Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Palinovec obilježio dan mjesta i blagdan svojeg zaštitnika

Datum objave: 18. ožujka 2024.

Tradicionalno, u subotu uoči blagdana svetog Josipa, Palinovčani slave Dan mjesta. Dan mjesta Palinovec, obilježava se u spomen blagoslova kapelice Presvetog Trojstva, a ove godine je obilježena 29. obljetnica toga događaja.

Svečanost je započela misom, nakon čega je slijedio mimohod do društvenog doma gdje je održan i kulturno-umjetnički program ispunjen međimurskom popevkom i plesom.

Svečanost je otvorio predsjednik Vijeća mjesnog odbora Vladimir Sabol koji je pozdravio goste i mještane – kojima čestitao Dan Palinovca. Načelnik Općine Donji Kraljevec Miljenko Horvat kaže da je danas Palinovec mjesto koje predstavlja primjer kako zajednica treba funkcionirati: „Vaše zajedništvo i sloga zaista su vrijedni svakog divljenja, jedinstvo kakvo vi njegujete, nema ni jedno mjesto u našoj općini, stoga vjerujem da je to snaga kojom možete napraviti sve što zamislite“, rekao je načelnik, te pohvalio vrijedne udruge Palinovca, od Dobrovoljnog vatrogasnog društva i Nogometnog kluba Mladost, do Udruge žena i Sportsko-ribolovnog društva Šaran, koji redom pridonose dobrobiti mjesta.

„Sretan vam Dan Palinovca – mjesta koje ima dušu i srce i zaista je posebno, a svakako i jedno od uređenijih mjesta u Međimurju. Čestitam vam na svim postignućima,“ rekao je župan Međimurske županije Matija Posavec, naglasivši da su upravo male sredine srce naše Županije. „U malim sredinama postoji posebna povezanost među ljudima jer se dijele zajednički interesi, vrijednosti i iskustva. Vaša je sredina takva, sredina prijatelji koji su svjesni važnosti svoje sloge“, kazao je župan i dodao da će Palinovec, ali i cijela općina Donji Kraljevec i dalje uživati podršku Županije. „Nakon što smo završili statičku sanaciju i obnovili fasadu na područnoj školi u Palinovcu, postavit ćemo ogradu oko i urediti dječje igralište. U Hodošanu ćemo započeti uređenje školske dvorane.“ Govoreći o snazi malih sredina, župan je istaknuo DVD Palinovec kao jedno od najbrojnijih i najboljih vatrogasnih društava Međimurja.

Svake godine o Danu Palinovca dodjeljuju se priznanja i zahvale istaknutim pojedincima. Plaketu naselja Palinovec ove godine dobili su Tamara Recek, Ivan Pavlic i Ljubica Srpak, dok su zahvalnice uručene Istvanu Kuzmi, Plesnom ansamblu Silaš te Angeli Cserdine Nemeth.

U prigodnom programu nastupili suučenici 1. i 3. razreda iz područnog školskog odjela u Palinovcu izvedbom plesne točke, a učenici 2. i 4. razreda su zapjevali. Prvašić Teo Malović, recitirao je stihove, a sjajne plesne nastupe imali su i plesni ansambl Silaš iz Budimpešte te članovi Udruge mladih Palinovčanis predstavom Zvonili ste, milostivni?

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content