Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Muzej Međimurja Čakovec u veliku obljetnicu zakoračio velikim projektima

Datum objave: 28. veljače 2024.

Budućnost je obasjala prošlost čuvanu u Muzeju Međimurja Čakovec, našoj najznačajnijoj ustanovi kulture, koja je veliku obljetnicu – 70 godina djelovanja – dočekala na pragu novih velikih projekata. Danas je u Riznici Međimurja održana konferencija za medije na temu budućnosti MMČ-a u svjetlu jubileja. Podsjetimo, MMČ je pod imenom Gradski muzej Čakovec osnovan u veljači 1954. godine, a godinu kasnije, 29. svibnja, otvorio je posjetiteljima vrata prvog stalnog postava u utvrdi Starog grada.

O povjesnici Muzeja govorila je ravnateljica Maša Hrustek Sobočan, spomenuvši da je ustanova osnovana kako kompleksan muzej zavičajnog tipa, što je i danas. „Svi ravnatelji i ravnateljice, kao i kustosi i svi ostali djelatnici Muzeja pridonijeli su njegovu razvoju, dajući svoj maksimalni individualni doprinos, baš kao i akademski kipar i prvi direktor ustanove Aleksandar Schulteis,te njegov suradnik, administrativni djelatnik i preparator Stjepan Leiner“, te dodala da naš Muzej današnje ime nosi od 1965. Isprva su u fortifikaciji izložena 854 predmeta na 136 kvadratnih metara prostora. Palača je u to doba imala svoje stanare te je u njoj bila smještena škola i ambulante. Danas se muzejski prostori prostiru cijelom palačom i utvrdom, s 31.000 izloženih predmeta, u 53 zbirke. Ravnateljica Hrustek Sobočan ističe da se Muzej skrbi i za Stari grad kao kompleks s posebnim statusom kulturnoga dobra:  „Zahtjevan je to zadatak, te smo utoliko ponosniji na velike razvojne dosege te nagrade koje je naš Muzej i njegovi djelatnici osvojili. Poznato je da smo ušli u finale izbora za najbolji muzej Europe, te smo pozvali na proglašenje u Portugal, u svibnju, kada ćemo saznati i rezultate“, rekla je Maša Hrustek Sobočan.

Muzej Međimurja Čakovec obljetnicu će slaviti cijele godine, od svibanjske izložbe Oton Iveković, do popularnih edukativno-kreativnih programa za djecu i odrasle, manifestacija poput Malih školskih kustosa i Zrinijade, do novog sadržaja Popularna predavanja petkom koja su već našla svoju publiku, i dana otvorenih vrata arheološkog kompleksa sv. Jelene u Šenkovcu.

„Radimo i na monografiji Staroga grada i ove godine ćemo je također predstaviti javnosti“, otkrila je ravnateljica.

I župan Međimurske županije Matija Posavec nadahnuto je i s ponosom govorio o našoj najznačajnijoj ustanovi kulture: „Obljetnica naše najznačajnije institucije kulture, neraskidivo vezane uz naš najvrjedniji kulturno-povijesni spomenik, važan je događaj za ovaj kraj. Međimurje bogatstvom svoje kulture i povijesti nadilazi svoje granice i imamo se čime ponositi. Odlučili smo to blago sačuvati jer upravo kroz kulturu najviše projiciramo naš identitet. Unazad tri godine, od obnove Riznice, napredak ustanove se vidi u bogatstvu sadržaja, u broju posjetitelja, te se pozitivno reflektira i na turističke brojke“, istaknuo je župan Posavec te najavio nove velike projekte: „Odlučili smo obnoviti pročelje Muzeja, te nastaviti  s rekonstrukcijom palače u smislu statičke sanacije i stvaranja ljepšeg vizuala. Uredit ćemo i parkiralište te rekonstruirati tavanski prostor u palači. Potpisali smo sporazum o obnovi kuće Ladislava Kralja Međimurca, uz što imamo još mnogo planova vezanih uz adaptaciju mauzoleja Zrinskih u Šenkovcu“, istaknuo je župan, dodavši da je većina budućih projekata dio platforme koju smo nazvali Ekomuzej Međimurje malo, s kojom će na svakoj lokaciji u Međimurju gdje je ispisana povijest oživjeti interpretacijski centar.

„Zato smo prijavili nekoliko projekta, među kojima je zasad odobren projekt izgradnje Palače međimurske popevke u Donjoj Dubravi, vrijedan 5,5 milijuna eura. Želimo revitalizirati i Feštetićev kaštel u Pribislavcu. Bili smo na rezervnoj listi s tim projektom, no uvažena nam je žalba što budi nadu da ćemo dobiti i taj projekt“, rekao je župan, posebno pohvalivši stručnost, kreativnost i marljivost djelatnica i djelatnika MMČ-a.

SIMBOLIKA LOGA

Logotip koji će pratiti obilježavanje 70. obljetnice MMČ-a, izradila je akademska umjetnica Rusa Trajkova, predstavivši svoj rad sljedećim riječima: „Radi se o rođendanskom logotipu u duhu konstruktivizma. U korijenu te riječi sadržana je simbolika gradnje i nadgradnje, odnosno razvojnog puta našega Muzeja. Upravo 50-tih, kada je muzej i osnovan,  konstruktivizam kao smjer je ušao na hrvatsko područje“ pojasnila je umjetnica te dodala da je Muzej inspirativan zato što se u njemu umjetnost događa, ali se i čuva u ime čovjeka u čijoj je službi.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content