Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Obilježen 8. ožujka - Međunarodni dan žena

Datum objave: 8. ožujka 2024.

Pod sloganom „Vjeruj u sebe“, Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Grada Čakovca u suradnju s Povjerenstvom za ravnopravnost spolova Međimurske županije obilježilo je 8. ožujka - Međunarodni dan žena.
Zajedno s učenicima Srednje škole Čakovec i Graditeljske škole Čakovec, prolaznicama su u središtu grada dijelile prigodne poruke, kojima su željeli odaslati snažne poruke svim ženama.

„Budi hrabra, nisi sama“, „Lijepa kao vila, nježna kao svila, sjajna kao sunce, smiona kao stijena… zato budi ponosna što si žena!“, „Vjeruj u sebe“, samo su neke od poruka kojima su članice povjerenstva te čakovečki srednjoškolci sugrađanima skretali pozornost da unatoč velikom napretku u posljednjih stotinu godina, puna ravnopravnost žena i muškaraca još uvijek nije postignuta.

Potporu u obilježavanju dali su im i župan Međimurske županije Matija Posavec i gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini.

Župan je rekao da je ravnopravnost riječ koja se tiče svih nas, te da je potpuno izjednačavanje prava žena i muškaraca jamstvo daljnjeg napretka društva. „Novim generacijama želimo ostaviti napredno Međimurje, a napredak, uz postizanje visokog životnog standarda, podrazumijeva toleranciju i međusobno poštovanje.  Vjerujem da zajedničkim djelovanjem, cilj o sigurnom, humanom i potpuno ravnopravnom društvu možemo dosegnuti.“, naglasio je Posavec.

Gradonačelnica Cividini rekla je da borba za ženska prava ujedno i borba za bolje i naprednije društvo. Današnji je dan prilika da se prisjetimo svih žena koje su se kroz povijest borile i izborile za ravnopravnu poziciju u društvu, ali i svih onih koje su svojim uspjesima unaprijedile i obogatile naše društvo. Međunarodni dan žena dan je kada slavimo žene, ističemo ponos snažnim i sposobnim ženama. “Pravo na ravnopravnost temeljno je ljudsko pravo te ako ono nije u cijelosti ispunjeno, društvo se ne može u potpunosti zvati slobodnim!“, završila je Cividini.

Povjerenstvo za ravnopravnost spolova nekoliko puta godišnje organizira akcije kojima žele skrenuti pozornost javnosti da još uvijek prava žena i muškaraca u Hrvatskoj nisu izjednačena. Akcija povodom Dana žena okupila je velik broj naših sugrađanki, a Povjerenstvo se posebno zahvaljuje srednjoškolcima koji su ispisujući poruke, pokazali da Međunarodni dan žena nije samo datum u kalendaru, već povod za unaprjeđenje civilizacijske razine društva u kojem živimo.

Izvor: Grad Čakovec

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content