Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

S Mađerkinog brega odjekuje i međimurska popevka iz goričkog svirala

Datum objave: 23. ožujka 2024.

Na 341 metru nadmorske visine, na Mađerkinom bregu u Robadju u općini Štrigova, izgrađen je vidikovac, mjesto koje je u vrlo kratkom roku osvojilo srca Međimuraca, ali i brojnih turista. Postao je nezaobilazna turistička točka u regiji, mjesto kojem se hrli i ljeti i zimi, mjesto na kojem se dočekuje Sunčev izlazak i točka s koje se pogledom može doprijeti do nekoliko zemalja: Austrije, Slovenije, Mađarske, a za iznimno vedrog vremena čak i Slovačke.

Vidikovac je podignut u velikom projektu CycleSeeing Attractour – CSA, vrijednim 1.463.966,46 eura i postao simbol razvojne snage Međimurske županije, koja od 2017. godine drži prvo mjesto u Hrvatskoj po privlačenju europskih sredstava.

Mađerkin breg slavi vrhunska međimurska vina, a vidikovac je danas, na prigodnoj svečanosti i – zapjevao.

Od samog početka ideja je bila da se toranj vidikovca, visok 28 metara, opremi orguljama, tzv. goričkim sviralom, odnosno konstrukcijom kojom 'upravlja' i vjetar. Međimurska županija još je 2023. godine financijski omogućila ugradnju i ugađanje orgulja sa 66.365 eura.

Od danas, 22. ožujka 2024. godine, atraktivni vidikovac na sve četiri strane svijeta nosi i melodije međimurske popevke koju je UNESCO proglasio blagom čovječanstva.

Koncept Vidikovca Goričkog svirala i Svirala na vjetar osmislio je tim arhitekta iz tvrtke Urbia, tvrtke za prostorno planiranje i arhitekturu iz Čakovca, Bojan i Igor Perhoč, a izgradila ga je tvrtka Orglarstvo Škarbl iz Rogaške Slatine.

„Predstavili smo vam Goričko sviralo i Sviralo na vjetar, turističku atrakciju koja je posebna i jedinstvena  na ovim prostorima, ali i mnogo šire“, rekao je načelnik Stanislav Rebernik, koji je ujedno i vodio cijeli program predstavljanja nove turističke atrakcije Štrigove.

Da je riječ o strelovitom turističkom uzletu našega kraja rekao je na otvorenju goričkog svirala i župan Matija Posavec naglasivši da je veliki projekt na Mađerkinom bregu zapravo početak tog uzleta. „Izgradnjom vidikovca na najpoznatijoj i najljepšoj lokaciji u županiji, na Mađerkinom bregu ovo mjesto je postalo obavezno odredište svih posjetitelja i turista koji dolaze uživati u pogledu i prirodnoj ljepoti,“ rekao je župan te dodao kako vjeruje kako će Goričko sviralo koje je jedinstveno u ovom dijelu Europe privući još više posjetitelja koji će doći uživati u mjesto gdje se zemlja zaljubljuje u nebo. „Na ovome nećemo stati, naš idući korak je izgradnja zipline-a, kao i Interpretacijskog centra za posjetitelje posvećenog svetom Jeronimu, čime će se zaokružiti priča o samozatajnom marljivom čovjeku bregovitog kraja Međimurja, priča o bogatoj povijesti i nasljeđu koje smo baštinili i koje – na najljepši mogući način - znamo ispričati gostu,“ zaključio je župan.

Lokacija vidikovca toliko je popularna među ljudima da je nadrasla samu sebe i traži dodatne zahvate vezane uz prometnu infrastrukturu. Zato je Međimurska županija zatražila prekategorizaciju tamošnje prometnice kako bi se u dogledno vrijeme mogla implementirati adekvatna rješenja prilaza ovom nesvakidašnjem mjestu.

Goričko sviralo je unikatni instrument, najsličniji orguljama, a smješten je od prizemlja Vidikovca do platforme za posjetitelje, u visini 4 „kata“. Svira na 2 različita načina, a izvorno je zamišljeno za reprodukciju Međimurskih popevki, uvrštenih na UNESCO-ov popis nematerijalnih kulturnih dobara čovječanstva. Popis pjesama koje se mogu reproducirati na Goričkom sviralu proširen je i drugim prigodnim pjesmama. Odabir ponuđenih pjesama moguć je na izborniku ekrana koji se nalaze u podnožju i na vrhu vidikovca.

Drugi način sviranja na Goričkom sviralu je da se na njega priključi klavijatura koja omogućava sviranje na instrumentu „uživo“. Goričko sviralo ima mogućnost sviranja u rasponu 5 oktava.

Uz Goričko sviralo u donjem dijelu Vidikovca, na samom vrhu Vidikovca nalazi se „hvatač vjetra“ unutar kojeg je smješteno Sviralo na vjetar. Strujanjem zraka kroz Sviralo na vjetar stvaraju se slobodne melodije proizvedene vjetrom.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content