Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Ogranak Matice hrvatske u Čakovcu dodijelio nagrade „Zvonimir Bartolić“ za literarna ostvarenja mladih

Datum objave: 4. travnja 2024.

Komisija Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu, u čijem su sastavu bile Petrana Sabolek, Kristina Štebih i Vera Zemunić, među kandidiranim radovima učenika naših osnovnih i srednjih škola, izabrala je najbolje, čiji su autori primili nagradu „Zvonimir Bartolić“. Nagrade su uručene na svečanosti u zgradi Scheier u Čakovcu, 4. travnja, u sklopu programa obilježavanja Dana Međimurske županije.

Župan Matija Posavec čestitao je svim mladim natjecateljima, poručivši autorima nagrađenih stihova da stvaralaštvom na jeziku zavičaja direktno pridonose čuvanju najvećih vrijednosti rodnoga kraja: „Nama, u Međimurju, njegovanje tradicije je izuzetno važno, a i naš Ogranak Matice hrvatske ima svoju tradiciju i uspomene na profesora Zvonimira Bartolića koje čuvaju i u nazivu ove nagrade. Profesor Bartolić je u Ogranku Matice hrvatske Čakovec postavio visok standard, koji nastavljaju profesori Ivan Pranjić i Zoran Turk, a taj je standard vidljiv u postignućima Ogranka i književnim nagradama koje osvajaju djela tiskana u Bibliotheci Murodravana, koju su osnovale Međimurska županija i Ogranak“, rekao je župan, te dodao da će se Matica pobrinuti da zavičajni stihovi nagrađenih učenika svoje mjesto nađu u nekom od izdanja, kako bi mladi autori imali uspomenu: „Nizati stihove na jeziku zavičaja, znači čuvati i njegovati taj jezik, a time i vlasititi identitet“, poručio je župan mladima.

Predsjednik Ogranka Zoran Turk također je istaknuo da je cilj ovog natjecanja popularizacija kajkavskoga narječja: "Ovom nagradom motiviramo djecu na pisanje kajkavske riječi, jer je Matici hrvatskoj briga za kajkavski jezik  jedna od najvažnijih odrednica", rekao je Turk.

„Bez postojanja i djelovanja Matice hrvatske te čakovečkog ogranka, naša povijest bila bi drugačija, a neke vrijedne misli i pisana riječ ostale ne zapisane. Posebno mi je drago što mlada ekipa matice, baš kao i Grad Čakovec, ali i Međimurska županija, posebno brinu i za našu djecu i mlade, daju im mogućnost za izražavanje, prostor na kojem mogu prezentirati svoje misli i omogućiti im da to učine na našem, kajkavskom narječju koje time čuvamo od zaborava. Ne samo to, već potiču kako mlade, osnovnoškolce i srednjoškolce, tako i sve nas ostale da se ponosimo kajkavskim jezikom, našim predivnim falačekom zemlje i svime što je čakovečko i međimursko“, kazala je gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini.

U kategoriji osnovnoškolskih radova, prvo mjesto osvojila je Zara Perko (OŠ Gornji Mihaljevec) , drugo mjesto pripalo je Davidu Kovačiću iz OŠ dr. Ivana Novaka Macinec , a treće mjesto Luni Boršić iz OŠ G. Mihaljevec. Pohvalnice su primili  Tomo Golub (I. OŠ Čakovec) i Lara Rožman (OŠ Sveti Martin na Muri).

Među srednjoškolcima prvo mjesto pripalo je Doroteji Sršan, druga je bila Dora Sisek. Obje učenice su iz Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec. Treće mjesto osvojio je Matej Marciuš iz Srednje škole Čakovec, a pohvaljeni su Niko Fundak iz Tehničke škole i Tia Kos iz Gimnazije Josipa Slavenskog.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content