Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

U šarenim čarapama utrčali u Svjetski dan osoba s Downovim sindromom

Datum objave: 16. ožujka 2024.

U subotu su se u Čakovcu brojni građani pridružili popularnoj utrci nazvanoj Šarenim čarapama do cilja, koja se povodom Svjetskog dana osoba s Downovim sindromom, održava svake godine u organizaciji Međimurske županije i Grada Čakovca, uz potporu Atletskog kluba Međimurje, Zajednice sportskih udruga Čakovca i Turističke zajednice grada Čakovca. Novac prikupljen kotizacijom namijenjen je daljnjim aktivnostima Udruge za sindrom Down Međimurske županije koja ove godine obilježava dvadeset godina djelovanja. Veliki i mali članovi ove Udruge svim gledateljima i sudionicima utrke osigurali su emocionalnu kulisu koju ne može zamijeniti niti najbolja glazba.

Trčalo se centrom grada pa kroz Perivoj Zrinskih, dionicom od 2.103 metara, a ta brojka simbolizira pojavu Downovog sindroma. Downov sindrom nastaje uslijed viška jednog kromosoma ili dijela kromosoma u jezgri. Kod zdravih osoba, jezgra sadrži 46 kromosoma, odnosno 23 para koji su naslijeđeni od oba roditelja. Downov sindrom uzrokuje pogrešan prijenos kromosoma tijekom stanične diobe spolnih stanica te se - posljedično - u jednoj stanici nađe višak cijelog ili dijela jednog kromosoma. Naziva se još i poremećaj 21. kromosoma jer upravo na tom kromosomu dolazi do trisomije. Po toj znanstvenoj činjenici odabran je datum obilježavanja Svjetskog dana osoba s Downovim sindromom jer znamenke 21.03. simboliziraju tri kromosoma u 21. paru.

Utrku su uz brojne građane, podržali župan Međimurske županije Matija Posavec te gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini. Naglašavaju da ovakve akcije, s velikim odazivom građana, snažno dosežu cilj – senzibilizaciju javnosti na potrebe osoba sa Downovim sindromom.

Međimurje je sredina u kojoj se njeguje podrška potrebitima i ranjivima kao najveća civilizacijska vrijednost, o čemu svjedoče brojna ulaganja Međimurske županije u obrazovne i rehabilitacijske ustanove koje skrbe o djeci i mladima s razvojnim poteškoćama, a udruga koja okuplja osobe s Downovim sindromom i Međimurska županija odavno su dobri prijatelji.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content