Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Na konferenciji u Prelogu župan Posavec istaknuo da i sve javne ustanove trebaju dati podršku međimurskoj poljoprivrednoj proizvodnji i plasmanu

Datum objave: 5. ožujka 2024.

Javna ustanova za razvoj Međimurske županije – REDEA, organizirala je u suradnji s LAG-ovima Međimurski doli i bregi, Mura–Drava i Gospodarskom školom Čakovec sedmu Poljoprivrednu konferenciju, ovoga puta na temu upravljanja znanjem u poljoprivredi. Konferencija je održana u Prelogu, u tamošnjem Poduzetničkom centru, uz veliki broj sudionika u panel raspravama u kojima je sudjelovao niz stručnjaka iz hrvatskih znanstvenih centara, fakulteta i škola, čelnika naših jedinica lokalne samouprave, predstavnika organizatora te Međimurske županije. Obrađene su mnoge teme, od ruralnog razvoja i mogućnosti financiranja do posljedica zaraznih bolesti u stočarstvu i kontrole plodnosti tla.

Župan Međimurske županije Matija Posavec istaknuo je da ga raduje interes naših poljoprivrednih proizvođača za ovaj skup, što je pokazatelj njegove kvalitete i dometa: „Ako nema hrane, nema budućnosti, jedna je od poruka istaknutih na ovoj konferenciji, što znači da bez hrane nema ni kvalitetnog društva i u toj rečenici je sadržana poanta i cilj naših nastojanja za poboljšanje uvjeta rada i poslovanja poljoprivrednika. Poljoprivredni proizvođači danas moraju prelaziti brojne prepreke, a zajednica im mora biti podrška. Samo sinergijom svih naših snaga možemo polučiti dobre rezultate“, istaknuo je župan, dodavši da Međimurska županija može hraniti dobar dio Hrvatske te da je poznato da veći dio našeg tržišta opskrbljujemo najkvalitetnijim krumpirom, jabukama, medom i mesnim proizvodima. Župan je također naglasio da se poljoprivredna proizvodnja Međimurja, ali i cijele Hrvatske mora povezati s brojkom s od 110 milijuna noćenja, koliko naša zemlja ostvaruje. „Nadam se da će netko jednom čuti taj glas jer on znači siguran plasman, sigurne hrane na domaćem području“, rekao je župan Posavec.

Dobrodošlicu sudionicima, u ime organizatora, poželjela je ravnateljica REDEA-e Sandra Polanec Marinović, naglasviši da u godini u kojoj REDEA obilježava 20 godina djelovanja tijekom kojih je ostavila trag u svim domenama – od obrazovanja, zdravstvu, socijalnoj skrbi do gospodarstva, turizma te poljoprivrede. „Poljoprivrednu konferenciju organiziramo sedmi put i dosad smo imali prilike ugostiti više od 50 inozemnih i domaćih stručnjaka, predavača i panelista te otvorili mnogobrojne aktualne teme važne za razvoj ovog sektora. Jednako je važno da su konferencije okupile 400-tinjak međimurskih poljoprivrednika, te predstavnika udruga  te dale odgovore i otvorile mogućnosti unaprjeđenja poljoprivredne proizvodnje“, istaknula je Sandra Polanec Marinović, uz koju je sudionike konferencije pozdravio gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek: „Unaprjeđenje poljoprivrede za naš kraj je od iznimnog značaja kako bi se ubrzao put prema kvalitetnim rješenjima za naše poljoprivrednike i vjerujem da će odgovore na ta pitanja dati i ovaj stručni skup“, dodao je gradonačelnik Kolarek.

Konferenciji je, među brojnim sudionicima i uzvanicima, prisustvovao i predsjednik Hrvatske poljoprivredne komora Mladen Jakopović, predsjednik Skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina, te pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam Međimurske županije, Darko Radanović, dok je Lea Senčar, stručna suradnica za poljoprivredu Međimurske županije  predstavila mjere pomoći i buduće natječaje u poljoprivrednom sektoru.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content