Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Vještinu i ljepotu zborskog pjevanja pokazale stotine učenika međimurskih osnovnih škola

Datum objave: 22. ožujka 2024.

Na raspjevanoj svečanosti, održanoj u Centru za kulturu Čakovec, stotine učenica i učenika međimurskih osnovnih škola pokazali su vještinu i ljepotu zborskoga pjevanja. U novom, devetom izdanju Smotre pjevačkih zborova osnovnih škola nastupilo je, što u natjecateljskom, što u revijalnom dijelu, 14 zborova. Smotru su organizirali Međimurska županija i Osnovna škola Vladimira Nazora Pribislavec, čiji je ravnatelj Bruno Matotek pozdravio publiku i sudionike istaknuvši da će na pozornici Centra biti prezentirani rezultati predanog rada nastavnika glazbene kulture i djece. Voditeljica Županijskog aktiva Marina Korunek istaknula je ponos zbog velikog broja natjecatelja te naglasila da je ova Smotra najvažniji događaj u godini u mnogim školama, jer pjevanje je  i radost i druženje.

Župan Međimurske županije Matija Posavec otvorio je manifestaciju poželjevši učenicima mnogo uspjeha, te još više zabave i dobrog raspoloženja koje nam glazba svima unosi u srca: „Velika je i važna ovo svečanost, što pokazuje i broj gledatelja. Pjesma nas prati kroz cijeli život, ona je dio našega identiteta, zato čestitam svima koji se uključuju u rad zborova, te naših kulturno-umjetničkih društava i na taj način čuvaju našu kulturu i našu glazbu. Vi ste budući čuvari međimurske popevke, tog našeg velikoga blaga, kojemu ćemo, od iduće školske godine, posvetiti i jedan datum: 28. studenoga proglasit ćemo Danom međimurske popevke“, rekao je župan Posavec.

Prije natjecateljskog dijela, Pjevački zbor Kaštel iz OŠ Vladimira Nazora Pribislavec izveo je državnu himnu, a u skupni A glasovnom uigranošću nadmetali su se sljedeći zborovi: Mali zbor OŠ Štrigova, Zbor mlađeg uzrasta OŠ Prelog, te Dječji zbor mlađeg uzrasta OŠ Petar Zrinski Šenkovec i I. OŠ Čakovec.

U B kategoriji nastupili su zborovi starijih uzrasta iz OŠ Prelog, OŠ Štrigova, te OŠ Ivana Gorana Kovačića Sveti Juraj na Bregu.

I revijalni dio programa pokazao je dosege dječjih zborova u našem kraju, a u njemu su nastupili zborovi Centra za odgoj i obrazovanje Čakovec, OŠ Jože Horvata Kotoriba, OŠ Petar Zrinski Šenkovec, Mali zbor OŠ Ivana Gorana Kovačića Sv. Juraj na Bregu, Dječji zbor I. OŠ Čakovec, zbor KaštelV. Nazora Pribislavec i zbor OŠ dr. Ivana Novaka Macinec.

Program je vodila Željka Pintarić, dok su izvedbe ocjenjivali članovi povjerenstva, profesori glazbe Dada Ruža, Branimir Magdalenić i Tomislav Cvrtila.

Najuspješniji zborovi sudjelovat će na 67. Glazbenim svečanostima hrvatske mladeži u Varaždinu, u svibnju.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content