Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Na sjednici Stožera civilne zaštite Međimurske županije usvojen plan aktivnosti u 2024. godini te predstavljen program obilježavanja Dana civilne zaštite 29. veljače

Datum objave: 27. veljače 2024.

Danas je u velikoj vijećnici Međimurske županije održana 12. sjednica Stožera civilne zaštite Međimurske županije, na kojoj je usvojen plan aktivnosti u 2024. godini, formiran na osnovu – prethodno iznijetog – programa aktivnosti zaštite od požara Vlade Republike Hrvatske, kao temeljnog dokumenta.

Župan Međimurske županije Matija Posavec je naglasio da je iza nas iznimno izazovna godina u kojoj je naša civilna zaštita dokazala efikasnost i spremnost: “Pripremamo se za novu sezonu kako bismo je dočekali što spremniji. Pri kraju je gradnja centra HGSS-a Stanice Čakovec, koju podržava Međimurska županija, a gradi se i nasip na području Gornjeg Hrašćana i Pušćina. Međimurska županija dodijelila je Hrvatskim vodama dio zemljišta kako bi područje grada  Murskog Središća dodatno osigurali od poplava”, rekao je župan te pohvalio sve sastavnice Stožera na predanosti i visokoj razini spremnosti.

Predsjednik Vatrogasne zajednice Međimurske županije Robert Meglić iznio je analizu protupožarne sezone u 2023. godini, istaknuvši da je u Međimurju zabilježeno 1148 intervencija, što je za 128 intervencija više u odnosu na 2022. godinu.

Tijekom 2023. godine imali smo 193 požara, a za usporedbu, godinu ranije bilo je 389 požara. Prošle godine evidentirane su 522 tehničke intervencije, a u gašenju požara 35 puta je samostalno intervenirala Javna vatrogasna postrojba Čakovca, 102 puta samostalno su intervenirale postrojbe DVD-a, a u 56 slučajeva su nastupili zajednički“, rekao je Robert Meglić.

Pored JVP-a Čakovec, na području Međimurske županije djeluje i 85 dobrovoljnih vatrogasnih društava, te dva DVD-a u gospodarstvu. Sukladno Zakonu o vatrogastvu, u osnivanju su još dvije vatrogasne zajednice.

U nastavku sjednice, usvojen je i financijski plan za područje zaštite od požara, te plan operativne provedbe programa aktivnosti.

Međunarodni dan civilne zaštite

Među točkama dnevnog reda, predstavljen je i program obilježavanja međunarodnog i nacionalnog Dana civilne zaštite, u četvrtak, 29. veljače. Na Trgu Republike u Čakovcu, operativne snage civilne zaštite predstavit će i izložiti svoju opremu. Ova edukativna manifestacija približit će građanima zahtjevnost uloge koju civilna zaštita igra u društvu. Opremu će, od 10 do 13 sati, izložiti Vatrogasna zajednica Međimurske županije, Policijska uprava međimurska, HGSS- stanica Čakovec, Gradsko društvo Crvenog križa Čakovec, te Ravnateljstvo i služba civilne zaštite.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content