Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Danas je rođendan Muzeja Međimurja Čakovec, čuvara kulturno-povijesnog blaga našega kraja

Datum objave: 19. veljače 2024.

Na današnji dan, 19. veljače 1954. godine, osnovana je ustanova pod imenom Gradski Muzej Čakovec koji je godinu kasnije, 29. svibnja, otvorio vrata prvog stalnog postava u Starom gradu.

Tijekom sedam desetljeća razvoja ustanove – čuvarice kulturno –povijesnog nasljeđa Međimurja – Muzej je rastao i danas je, zahvaljujući najvećem ulaganju Međimurske županije u kulturu ikada – zlatnim slovima upisan u europsku kartu muzeja. Uz stalne postave i zbirke MMČ-a, u palači Staroga grada, revitalizacijom utvrde dobili smo još jedan ponos kraja – Riznicu Međimurja, muzej nematerijalne baštine. Riznica je, znaju mnogi, trenutno u konkurenciji u izboru za najbolji stalni postav Europe, nakon što ju je struka proglasila najboljim postavom Hrvatske u 2022. godini.

U povjesnici Muzeja Međimurja ostalo je zapisano da je po osnutku ustanova imala dva zaposlenika - direktora i kustosa Aleksandra Schulteissa, akademskog kipara i velikog entuzijasta u očuvanju kulturne baštine, te Stjepana Leinera, administrativnog službenika, fotografa i preparatora.

U vrijeme otvorenja, muzejski fundus brojio je 854 predmeta formiranih u sedam zbirki, a muzejski prostori zauzimali su 136 kvadratnih metara. Muzej Međimurja Čakovec danas raspolaže s fundusom od gotovo 31.000 predmeta podijeljenih unutar 53 zbirke i zauzima prostor kompletnog Starog grada u Čakovcu. Stari grad Čakovec stavljen je pod zaštitu još u doba Jugoslavije sa statusom kulturno-historijskog spomenika, sukladno rješenju Konzervatorskog zavoda Hrvatske u Zagrebu od 1. srpnja 1955. godine. Povodom 70. obljetnice Muzeja, akademska grafička dizajnerica  Rusa Trajkova, izradila je - u duhu konstruktivizma – logo 70. obljetnice MMČ-a koji predstavlja  usmjerenost izgradnji i produktivnosti koje prate naš muzej zadnje desetljeće“, kažu u MMČ-u.

U godinu velike obljetnice, Muzej Međimurja Čakovec ušao je novim, značajnim projektom: nakon što je dovršena konstrukcijska sanacija sjevernih krila palače Staroga grada, uskoro će se pristupiti uređenju okoliša, a uz vjetar u leđa koji Muzeju daje Međimurska županija najavljen je početak energetske obnove kuće našeg najvećeg slikara Ladislava Kralja Međimurca. Memorijalna zbirka posvećena Kraljevoj ostavštini u Čakovcu bit će temeljito obnovljena i sačuvana za nove generacije.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content