Datum objave: 20. travnja 2024.

Rođena Moldavka, koja je se iz Ukrajine privremeno doselila u Međimurje, Galia Zinko, predstavila je – u sklopu Dana Međimurske županije - 19. travnja u Riznici Međimurja svoje djelo posvećeno Zrinskima. Autorica je napisala fantastičnu novelu, svoje prvo književno djelo, inspirirano našim krajem, njegovom poviješću i kulturom, te Starim gradom koji ju je očarao i potaknuo na pisanje. No, Galia Zinko nije početnica u svijetu umjetnosti. Njezina strast su ilustracije za koje je osvajala i svjetske nagrade jer Galia Vladimirovna Zinko ilustratorica je knjiga za djecu i odrasle od 2009. godine. Diplomirala je na Državnoj akademiji za dizajn i likovnu umjetnost u Kharkovu u Ukrajini. U suradnji s ruskim, ukrajinskim i talijanskim izdavačima izradila je ilustracije za 21 knjigu, među kojima i izdanja djela velikana svjetske književnosti poput Williama Shakespeara, Hansa Christiana Andersena, te Charlesa Perraulta. Također je radila ilustracije za francuski beauty brend L'Occitane, legendarni moskovski hotel Metropol i kreirala ekskluzivnu seriju razglednica za "Rusku poštu". Galija radi za nekoliko međunarodnih časopisa i izdavačkih kuća. Osnivačica je vlastite tvrtke "Zinko Galia TAPETE" u kojoj proizvodi vlastite stolnjake i tapete.

Struka stil ilustriranja Galije Zinko definira kao gotiku za djecu, a sama umjetnica ga naziva bajkovitim realizmom.

U kulturnom dijelu programa nastupile su najmlađe članice ansambla "Malinočki" iz udruge Kalinka: Kira Kečkeš, Nikki Kečkeš, Dalia Šestak, Tia Burić, Mia Sabol i Nina Hržić. Dvije međimurske popijevke izveli su članovi KUD-a Žiškovec, Leonardo Reich i Zdravko Belec. Izlaganje Galije Zinko prevodila je kroatistica i nastavnica ruskog jezika po modelu C Kristina Čižmešija Belić iz Preloga.

Fotografije: Muzej Međimurja Čakovec

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content