Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Predstavljeno novo vrijedno djelo u nakladi Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu

Datum objave: 11. travnja 2024.

Na prostoru kod kapele sv. Jelene, odnosno negdašnjeg pavlinskog samostana u Šenkovcu, danas je, u sklopu Dana Međimurske županije, Ogranak Matice hrvatske u Čakovcu sa sunakladnicima – Međimurskom županijom, Muzejom Međimurja Čakovec i Centrom za istraživanje Međimurja – predstavio novu vrijednu publikaciju. Radi se o monografiji „Apostoli Insulani. Crkveni red pavlina u Međimurju i integralna studija matičnog samostana“ dr. sc. Marijane Korunek-Medved, čime je Ogranak Matice hrvatske u Čakovcu obogatio svoju izdavačku djelatnost još jednim istraživačkim djelom koje osvjetljava povijest našega kraja.

S obzirom na važnost pavlina kao najdugovječnijih feudalnih gospodara u Međimurju te istaknutih pokretača kulturnih silnica na znatno širem području, ovo je djelo – koje obuhvaća razdoblje od osnutka samostana na prostoru današnjeg Šenkovca 1376. godine do ukidanja pavlina i raspuštanja samostana 1786. godine, kao i detaljnu analizu pronađenih arheoloških nalaza – od iznimnog značaja za međimursku i hrvatsku historiografiju, istaknuo je predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu Zoran Turk.

Pavlini su, osim što su ostavili dubok trag u kulturnom, graditeljskom i društvenom razvoju, doprinijeli i stvaranju i jačanju hrvatskog identiteta u Međimurju. Konačno, na datum, 12. siječnja 1701. godine, samostan se odcijepio od mađarske pavlinske provincije i ušao u Hrvatsku.

 Ostavštinu pavlina možemo vidjeti i danas, u sačuvanoj kapeli sv. Jelene u Šenkovcu i predivnoj crkvi sv. Jeronima u Štrigovi, koja je sagrađena i oslikana upravo u vrijeme kada su pavlini bili upravitelji.

Interdiciplinarno djelo dr. sc. Marijane Korunek-Medved izdala je Bibliotheca Murodravana koju su zajednički osnovali Ogranak MH-a i Međimurska županija, te – pojašnjava autorica – sadrži svoj povijesni dio temeljen na sačuvanoj samostanskoj dokumentaciji, posebno onoj nastaloj prilikom komisijskog ukidanja samostana i popisivanja imovine,  kao i sustavan pregled sačuvanih arheoloških tragova i dosadašnjih istraživanja s prijedlogom prezentacije.

U programu, obogaćenom glazbenim točkama u kojima su sudjelovali Nikola Mutvar, Ivan Požgaj i Katja Dania, vrijednost ove publikacije istaknuli su Anđelko Vlašić u ime Centra za istraživanje Međimurja, Petra Vadlja, pročelnica Službe za poslove župana Međimurske županije, te Maša Hrustek Sobočan, ravnateljica Muzeja Međimurja Čakovec.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content