Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije podsjeća na važnost odaziva preventivnim pregledima

Datum objave: 16. ožujka 2024.

Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije u subotu na Trgu Republike u Čakovcu održao javno-zdravstvenu akciju s ciljem motiviranja građana na odaziv u Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva.

Akcija je prigodno vezana uz Mjesec svjesnosti o raku debelog crijeva, te održana pod motom Pošalji uzorak, spriječi rak!

Jedan je od glavnih ciljeva akcije, kao što i sam nazovi govori, motivirati što veći broj ciljane populacije da se odazove Nacionalnom programu ranog otkrivanja raka debelog crijeva, koji spašava živote, a namijenjen je muškarcima i ženama u dobi od 50-74 godine. Budući se rak debelog crijeva razvija sporo, primjenom metoda ranog otkrivanja (testiranje stolice na skriveno krvarenje te kolonoskopija u osoba s pozitivnim testom) moguće ga je otkriti pravovremeno.

Za razliku od preventivnih mamografskih snimanja, na koja je odaziv u Međimurju jedan od najvećih u Hrvatskoj, u program ranog otkrivanja raka debelog crijeva još uvijek se ne odaziva dovoljan broj građana. S ciljem upozoravanja na važnost odaziva, zdravstveni stručnjaci ZZJZ-a Međimurske županije bili su na raspolaganju građanima za informacije o programu te dijelili edukativne tiskane materijale.

Zavod je akciju proveo u suradnji sa Županijskom ligom protiv raka Čakovec i ILCO društvom Čakovec, Srednjom školom Čakovec, Županijskom bolnicom, Domom zdravlja, Ljekarnom Čakovec te uz podršku Savjeta za zdravlje Međimurske županije.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content